8 obiceiuri sanatoase pentru pierderea in greutate
Pierderea in greutate nu inseamna doar dieta! Mai importanta este schimbarea stilului de viata si mentinerea greutatii. Acestea inseamna scaderea cantitatii de alimente şi creşterea efortului fizic. „Cea mai simpla ecuatie, calorii in plus si calorii in minus, determina pierderea in greutate”, spune Dr. Christine Gerbstadt din Sarasota, Florida, purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane de Dietetica.
03.03.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 14 secundeAfla si tu care sunt cele 8 obiceiuri sanatoase care te vor ajuta sa pierzi in greutate!
Daca nu faci decat sa scazi numarul caloriilor, iti vei recaştiga kilogramele cu greu date jos. Motivul: pierderea in greutate este o chestiune de stil de viata si, daca nu vei adopta obiceiuri sanatoase, necesare pentru a sustine pierderea in greutate, te vei confrunta din nou cu excesul de greutate.
Sfaturi pe care sa le aplici
Iata cateva sfaturi menite sa te ajute sa iti creezi un stil de viata sanatos şi care iti vor imbunatati sansele sa slabeşti cu succes. Multi oameni, din dorinta de a slabi cat mai repede, neglijeaza aceste obiceiuri sanatoase si se lupta tot timpul cu kilogramele.
1. Atentie la portii!
Controlul portiilor este o provocare pentru cei care vor sa slabeasca. „Cel mai bun mod de a controla caloriile este controlul portiilor”, spune dr. Gerbstadt. Punand multe alimente pe farfurie, te vei simti presat sa le mananci pe toate. Incepe cu portii mici si mai pune putin doar daca simti inca foame. Retine ca stomacul „va plange” un pic pana cand se va adapta la mese reduse cantitativ!
2. Manaca incet!
Corpul are nevoie de nişte timp pentru a realiza ca ai mancat si pentru a opri trimiterea de semnale de foame catre creier. Daca mananci incet si savurezi alimentele, vei manca mai putin şi senzatia de satietate va interveni mai repede.
3. Mananca intai legumele!
Legumele contin multe fibre şi calorii putine. Consumandu-le pe acestea intai, vei manca mai putin din produsle grase sau bogate in calorii din farfurie.
4. Nu sari peste mese!
Deşi poate parea o idee buna, saritul peste mese iti submineaza de fapt planul de slabire. Corpul va crede ca este infometat şi incepe construirea tesutului adipos in incercarea de a stoca energie pentru mai tarziu. Mai mult, iti va fi şi mai foame şi la urmatoarea masa vei manca mult mai mult decat de obicei. Cel mai bine este sa consumi trei mese mici, cu doua sau trei gustari intre ele.
5. Bea multa apa!
Apa iti poate asigura senzatia de satietate pe tot parcursul zilei, sprijinind efortul de pierdere in greutate. Apa are, de asemenea, nenumarate beneficii pentru sanatatea pielii, a aparatului digestiv si circulator.
6. Opteza pentru gustari sanatoase!
Elimina din dieta gustarile bogate in calorii sau grasimi in favoarea unor alternative sanatoase. Fructele, branza cu continut scazut de grasime, untul de arahide şi biscuitii din cereale integrale sunt cateva optiuni bune. Creeaza-ti gustari combinate din carbohidrati şi proteine, cum ar fi untul de arahide pe felii de mere, deoarece acestea te vor ajuta sa ai senzatia de satietate mai mult timp.
7. Fa sport ori de cate ori poti!
Arderea de calorii prin activitate fizica este esentiala pentru pierderea in greutate. Daca nu arzi mai multe calorii decat mananci, nu vei pierde in greutate! „Intotdeauna suntem prea ocupati sa mergem pe jos 20 de minute pe zi, sa ridicam greutati sau sa facem o plimbare cu bicicleta, apoi ne intrebam de ce nu reuşim sa slabim!”, spune Gerbstadt. „Daca incercerci sa tii dieta fara sport, vei depune un efort mult mai mare!” Orice activitate fizica, chiar si plimbarile lungi, te ajuta.
8. Tine un jurnal!
Jurnalele alimentare sunt un ajutor dovedit pentru cei care vor sa slabeasca. Vei putea tine evidenta a ceea ce mananci şi cat de multe calorii a continut mancarea respectiva. Daca vei tine, de asemenea, evidenta exercitiilor fizice, poti compara cate calorii arzi fata de cate consumi zilnic.
Corina Ionescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024