22.09.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 32 secundeDacă traversezi o perioadă a vieții în care ești cu ochii pe cântar sau dacă pur și simplu vrei să aduci mai multă diversitate în alimentație, încearcă fără ezitare această rețetă. Este o reală delicatesă, însă una care nu-ți pune silueta în pericol. Te va cuceri negreșit!
Întâi de toate să ne lămurim în legătură cu termenul acqua pazza. Acesta face referire la o rețetă clasică italiană de pește alb gătit într-o apă „nebună”, dacă ar fi să recurgem la o traducere exactă. În fapt, este vorba de un fel de saramură de pește cu legume, printre care roșiile sunt la loc de cinste, vin alb, usturoi și tot felul de ierburi. Pe scurt, este o adevărată nebunie de gusturi și arome! Rețeta își are originile în sudul Italiei, fiind atribuită în mod obișnuit bucătăriei napolitane.
Cină gustoasă și sănătoasă
Fie că urmezi o dietă hipocalorică sau una cu conținut scăzut de carbohidrați, această rețetă de va scoate din impas în zilele în care rămâi fără inspirație pentru masa de seară. Întrucât aduce în aceeași farfurie proteine slabe, de bună calitate, și legume bogate în fibre, la un cost caloric rezonabil. Ceea ce-o mai face o opțiune excelentă pentru cină este că nu te ține cu orele în bucătărie. Deși la prima vedere poate părea a fi un preparat cu pretenții, în realitate rețeta nu solicită cine știe ce aptitudini culinare și se gătește foarte simplu și rapid.
De ce halibut?
Fiind un pește alb, halibutul este adesea trecut cu vederea când vine vorba de conținutul de acizi grași esențiali Omega-3 benefici sănătate, dar și pentru siluetă. E adevărat, peștii grași, precum somonul și tonul, excelează la acest capitol, furnizând Omega-3 în doze mari: în general, peste 1.000 mg per porție. Chiar dacă oferă doar jumătate din această cantitate, halibutul rămâne o sursă de Omega-3 de luat în calcul și de inclus cât mai des în meniu.
Ingrediente necesare pentru 4 porții
- 2 fileuri de halibut, fără piele, cu o grosime de aproximativ 2–2,5 cm, tăiate pe jumătate
- 150 g de fenicul, feliat subțire
- 140 g de ceapă albă, tăiată julien foarte subțire
- 3 căței de usturoi, feliați subțire
- ½ de cană (118 ml) de vin alb sec sau vermut sec
- 2 căni (227 g) de roșii cherry, tăiate pe jumătate
- ½ de cană (85 g) de măsline mixte, fără sâmburi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 vârf de cuțit de ardei iute, zdrobit
- ½ de linguriță de sare de mare
- ¼ de linguriță de piper negru
- ¼ de cană de frunze de busuioc, tocate grosier
Mod de preparare:
- Într-o tigaie mare și adâncă, pune uleiul la încins, la foc mediu. Adaugă feniculul și ceapa și sotează până când acestea se înmoaie, fără a se rumeni însă, timp de circa 4 minute. Adăugă usturoiul și ardeiul iute zdrobit și amestecă ușor și lasă aromele să se dezlănțuie, timp de aproximativ 45 de secunde.
- Toarnă vinul și lasă-l să fiarbă împreună cu restul ingredientelor, timp de 1 minut. Adăugă apoi ¼ de cană de apă, roșiile și măslinele și amestecă frecvent, până când începe să fiarbă din nou.
- Condimentează bucățile de pește cu sare și piper și cuibărește-l în compoziția din tigaie. Acoperă cu capac, redu flacăra la minim și gătește până când peștele devine alb opac, timp de circa 8-10 minute.
- Împarte legumele și lichidul din tigaie în patru boluri puțin adânci și așază câte o bucată de pește deasupra. La final, presară busuiocul. Preparatul se consumă cald.
Mărimea porției: 1 file de pește și ½ de cană (142 g) de legume și sos
Valori nutriționale/ porție: 305 calorii, 13 g de grăsimi, dintre care 2 g sunt saturate, 6 – monosaturate, 33 g de proteine, 14 g de carbohidrați, 3 g de fibre.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024