În urmă cu șase ani, Teo Trandafir a apelat la ajutorul medicilor pentru a câștiga lupta cu kilogramele în plus. Îndrăgita prezentatoare de televiziune a suferit o intervenție de chirurgie bariatrică. Acum arată mai bine ca oricând și are energie de dat și la alții.
21.11.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 10 secundeAm vrut să aflăm ce a însemnat pentru ea această experiență, dar și cum a reușit să se mențină în formă după tot acest timp și am reținut-o pentru câteva întrebări.
Slab sau Gras: Au trecut mai mulți ani de la operația de micșorare a stomacului. Dincolo de transformările ce țin de aspectul fizic, ce alte schimbări s-au mai produs de când te-ai operat? Ce-ai fi vrut să fie altfel?
Teo Trandafir: Această operație mi-a salvat, pur și simplu, viața. Mi-am recăpătat încrederea în mine. Am învățat să mă iubesc, să am grijă de mine și să nu îmi mai pese de părerea celor din jur atât timp cât eu mă simt bine și sunt sănătoasă. Cred că, în același timp cu scăderea în greutate, am început să gândesc mai bine. Este posibil să fi acordat prea multă atenție modului în care arătam și toată concentrarea să fi mers în direcția aceea, fiind extrem de stânjenită. Ce aș fi vrut să fie altfel… nimic… doar să fi făcut intervenția mai devreme, dar tot la Ponderas Academic Hospital și tot la prof. dr. Cătălin Copăescu.
Mulți oameni au impresia că operația este totul și că, odată făcută, problema kilogramelor în plus ia sfârșit. Ce se întâmplă, de fapt, după acest tip de intervenție?
Problema kilogramelor în plus dispare atât timp cât și tu, ca pacient metabolic te respecți. Ulterior intervenției, fiecare dintre noi, grăsuții, suntem direct răspunzători de alegerile pe care le facem, cât și de ceea ce mâncăm. Medicul îți recomandă un plan de alimentație, masaj, sport, înot sau alte activități fizice. Dacă tu preferi să mănânci în continuare ciocolată topită sau alte alimente cu foarte multe calorii, este alegerea ta. Însă eu am preferat să respect toate indicațiile pe care le-am primit din partea medicului. Este important să înțelegi că intervenția îți oferă șansa să adopți un nou stil de viață.
Care sunt regulile obligatorii ce trebuie urmate postoperator?
Nu pot spune că sunt niște reguli general valabile pentru toți pacienții. Fiecărui pacient îi este oferit de medic un plan personalizat de alimentație. Ce pot spune sigur este că vechile obiceiuri trebuie să dispară, să se ducă acolo unde le este locul și, odată cu omul nou, să apară un echilibru.
Cât de des a trebuit să mergi la controale?
În primul an am fost la controale periodice, la 10 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni și la 1 an pentru că se monitorizează cu atenție evoluția pentru a preîntâmpina eventualele deficite nutriționale. Se urmărește foarte atent și scăderea ponderală ca să ajungi cât mai sănătos la greutatea optimă. După un an de la intervenție, controalele sunt anuale.
„În acest moment nu mă mai cântăresc deloc. Important pentru mine este măsura, așa îmi dau seama dacă mă îngraș sau nu. Mă simt mult mai bine din punct de vedere psihic, iar stima de sine este mult mai prezentă în viața mea.”
Cum arată regimul tău alimentar acum? Ce și cât mănânci? Numeri caloriile sau cum ai învățat să-ți estimezi porțiile?
Mănânc cam orice îmi stârnește curiozitatea. În general, îmi așez mâncarea pe o farfurie micuță, similară celei de cafea. Nu îmi număr caloriile niciodată, însă nu mănânc mai mult decât îmi este necesar. La o masă, de exemplu, pot să mănânc două bucățele de broccoli. Dacă am supă, o beau cu paiul, beau două guri – stau, beau două guri – stau. Cu lingura îmi e mai greu să mănânc, pentru că am impresia că înghit aer. Nu mi se face foame cam 4 ore… deloc.
Dă-ne un exemplu de meniu dintr-o zi obișnuită?
Întotdeauna dimineața mănânc două feliuțe mici de pâine cu unt, iar la prânz o ciorbă sau orice altceva.
Ai plăceri vinovate? Cum te descurci cu poftele?
Da, recunosc îmi place să mănânc uneori ciocolată. Însă, de fiecare dată am grijă să îmi iau o bucățică pe care o mănânc în mașină, ca nu cumva să fiu tentată să mai iau una. Pofta pentru mine nu există. M-am setat mental să nu fiu un „câine” care poftește la masa cuiva.
Pentru a te menține, faci și sport sau e suficientă dieta? Cum și când te antrenezi?
La început, o bună perioadă de timp, am făcut sport, foarte mult sport, chiar exageram. În acest moment, fac sport pentru a mă menține un om sănătos și înot atunci când am timp.
Ce sfaturi ai avea pentru persoanele care nu reușesc să slăbească?
Să consulte un medic și să vadă care este cauza problemei, iar dacă recomandarea se îndreaptă spre o intervenție bariatrică, cel mai bine este ca intervenția să fie făcută într-un Centru de Excelență. Spun acest lucru pentru că una este să te tratezi într-un loc în care ai parte de o echipă dedicată ce îți poate oferi sprijin la fiecare pas. De asemenea, trebuie să spun că ai nevoie de multă determinare și multă muncă cu tine pentru a fi perseverent în acțiunile tale și a nu te întoarce la vechile obiceiuri.
„Am desființat pofta din interior. În acest moment, pentru mine nu mai există conceptul de poftă, cumva mi-am demonstrat că totul pleacă de la psihic.”
Data publicarii: 21.11.2019Data ultimei actualizari: 26.11.2019
25.02.2020