MasterChef X 3 Sănătate în farfurie
Pasiunea pentru gătit și gusturi rafinate a adus împreună trei personalități diferite într-unul dintre cele mai de succes show-uri culinare de divertisment din lume. Chef Joseph Hadad, Chef Silviu Chelaru și cunoscutul artist și expert în vinuri, Cosmin Tudoran, sunt cei trei jurați MasterChef ai noului sezon, difuzat de PRO TV.
29.10.2019
Timp estimat de citire:
7 minute, 35 secundeChef Joseph Hadad deține secretele a peste 2.000 de rețete sofisticate și, ca un adevărat star al bucătăriei internaționale, a avut oportunitatea să gătească chiar și pentru președinți de state. Chef Silviu Chelaru și-a descoperit pasiunea pentru gătit încă de când era copil. Și-a încercat talentul în show-uri culinare, a lucrat în țară și a plecat în Anglia, unde a gătit într-un restaurant cu o stea Michelin. Cosmin Tudoran este un cunoscut artist, dar în același timp este și unul dintre cei mai pasionați experți de vin din România. A intrat în juriul MasterChef cu o perspectivă complet nouă.
Cum e să fii în postura de jurat la show-ul culinar MasterChef?
Chef Joseph Hadad: Mă simt în largul meu! Pe platoul de filmări mă simt ca peștele în apă. Cel mai mult mă bucură că îmbin două dintre pasiunile mele atât de firesc, gastronomia și televiziunea. Îmi place foarte mult să interacționez cu camera, să ajung în casele oamenilor prin micile ecrane.
Chef Silviu Chelaru: Foarte interesant. E o mare provocare și o mare responsabilitate. În același timp este o recunoaștere a tuturor eforturilor mele și un motiv de mândrie. Mi-a schimbat viața într-un mod în care nu mă așteptăm și m-a scos din rutina restaurantului. În momentul de față, MasterChef îmi acaparează toată atenția.
Cosmin Tudoran: Onorant. Este cel mai vizualizat format de televiziune la nivel mondial, iar calitatea de jurat în show-ul difuzat în România mă obligă și mai mult. Rolul meu e definit de rolul celor care înțeleg bucătăria, o degustă și apreciază, pricep tehnicile și au valențe hedoniste. Calitatea de jurat mi-am mai exersat-o în cadrul concursurilor naționale și internaționale de vinuri, așa că această nouă experiență, cu siguranță mă va obligă să învăț lucruri noi.
Sa mănânci gustos și sănătos în zilele noastre poate fi o adevărată provocare. Ce sfaturi ai în acest sens?
Chef Joseph Hadad: Este într-adevăr o mare provocare, având în vedere că suntem mereu în goană și nu acordăm suficient timp informării. Primul sfat este legat de educare, e important să ne informăm din surse credibile și verificate pe de-o parte, iar pe de altă parte este foarte importantă disciplina și consecvența. A mânca gustos și sănătos trebuie să fie un obicei zilnic, nu ceva ce facem când ne amintim. Ce mâncăm astăzi se va vedea și simți în corpul nostru peste 10 sau 20 de ani.
Chef Silviu Chelaru: Într-adevăr așa este, piața este plină de tot felul de produse care pun la îndoială calitatea. Putem alege să ne facem cumpărături din piață, de la producători mici sau să încercăm să cumpărăm produse cu termen de perisabilitate cât mai scurt. Majoritatea produselor cu termene de garanție mari sunt tratate cu tot felul de aditivi care nu sunt benefici pentru organism.
Cosmin Tudoran: Să nu se facă rabat de la sănătos. Savoarea mâncărurilor se poate adaugă prin condimente, tipul de pregătire a produsului, parângul cu o licoare aparte, o companie plăcută și mai ales la toate acestea aș adăuga cumpătarea.
Care este rețeta pe care îți place cel mai mult s-o prepari?
Chef Joseph Hadad: Nu am o rețetă preferată, mie îmi place să gătesc cu gust și să creez artă culinară în farfurie. Cu cât mai multe ingrediente în farfurie, combinații de texturi și montaj, cu atât mai mare bucuria. Dacă ne referim la ce gătesc pentru mine, îmi place la nebunie să prepar rețete din zona mediteraneeană, cum ar fi un pește cu legume și sos mediteraneean.
Chef Silviu Chelaru: Pieptul de rață cu terină de cartofi. Este un preparat destul de simplu, dar trebuie tratat cu multă atenție.
Cosmin Tudoran: Sunt un mare fan al mâncărurilor mediteraneene în egală măsură și al celor asiatice. Așa că nu mă dau în lături de la a prepara un antricot de vită, o porție de paste sau o supă thai. Dar, nimic nu-mi poate distrage atenția de la o salată de roșii cărnoase și zemoase cu un ulei de măsline și câteva fire de busuioc aruncate peste, în care să-mi înmoi o bucată de pâine proaspăt scoasă din cuptor.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat în industria asta, de când ai început și până în prezent?
Chef Joseph Hadad: Cele care mă urmăresc zi de zi sunt legate de faptul că trebuie să te lupți să fii cel mai bun. Să înțelegi că meseria de bucătar presupune dedicare totală, presupune să intri în fiecare zi în bucătărie cu zâmbetul pe buze, cu chef de muncă și fără ceas la mână. Am mai învățat că este foarte ușor să pierzi încrederea clientului și că, dacă tratezi această meserie doar că pe o sursă de venit, nu au cum să-ți iasă rețete spectaculoase.
Chef Silviu Chelaru: Este o meserie grea și foarte costisitoare. Mulți mi-au spus că nu e o meserie de viitor, din cauza ideii preconcepute despre ceea ce înseamnă să fii bucătar. Am muncit ani de zile pentru ceea ce sunt și am azi. Trebuie să faci sacrificii foarte mari. Munca asta are foarte multe momente de instabilitate, te solicită foarte mult, am trecut prin multe încercări și încă mai trec. Dar până la urmă te face să fii atent și constant.
Cosmin Tudoran: Am intrat în această industrie râzând și distrându-mă și sper că tot așa o voi și părăsi. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că, dacă iubești ceea ce faci, o vei face la nesfârșit, te vei distra si cu siguranță satisfacțiile vor apărea.
Care sunt cele mai importante sfaturi de nutriție pe care le ai pentru cititorii Slab sau Gras?
Chef Joseph Hadad: Să fie disciplinați, în primul rând. E foarte important să ai un program de masă cât de cât fix. Atunci când mănâncă, să nu facă nimic altceva, să fie cu atenția acolo. Să nu amestece lactatele cu proteinele, să evite pe cât posibil mâncarea procesată. Să înțeleagă că echilibrul e cel mai important. Nu cred în diete extreme, în înfometare și în excluderea definitivă a unor ingrediente.
Chef Silviu Chelaru: Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi pentru slăbit. Eu am norocul că mă trag dintr-o familie de oameni înalți, slabi și cu arderi puternice. Totuși, un sfat îmi permit să vă spun: aveți grijă la numărul meselor, ora la care mâncați, ce anume mâncați și cum combinați ingredientele. Cred că este foarte important să conștientizezi faptul că, dacă vrei să slăbești, trebuie să ai voință, să renunți la mesele copioase și sățioase.
Cosmin Tudoran: Cumpătare, cumpătare și cumpătare… între ele și suficientă apă, odihnă și cât mai multe experiențe de viață care să aducă zâmbetul pe buze.
Ce sfaturi ai pentru cei care își propun să se apuce de gătit?
Chef Joseph Hadad: Să între în bucătărie, să își pună șorțul și să încerce. Nu contează de câte ori nu le iese. În fond, eu am ratat 100 de bucăți de clătite până mi-a ieșit prima bună. Să aibă curaj să experimenteze și să se joace cu condimentele.
Chef Silviu Chelaru: Cei ce vor să se apuce de gătit, să aibă răbdare și să fie atenți. Să trateze acest domeniu cu respect și să muncească foarte mult. Munca este exercițiu și cu mult exercițiu poți ajunge departe.
Cosmin Tudoran: Se spune că în orice meserie e nevoie de minimum 10.000 de ore dedicate pentru a ajunge profesionist, așa că aș recomanda pur și simplu să gătească și să nu renunțe la primul preparat greșit. Există atât de multe cărți, site-uri, canale video dedicate, emisiuni TV, școli de cooking, încât sunt sigur că cine își dorește să învețe să gătească își va găsi drumul prin bucătărie.
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020