Chirurg estetician: „Exercitiile fizice reduc celulita, actionand ca un filler pentru piele”
Cu toate ca in ultimele decade au aparut sute, poate chiar mii de remedii anticelulita, combaterea acestei probleme estetice ramane in continuare o provocare. Cum anume ii putem veni de hac, aflam de la dr. Ruxandra Sinescu-Baltateanu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica.
06.06.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 43 secundeAre la activ peste 15 ani de experienta si multiple stagii in clinici renumite din strainatate: Washinghton DC, Koln, Milano etc. Este conferentiar universitar in Departamentul de Chirurgie Plastica al UMF „Carol Davila” si membru titular al ACPR (Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania), ICOPLAST (International Confederation of Plastic Surgery Societies) si unul din putinii chirurgi romani membri ai prestigioasei ASPS (American Society of Plastic Surgery). Nu in ultimul rand, dr. Sinescu este pasionata de frumos, motiv pentru clinica pe care a infiintat-o in Bucuresti se numeste „Project Beauty”.
Slab sau Gras: Excesul ponderal si celulita redevin probleme stringente odata cu venirea verii. In ce masura cele doua coexista?
Dr. Ruxandra Sinescu: Celulita este o problema a pielii care afecteaza un procent extrem de mare de persoane, in majoritate femei. Greutatea corporala normala sau joasa nu reprezinta prin ea insasi o garantie a lipsei celulitei, dar excesul ponderal, chiar si cel localizat, este un factor de risc pentru aparitia si accentuarea aspectului de „coaja de portocala”. Pe scurt, celulita nu ocoleste persoanele slabe, insa la cele cu exces ponderal e mai vizibila.
Ati intalnit persoane obeze fara celulita?
Da, copiii obezi nu au celulita, deoarece calitatea pielii lor este foarte buna, tesutul conjunctiv fiind suplu si elastic.
Potrivit estimarilor, cel putin opt din zece femei fac celulita. De ce e atat de mare incidenta?
Cauza exacta a celulitei este necunoscuta, dar pare a fi rezultatul unei interactiuni intre tesutul conjunctiv din stratul profund al pielii si stratul de grasime aflat chiar sub ea. La femei, atat celulele grase, cat si fibrele conjunctive sunt aranjate vertical, ca niste benzi. Astfel, atunci cand celulele adipoase protruzioneaza, in straturile tegumentare apare aspectul de celulita. La barbati, tesutul conjunctiv are o structura incrucisata, fapt care poate explica de ce este mai putin probabil sa aiba celulita, comparativ cu femeile.
Ce altceva mai favorizeaza aparitia celulitei?
Exista mai multi factori contributori, incepand cu cei genetici. De asemenea, avem hormonii: excesul de estrogen, insulina, adrenalina, noradrenalina, hormoni tiroidieni si prolactina agraveaza producerea celulitei. Tot aici regasim dieta dezechilibrata, fumatul, sedentarismul, statul jos sau in picioare intr-o singura pozitie pentru perioade lungi de timp, purtarea de lenjerie de corp prea stransa si, in general, orice afecteaza circulatia sangelui si a limfei.
Cat conteaza alimentatia? Care sunt obiceiurile alimentare pe care trebuie sa le evitam pentru a tine la distanta celulita?
Alimentatia este un factor crucial in „lupta” impotriva celulitei, impreuna cu sportul. In corpul nostru au loc procese chimice foarte complexe si, pentru ca acestea sa se poata desfasura corect, avem nevoie de toate tipurile de macronutrienti – proteine, carbohidrati, grasimi, dar si de fibre – consumati echilibrat. Nu trebuie sa uitam de hidratare. Alcoolul incetineste unele procese metabolice. Excesele repetate, de orice fel, trebuie evitate.
Zaharul sau grasimile? Ce influenteaza mai grav evolutia celulitei?
Nu exista o „reteta”. Organismul nostru este o masinarie foarte economicoasa, el nu lasa sa se piarda nimic si transforma in depozite tot ceea ce nu poate consuma. Orice aport in exces, indiferent ca e vorba de fast-food, inghetata sau piept de pui la gratar cu salata verde, se depune partial sau complet sub forma de grasime, pentru „zile negre”.
Ce rol are sportul in combaterea celulitei?
Cea mai buna cale de actiune este de a face sport si de a scadea in greutate. Faceti sport de doua pana la trei ori pe saptamana. Exercitiile fizice, mai ales cele de rezistenta, actioneaza ca un filler pentru piele. Daca muschii sunt mai definiti, pielea va arata mai fina. Mai mult, daca pierdeti din grasime si o inlocuiti cu muschi, stratul adipos se va reduce si celulita va fi mai putin evidenta.
Cum aflam ce tip de celulita avem? De ce important sa stim acest lucru?
Exista o clasificare a celulitei in patru grade de severitate, gradul 1 constand doar in modificari la nivel celular, in timp ce gradul 4 presupune existenta de celulita vizibila cu ochiul liber si permanenta. In functie de gradul de afectare, masurile necesare pentru ameliorarea sa sunt evident diferite.
In cat timp se poate ajunge de la gradul 1 la gradul 4?
Din nou, greu de spus, nu avem un sablon universal valabil. Modificari in aspectul pielii pot aparea din toamna pana in primavara, de exemplu.
Vorbiti-ne de solutii. Care sunt cele mai eficiente metode pentru reducerea aspectului de „coaja de portocala” al pielii?
Cele mai indicate actiuni sunt adoptarea unui regim alimentar sanatos, hidratarea corespunzatoare si practicarea regulata a unui sport. In plus, putem apela la creme continand cofeina, retinol sau ingrediente pe baza de plante care ar putea sa creasca elasticitatea pielii, reducand astfel celulita. Mezoterapia injectabila cu cocktailuri lipolitice si endermologia pot, de asemenea, fi de ajutor. La fel si terapiile cu laser si radiofrecventa.
„Prezenta, severitatea si localizarea celulitei sunt in mare parte determinate de hormoni si de ereditate, astfel incat nu strica nici sa privim macar din cand in cand situatia cu o doza de umor si de acceptare de sine.”
Cum anume actioneaza terapiile cu rediofrecventa si laser? Detaliati, va rog?
Radiofrecventa utilizeaza curentul electric pentru a incalzi tesutul subcutanat. Prin stimularea productiei de colagen, pielea devine mai elastica, iar prin descompunerea celulelor adipoase profunde aspectul de celulita se diminueaza. Uneori, radiofrecventa este combinata cu alte metode, cum ar fi lumina infrarosie, aspiratia sau masajul, pentru a face tratamentul mai eficient. Tratamentele sunt complet nedureroase, cel mult inconfortabile, si total non-invazive, astfel incat nu exista perioade de intrerupere si va puteti relua activitatile normale imediat.
De cate sedinte e nevoie si cand ar trebui sa incepem tratamentul?
De regula, sunt necesare 3-6 sedinte, cateodata mai multe, urmate de sedinte de intretinere la 6-12 luni, rezultatele nefiind permanente.
Ce ne puteti spune despre terapia cu laser?
Tratamentele pe baza de energie luminoasa (laser) sunt minim invazive si necesita anestezie locala. Medicul introduce sub piele o fibra optica foarte subtire, care sectioneaza benzile fibroase subtegumentare, topeste grasimea care protruzioneaza si strange pielea pentru a crea o suprafata neteda. In general, o singura sedinta pentru fiecare zona este suficienta pentru a obtine rezultate si nu sunt necesare tratamente de intretinere. Procedura poate fi usor incomoda, dar multi pacienti o considera tolerabila. Pot aparea edeme sau echimoze.
Masajul ajuta? Cat timp ar trebui sa-l realizam pentru a obtine rezultate vizibile?
Masajul ajuta la stimularea circulatiei, imbunatatirea drenajului limfatic si deteriorarea celulelor adipoase pentru a promova un aspect mai fin. Dezavantajul ar fi ca este o metoda care trebuie practicata permanent pentru a mentine rezultatele.
„Putem imbunatati, dar nu si elimina, aspectul celulitei, urmand un stil de viata sanatos, adica hidratandu-ne cum se cuvine, lasandu-ne de fumat si respectand o dieta echilibrata si un program de exercitii fizice.”
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Vrei o piele frumoasa? Inlocuieste alimentele din frigider!
14.01.2019