3 super-alimente bune pentru inima ta
Chiar dacă "super-alimentele" sunt consumate de multă vreme, recent cercetătorii au descoperit avantajele acestora mai ales pentru persoanele care au nivelul colesterolului ridicat sau suferă de boli de inimă. Elisabetta Politi, director de nutriție în cadrul Centrului Duke de dietă și fitness din Carolina de Nord, SUA, spune că "Știința nutriției evoluează de la an la an, așa că este bine să fim deschiși la nou".
13.02.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundeAnumite alimente sunt foarte bune pentru păstrarea unei inimi sănătoase, altele nu. Unele pot scădea nivelul colesterolului, pot reduce inflamația sau pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Iar alte alimente, consumate în doze mari, pot agrava o afecțiune cardiacă sau neutraliza efectele medicației. Iată ce alimente sunt recomandate pentru a-ți păstra o inimă sănătoasă.
Semințele de Chia sunt bogate în nutrienți
Semintele de chia conțin cea mai mare cantitate de acizi grași Omega-3 comparativ cu oricare aliment vegetal. Acizii grași Omega-3 pot reduce trigliceridele din sânge și pot reduce riscul de ritm cardiac anormal. Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți, proteine, minerale, inclusiv magneziu, calciu, fier și fibre. Aceste lucruri fac ca semințele de chia să fie un super-aliment. De asemenea, semințele de chia ajută la reducerea senzației de foame, protejează organismul împotriva factorilor novici ai mediului (poluare, raze UV, fum de țigară), ajută la formarea masei musculare, ameliorează durerile de articulații și sunt o sursă sănătoasă de energie.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, care pot preveni deteriorarea celulelor, și protejează împotriva bolilor de inimă. Un studiu recent arată că persoanele care beau ceai verde constant au mai puține evenimente cardiace majore (accident vascular celebral, infarct miocardic), comparativ cu persoanele care nu consumă ceai. “Ceaiul verde, comparativ cu alte ceaiuri, este foarte bun pentru inimă”, spune Politi. Pentru a obține cele mai multe beneficii în urma consumului acestui super-aliment este bine ca acesta să fie preparat doar din frunze de ceai, fără a adăuga niciun alt ingredient. Totuși, în cazul în care medicul specialist a recomandat eliminarea cofeinei, este bine să căutați ceai verde decofeinizat.
Nucile
Migdalele, nucile, caju sunt printre super-alimentele care conțin acizi grași Omega-3. Acestea ajută la prevenirea bolilor de inimă și a reducerii riscului de apariții de cheaguri de sânge. Potrivit celor de la Clinica Mayo, dacă adaugi nuci în dieta de zi cu zi, reduci nivelul de colesterol din sânge. Pentru a obține cele mai multe beneficii de pe urma nucilor, Politi atrage atenția asupra cantității: “Consumând o cantitate mare de nuci, poți crește în greutate și se accentuează riscul de obezitate și apariție a unor boli de inimă. Încearcă să consumi aproximativ 30 de grame de nuci pe zi, în loc de o gustare dulce.”
Ateroscleroza - cauze, simptome, complicații, regim alimentar
11.11.2024