Vrei să te îngrași? Iată ce vitamine te pot ajuta
Dacă ți-ai calculat indicele de masă corporală și rezultatul tău a fost sub 18,5, înseamnă că ai o greutate mică (ești subponderal). În general se consideră că este mai periculos să fii supraponderal sau obez, dar și dacă ai prea puține kilograme pot exista riscuri pentru sănătate. Totodată, o persoană cu un aspect prea firav poate avea probleme psihologice din aceasta cauză. În cazul acesta te poți gândi la o cură de îngrășare. Multe persoane care vor să câștige câteva kilograme se întreabă și dacă există anumite vitamine pentru îngrășare.
08.01.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 28 secundeDacă ai prea puține kilograme, cel mai probabil ai primit îndemnul de a lua “și tu ceva vitamine”. Este însă acesta un sfat valabil? Pe scurt, răspunsul este nu. Vitamine pentru îngrășare nu există. Sau, cel puțin, nu există vitamine care să determine în mod direct câștigul ponderal. Persoanele care afirmă că s-au îngrășat datorită vitaminelor, cel mai probabil nu și-au monitorizat atent stilul de viață sau dieta. De exemplu, mulți oameni apelează la suplimentele cu multivitamine, considerând că au o anumită carență sau pentru a-și proteja sănătatea. Asta nu înseamnă însă că fac și modificări în stilul de viață sau își monitorizează dieta. Alegerile nesănătoase sunt cele care aduc kilogramele în plus sau împiedică scăderea în greutate, și nu vitaminele.
Cu toate acestea, se poate considera că anumite vitamine pot ajuta indirect la câștigul în greutate, mai ales dacă însoțesc o dietă bine pusă la punct.
Vitamine pentru îngrășare: ce vitamine te ajută să te îngrași?
Chiar dacă toate vitaminele îți pot ajuta organismul, doar două pot juca un rol clar în îngrășarea sănătoasă. Doar vitaminele B și C pot fi considerate într-o oarecare măsură vitamine pentru îngrășare.
Vitaminele din complexul B
Unele persoane care au deficiențe de vitamine B pot dezvolta tulburări de alimentație, care le poate afecta capacitatea de a crește în greutate. Totodată, vitaminele B ajută la menținerea tonusului muscular, lucru de dorit atunci când faci sport pentru a-ți dezvolta mușchii. Unele vitamine B au și rolul de a participa la metabolismul carbohidraților și la transformarea lor în energie. Deficiența de vitamina B1 poate cauza scăderea în greutate.
Vitamina C
Vitamina C participă activ la susținerea sistemului imunitar, protejându-ne de unele afecțiuni care cauzează scădere în greutate. Specialiștii afirmă că la unii adulți deficiența de vitamina C este semnalată și de greutatea corporală redusă.
Cura de îngrășare rapidă
Dacă vrei să te îngrași, e important să faci asta într-un mod sănătos, și nu să folosești vitamine pentru îngrășare. E important să consumi mai multe calorii decât ai nevoie, dar nu te baza pe alimente nesănătoase! E simplu să consumi dulciuri, produse fast-food și pizza și să totalizezi un număr uriaș de calorii. Însă acestea se vor depozita sub formă de grăsime, care arată inestetic. Pentru a te îngrășa sănătos, ținta ta trebuie să fie acumularea de masă musculară și de grăsime subcutanată, și nu de grăsime viscerală (abdominală), periculoasă pentru sănătate. Cura de îngrășare trebuie să constea într-un stil de viață sănătos în care să integrezi obligatoriu activitate fizică.
Dacă urmărești să te îngrași rapid, adaugă 700-1000 kcal peste necesarul tău (pe care ți-l poți calcula folosind o aplicație online).
Sfaturi utile dacă vrei să te îngrași rapid
- Încearcă să iei 5-6 mese consistente pe zi, în loc să te mulțumești cu două sau trei.
- Bazează-te pe consumul de proteine. Pentru că mușchii sunt alcătuiți din proteine, consumul lor poate ajuta la dezvoltarea lor, mai ales dacă faci și sport. Consumă în jur de 1 g de proteine per kilogram corp pe zi.
- Pentru un plus de calorii, adaugă în alimentație grăsimi sănătoase (pește, avocado, uleiuri de calitate). Ridică aportul de grăsimi chiar la 25-30% din caloriile zilei.
- Consumă shake-uri și smoothieuri dense nutrițional, pe bază de fructe, legume sau lapte.
- Favorizează alimentele dense nutrițional. Alege cerealele integrale, fructele și legumele, lactatele, sursele de proteine de calitate (carnea, ouăle), nucile și semințele, leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea).
- Ia gustări consistente. Consumă nuci și semințe, unt de arahide, fructe uscate, avocado.
- Atenție la gustările nesănătoase. Chiar dacă ai o greutate prea mică, acordă atenție maximă excesului de zahăr și grăsimi. Ca în orice dietă sănătoasă, este indicat să eviți dulciurile, produsele de patiserie, alimentele fast-food etc.
- Fă multă mișcare. În special antrenamentele de forță stimulează dezvoltarea musculară, lucru cel mai de dorit dacă vrei să acumulezi greutate într-un mod sănătos. Antrenamentul este o modalitate bună de a-ți crește și apetitul. Fă exerciții cu greutăți de trei-patru ori pe săptămână.
În cazul în care ești subponderal și din această cauză ai carențe vitaminice dovedite prin analize de sânge, atunci este foarte indicat să utilizezi suplimente alimentare cu vitamine sub îndrumarea unui medic.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta rapidă de îngrășare cu grâu încolțit, miere și nucă
27.11.2020