24.07.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 30 secundeLe știi pe toate, dar informațiile contradictorii din diverse publicații și site-uri te fac să te îndoiești de eficiența unora. Totuși fiecare se bazează pe știință și dă garantat rezultate. Cu condiția să le aplici simultan și pe durate mari de timp:
Hidratează-te.
Pe lângă alte beneficii, îți taie sau îți amână senzația de foame. Dacă e un chin să bei apă simplă, bea apă infuzată cu fructe, frunze de ceai, lămâie etc.
Încearcă să îți prepari cele mai mult mese cu mâna ta.
Știu că e mai simplu să mănânci “take away” sau mâncare gata preparată din supermarket. Sau mâncare pe care ți-o face mama. Problema este însă că așa nu vei ști niciodată exact ce a “intrat” în mâncare, ce ingrediente, cu ce nutrienți și câte calorii. Chiar dacă mâncarea are pe ea o etichetă nutrițională, lucrurile pot fi complicate. Am să îți dau un exemplu propriu: ce poate fi mai sănătos și mai echilibrat decât o salată de linte?! Ei bine, prânzul meu cu un număr moderat de calorii a devenit o adevărată bomba atunci când am încercat să iau o salată identică gata preparată. Cineva “vărsase” sticla de ulei în ea. Nu știu de ce… Iar dacă ai rezerve în ceea ce privește talentul tău culinar, nu te speria: există pe internet tutoriale care te învață pas cu pas tot, chiar și să faci salată sau omletă. Vei vedea că e nu numai util, ci și distractiv.
Învață cât de mare este porția de mâncare care ajunge să-ți țină de foame.
Vei vedea că ea este mult mai mică decât ai crede la prima vedere. Când cineva încearcă să te îndemne să mănânci mai mult, spune-i că te-ai săturat. Dacă ești la o masă în familie, poți cere o porție în plus la pachet, ca să arăți cât de mult ți-a plăcut. Iar dacă ești la restaurant, nu e nicio rușine să iei “rămășițele” acasă. Eu fac adesea așa ceva cu pizza. Îmi place foarte mult, dar îmi este imposibil să mănânc tot. Așa că profit și am și pentru a doua zi!
Planifică ce îți propui să mănânci într-o săptămână și pregătește cele mai multe feluri din timp.
Mulți spun că este “secretul” cel mai important și nu pot să nu fiu de acord cu el. Planificarea este esențială în orice domeniu și m-a ajutat întotdeauna. Practic, dacă ai un plan cu ce vei mânca în timpul săptămânii și te apuci să și pregătești totul, ai scăpat de tentații. Treci pe lângă shaormerie?! De ce te-ai opri, ai mâncat deja ceea ce aveai în plan pentru astăzi. Vezi o cofetărie?! Arată totul bine, dar deja ți-ai satisfăcut pofta de dulce (mâncând, să spunem, fructul preferat ce era planificat pentru ziua respectivă). Nu înseamnă că optezi pentru o alimentație monotonă, până la urmă te poți juca așa cum vrei cu felurile de mâncare. Eu plănuiesc minimum două pentru fiecare săptămână, doar pentru mesele principale.
Ține la îndemână mâncare sănătoasă!
Vrei să ronțăi ceva?! Dacă napolitanele sau snacks-urile sărate și uleioase sunt la îndemână, e de rău. Dacă sunt un iaurt cremos, câteva nuci, fructe uscate, fructe proaspete sau legume crocante tăiate felii, e de bine. Nu îți găsi scuze de genul “a fost ofertă la ciocolată și cum era să nu fac un mic stoc”…. nu este în regulă nici măcar dacă în casă sunt copii, pentru că și pentru ei, chiar dacă nu trebuie să slăbească, e mai bine să existe acces doar la alimente sănătoase.
Ține un jurnal alimentar.
Că este pe hârtie sau pe o aplicație mobilă, tu alegi. Nu trebuie să o faci la infinit, ci măcar 10 zile… două săptămâni. În felul acesta o să îți dai seama ce și când mănânci și ai să poți să ajustezi mai ușor. După această perioadă, vei realiza și fără jurnal când ai “sărit calul” sau cum să faci să ajungi la optimum de nutrienți.
Nu te culpabiliza dacă nu mănânci întotdeauna așa cum ți-ai dori.
Suntem oameni și mâncatul are o latură hedonică puternică. Ne place la toți să mâncăm, nu e nicio rușine. Pedepsindu-te la cea mai mică “greșeală” nu faci decât să pavezi drumul către renunțare: într-o bună zi ai să spui “Ajunge!” și ai să renunți de tot. De aceea nu e recomandabil să te învinovățești, ci să te gândești că toți avem momente când lăsăm garda jos. Și nu uita: nu e cazul să ții post negru doar pentru că ai mâncat o sarma în plus! Se întâmplă! Și dacă se întâmplă rar, nu este nicio problemă.
Succes!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024