8 sfaturi pentru o pierdere în greutate de durată
Dietă sau exerciții fizice? Care dintre cele două aspecte este mai important, dacă ne dorim să slăbim? Sau amândouă în egală măsură? Iată 8 sfaturi de la specialiști pentru o pierdere în greutate de durată.
22.08.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 14 secundeExistă mai mulți indicatori care arată cum stăm cu sănătatea, iar greutatea este unul dintre ei. Acumularea de kilograme poate semnala un dezechilibru în organism. Iar pierderea în greutate este un obiectiv popular pentru mulți oameni care încearcă să-și îmbunătățească stilul de viață. Există mai multe beneficii asociate cu pierderea de câteva kilograme prin metode sănătoase, cum ar fi un control mai bun al zahărului din sânge, o tensiune arterială mai sănătoasă și un risc mai scăzut de boli cronice. Și chiar dacă probabil ați auzit că o alimentație bună și o preocupare constantă privind activitatea fizică pot duce la pierderea în greutate, de cele mai multe ori și în cele mai multe cazuri, din păcate, este mai ușor de spus decât de făcut.
Întregul stil de viață joacă un rol în obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase. Dieta și exercițiile fizice merg mână în mână. Dar ar putea fi mai valoroase în momente diferite ale călătoriei dvs. de slăbire. Așadar, care este cea mai bună formulă pentru a pierde în greutate și de a menține greutatea la nivelul dorit?
8 sfaturi pentru o pierdere în greutate de durată
Iată cele 8 sfaturi adunate de la specialiști pentru o pierdere în greutate de durată.
SFAT 1: Ce NU mâncăm!
Primul pas care ar trebui făcut în lupta cu surplusul de kilograme este concentrarea asupra a ce alegem să punem în farfurie. Recomandate sunt legumele și fructele, peștele. Dar ce să NU mâncăm? Aici ne vom ajuta de etichetele produselor. Nu mai mult de 6 g de sare / zi! Atenție și la cantitatea de zahăr. Mai mult de 22,5 g de zaharuri la 100 g înseamnă că respectivul aliment e bogat în zahăr, în timp ce 5 g de zaharuri totale la 100 g înseamnă că alimentele sunt sărace în zahăr.
SFAT 2: NU dietelor restrictive!
A urma o dietă restrictivă nu este cea mai bună modalitate de a pierde în greutate de durată. Specialiștii în nutriție recomandă ca, în locul unei reduceri mult prea drastice a caloriilor și o scădere rapidă în greutate, să se stabilească un deficit de calorii mai mic încă de la început cu care să se poată ține pasul zi de zi, iar rezultatele să fie unele durabile. Acest lucru se poate face prin consumul de porții mai mici, creșterea aportului de legume și proteine și prin reducerea aportului de carbohidrați simpli, zahăr și alcool, este recomandarea specialiștilor.
SFAT 3: Reducerea numărului de calorii
Una dintre cele mai comune metode este stabilirea unui deficit de calorii, adică un consum mai scăzut de calorii decât cele pe care le arde zilnic organismul.
De numărul de calorii necesar zilnic se leagă de mai mulți factori, inclusiv vârsta, nivelul de activitate, compoziția corpului, dacă există afecțiuni și nu numai.
SFAT 4: “Proba cântarului”
Când începem lupta cu kilogramele, “proba cântarului” este o preocupare de zi de zi în cele mai multe cazuri. Când vine vorba de menținerea greutății, nu este necesară o cântărire zilnică. Însă este bine ca periodic să fie verificată greutatea, tocmai pentru a lua măsuri imediate și a nu lăsa kilogramele să se adune.
SFAT 5: Calculul ratei metabolice bazale
Cantitatea de energie (alias caloriile) pe care corpul nostru o folosește zilnic este cunoscută și sub denumirea de metabolism. În încercarea de a slăbi, aflarea ratei metabolice bazale sau a metabolismului bazal (Bazal Metabolic Rate) poate ajuta la aflarea numărului de calorii ce trebuie “tăiate” din totalul consumat zilnic pentru a ajunge la o greutate normală.
Însă este bine de știut că pierderea în greutate ne poate încetini puțin metabolismul. Un corp “mai mic” necesită mai puțină energie pentru a se încălzi decât unul “mai mare”. Acesta nu este neapărat un lucru rău, dar înseamnă că ar putea fi nevoie de ceva mai multă răbdare pentru cei care încearcă să slăbească.
SFAT 6: Menținerea greutății timp de 6 luni
După o diminuare între 5-10% din greutatea corporală, experții în slăbit sugerează să se mențină greutatea la care s-a ajuns timp de 6 luni înainte de a încerca din nou o modalitate de a scăpa de kilogramele nedorite, în caz că mai e necesar acest lucru.
Iar menținerea greutății poate părea o provocare mai grea decât slăbitul în sine. Potrivit unui studiu publicat de BioPsychoSocial Medicine, s-a constatat că aproape 70% dintre oameni nu au reușit să mențină scăderea în greutate de 10% timp de doi ani.
SFAT 7: Nicio zi fără mic dejun!
Sunt persoane care sar peste micul dejun crezând că acest lucru îi va ajuta la slăbit. Dar un mic dejun sănătos, bogat în fibre și sărac în grăsimi, zahăr și sare poate ajuta la obținerea nutrienților necesari pentru o sănătate de fier! Iar un bol de cereale integrale cu mai puțin zahăr, cu lapte semi-degresat și fructe tăiate deasupra este un mic dejun gustos și sănătos, ușor de preparat.
SFAT 8: Nu uita de APĂ!
Trebuie să bei multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Experții recomandă 6 până la 8 pahare în fiecare zi.
Băuturile fără alcool, cele cu mai puțin zahăr – inclusiv ceaiul și cafeaua, laptele cu conținut scăzut de grăsimi sunt alegeri mai sănătoase.
Încercați să evitați băuturile răcoritoare și carbogazoase cu zahăr, deoarece sunt bogate în calorii. De asemenea, sunt dăunătoare pentru dinți.
Sursa:
Best way to lose weight and keep it off according to experts
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024