25.09.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeLumea e plină de informație despre diete și slăbit, dar mulți oameni rămân confuzi în legătură cu cea mai bună strategie de slăbit sau cu menținerea rezultatelor. De fapt, această menținere a rezultatelor în urma unui regim de slăbit este chiar mai problematică decât slăbitul în sine.
Dovada? Cele mai recente statistici arată că 95% dintre cei care țin diete eșuează. Mulți oameni dau chiar din lac în puț, îngrășându-se și mai mult. Numai în America, cheltuielile generate de slăbit și probleme asociate kilogramelor în plus depășesc 72 de miliarde de dolari anual…
În primul rând ne arată că foarte mulți oameni încearcă! Încearcă din nou și din nou, ajungând să-și consume resursele financiare, să investească timp și să obosească mintal. De ce aleg însă să facă asta? Dietele funcționează până într-un anumit punct. E important să oferi celor care le țin direcții clare despre ce alimente să aleagă, cât și când să mănânce, cum să gătească ori rețete. Având un plan clar, dieta poate funcționa o perioadă, dar este clar că majoritatea dietelor nu sunt sustenabile. Menținerea rezultatelor este o problemă uriașă și pentru asta există o cauză deseori trecută cu vederea.
Organizația americană Precision Nutrition a lucrat de-a lungul timpului cu peste 100.000 de clienți, reușind rezultate notabile. I-au întrebat pe aceștia care au fost cele mai dificile probleme pe care le-au întâmpinat în menținerea rezultatelor dietelor. 63% dintre respondenți au declarat că alimentația pe fond emoțional a fost problema numărul unu. Pe locul doi și trei s-au situat lipsa de planificare și poftele. Alte probleme raportate au fost în principal tot legate de alimentația pe fond emoțional – gustările numeroase și consistente, mâncatul rapid, pofta de dulce. Având în vedere aceste răspunsuri, combaterea alimentației pe fond emoțional ar trebui să fie o preocupare principală în momentul când se începe un program de slăbit.
Mai multe studii au demonstrat că tehnicile de conștientizare (mindfullness) pot ajuta foarte mult. Acestea sunt folosite pentru a separa emoțiile de actul de a mânca necontrolat. O altă tehnică, de data aceasta mai nouă, o reprezintă aceea a interviurilor motivaționale. Această abordare a fost utilizată cu succes în cazul alcoolicilor. Cel în cauză recunoaște problema pe care o are și își activează resursele interioare pentru a face schimbările necesare.
Ca parte a soluției, înainte de a începe o dietă este bine să îți pui aceste întrebări, mai ales dacă ai mai ținut fără succes diete în trecut:
Data publicarii: 25.09.2020
07.10.2024