Detoxifierea organismului necesară după Sărbători
În fiecare an, de sărbători, este la fel: ne promitem că nu mai exagerăm cu mâncatul dar este imposibil să ne abținem! Mama ne pune de trei ori în farfurie, vinul și preparatele din porc sunt pe toate mesele, cozonacii parca sunt mai delicioși de Crăciun. Pe scurt, un dezastru! Anul nou a trecut și, după oboseala și excesul de mâncare, se impune detoxifierea organismului!
12.01.2021
Timp estimat de citire:
8 minute, 43 secundeNu intra în panică, îți spunem tot ce ai nevoie să știi ca să îți recâștigi tonusul. În plus, avem și câteva rețete detox delicioase! Cura de detoxifiere a organismului este un termen foarte la modă pe care îl întâlnim peste tot, uneori fără să știm ce este cu adevărat.
Ce beneficii are cura de detoxifiere a organismului?
Bine de știut:
O cură de detoxifiere trebuie limitată la maximum o săptămână. Ca să fie mai eficientă, o poți repeta la două luni. În timpul curei consumi în principal fructe și legume detoxifiante care „curăță” organismul pentru a-l ajuta să funcționeze mai bine.
În primul rând, este bine ca fructele și legumele consumate în cura de detoxifiere să fie sub formă de suc, pentru a permite absorbția mai multor vitamine și minerale. Aceste vitamine și minerale, în cantități mari în organismul tău, îi permit să elimine toate deșeurile toxice (toxinele) pe care le-a acumulat. Acesta este, în câteva cuvinte. obiectivul detoxifierii! Consumul de fructe și legume crude îți permite să profiți la maximum și de antioxidanți, ca să ai o piele frumoasă, părul lucios și un tonus excelent.
Alimente de calitate pentru o piele frumoasă
Pielea reflectă calitatea alimentelor pe care le consumi. Da! Ca să ai o piele sănătoasă, anumite alimente sunt interzise sau cel puțin trebuie evitate: carnea roșie, felurile de mâncare prea grase, cafeaua, produsele lactate grase, alcoolul, tutunul și toate produsele procesate care sunt pline de aditivi și conservanți, adevărați dușmani ai pielii.
Semnele organismului care impun o cură de detoxifiere
Uneori, iarna, ne simțim obosiți și starea noastră de spirit nu se îmbunătățește deloc orice am face. Acesta poate fi un indiciu al acumulării de toxine. Iată cele 6 semne ale organismului că are nevoie de o cură de detoxifiere.
- Oboseală cronică
Studiile au arătat că eliminarea anumitor toxine are un impact pozitiv asupra proceselor metabolice ale corpului nostru și crește nivelul de energie.
- Probleme de piele
Problemele de piele sunt semnalul de alarmă al unei acumulări de toxine prin excelență. Pielea este primul organ care reacționează – pot apărea coșuri, mâncărime, roșeață atunci când în organism există în exces toxine din mediul înconjurător, cum ar fi poluarea.
- Dureri articulare și musculare
Toxinele pot provoca reacții autoimune care afectează articulațiile și mușchii, determinând inflamarea acestora și răspunsul imun al țesuturilor lor. Acest lucru duce la durere.
- Dificultate de concentrare
Studiile au arătat că expunerea prelungită la toxine precum anumite pesticide poate provoca disfuncții cognitive.
- Dificultăți în a slăbi
Este, evident, mai greu de dat vina pe un singur factor, dar mai multe studii au arătat că acumularea de toxine precum pesticidele, BPA (bisfenol A) în plastic, ftalații sau chiar metalele grele pot provoca supraponderalitate. Este greu să scapi de kilogramele în plus fără să treci printr-o cură de detoxifiere.
- Dureri de cap frecvente
Deși acesta este un simptom comun al multor probleme de sănătate, una dintre cauzele durerilor de cap frecvente poate fi acumularea de metale grele în organism.
Detoxifierea organismului acasă – ce trebuie sa faci?
Detoxifiază ficatul
Ficatul joacă un rol central în procesul de detoxifiere, deoarece elimină deșeurile și neutralizează toxinele din organism. În timpul sărbătorilor, ficatul se confruntă adesea cu o supraabundență de toxine pe care se chinuie să le elimine. Putem să îl ajutem cu mai multe remedii naturale. Mai întâi, uită de carnea roșie și mezeluri, produsele din făină albă și toate zaharurile. Apoi, va trebui să bei multă apă, cel puțin 1,5 litri pe zi, ca să nu mai vorbim de faimosul remediu al bunicii: suc de lămâie într-un pahar cu apă călduță dimineața pe stomacul gol. Lămâia este cel mai bun aliat al detoxifierii ficatului, așa că avem voie să abuzăm de ea!
Somnul: paznicul organismului nostru!
Știm că somnul este important în zilele noastre. Iritabilitatea este unul dintre primele semne ale lipsei de somn. În timpul săptămânii de detoxifiere, va trebui să fii mai atentă la nevoile corpului tău. Toată lumea spune că avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte. Dar, pentru unii, este nevoie de mai mult. De aceea, mersul la culcare devreme în timpul săptămânii trebuie să devină o regulă. In weekend, se recomandă să dormim cât putem de mult.
Băi de aburi pentru față
Începem săptămâna cu eliminarea toxinelor din piele. Pentru asta, nimic nu se compară cu băile de aburi. Cum facem asta acasă: fierbem apa și o punem într-un castron. Punem un prosop în jurul capului și stăm cu fața deasupra castronului. Aburul va deschide porii și va elimina toxinele.
Masca de detoxifiere
Băile de aburi pentru față pot fi însoțite de o mască detoxifiantă bună. O poți cumpăra de la brandurile tale preferate, dar de ce să nu o faci tu în casă?
Ce ai nevoie: drojdie de bere, lapte, miere și jumătate de pahar de iaurt.
Cum prepari: amestecă o linguriță de drojdie de bere cu aceeași cantitate de lapte, apoi lasă acest amestec să se umfle treizeci de minute lângă o sursă de căldură. Odată ce a crescut, adaugă o lingură de miere și jumătatea de pahar de iaurt și amestecă. Când masca este gata, aplic-o pe față și las-o să acționeze timp de zece minute. Clătește cu apă călduță, apoi tamponează fața cu o dischetă îmbibată în apă de flori de trandafiri ca să se închidă porii.
Masaj facial
Ca să scapi de toxine, masează-ți fața în fiecare seară, înainte de culcare. Masează fața lejer cu ulei de masaj facial sau spray cu apă termală.
Așadar, cum decurge o zi de detoxifiere?
Înarmată cu toate aceste sfaturi, ești gata să începi cura de detoxifiere a organismului după sărbători. Iată o recapitulare a rutinei zilnice pentru 7 zile la rând!
- Când te trezești, bea un pahar cu apă călduță de lămâie după care întinde-te timp de 3 minute.
- La 15 minute după trezire: bea un smoothie verde (60% fructe și 40% legume), acest amestec va ajuta la eliminarea toxinelor.
- La micul dejun mănâncă un castron de fulgi de ovăz cu fructe uscate sau brânză de vaci 0% grăsime amestecată cu fructe roșii, totul însoțit de ceai verde și o tabletă de vitamina C.
- La prânz, mănâcă orez brun cu legume la aburi stropite cu zeamă de lămâie. Adaugă un pește alb sau carne albă. Încheie masa cu un fruct.
- Pentru gustare: fructe uscate și ceai de cimbru.
- La cină, savurează o supă, un ceai de plante și fuga la somn!
Rețete detox pe care sa le pregătești după Sărbători
În ianuarie începem un nou an și vrem să pășim cu dreptul pentru că avem planuri noi și ne gândim la multe… mai puțin la silueta noastră. Da, este mereu la fel la început de an. Excesele alimentare de Crăciun și Anul Nou se resimt și acum este momentul pentru un pic de detoxifiere, nu? Nu vorbim de o dietă draconcă doar cu o frunză de salată și trei felii de roșie, ci mai degrabă de o cură echilibrată cu rețete detox variate, compuse în principal din legume și fructe. Iată trei rețete delicioase pe care le poți include în meniul zilnic:
Salată de avocado cu creveți, grapefruit și boia de ardei dulce
Ce ai nevoie?
- 200 g creveți mari, curățați
- 1 grapefruit roz
- 100 g roșii cherry, tăiate în jumătate
- 1 avocado copt, decojit și tăiat cubulețe
- 1/2 ceapă rosie, tocată marunt
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- zeama de la 1 limetă
- 2 linguri de brânză de vaci 0%
- 2 linguri de sos de ardei dulce
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 vârf de cuțit de boia de ardei dulce
Cum prepari?
- Într-un castron, amestecă usturoiul, sucul de limetă, sosul de ardei și creveții curățați.
- Acoperă castronul cu folie alimentară și pune-l la frigider.
- Curăță grapefruitul crud și taie-l cubulețe într-un castron, ca sa nu pierzi sucul.
- Amestecă uleiul de măsline, brânza de vaci și sucul de grapefruit cu o furculiță, adăugă cubulețele de grapefruit, roșiile cherry, avocado și ceapa roșie. Amestecă ușor.
- Aranjează salata pe farfurii.
- Aranjează creveții deasupra salatei.
- Adăugă deasupra puțină boia de ardei dulce.
Smoothie de detoxifiere cu mere, kiwi, țelină, mentă, miere și condimente
Ce ai nevoie?
- 2 mere
- 2 kiwi
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 2-3 frunze de țelină apio
- 2-3 frunze de mentă
- 6 cuburi de gheață
- 4 lingurițe de miere
- 1 praf de piper negru
- 1 praf de curcuma
Cum prepari?
- Spală toate fructele și verdețurile în apă curată.
- Curăță merele și kiwi, apoi pune-le într-un storcător.
- Pune sucul într-un blender și amestecă-l bine cu restul ingredientelor.
- Servește-l bine răcit.
Frigărui de pui cu ananas
Ce ai nevoie?
- 4 buc. piept de pui
- 1 ananas
- 1 lingură de pastă de curry
- 1 lingură de ulei de măsline
- piper
Cum prepari?
- Taie pieptul de pui în bucăți.
- Taie ananasul în patru, îndepărtează coaja și partea dură, apoi taie miezul în bucăți fine.
- Pune bucățile de pui și ananas pe frigărui de lemn, alternându-le.
- Amestecă pasta de curry cu uleiul și unge frigăruile folosind o pensulă.
- Încălzește o tigaie antiaderentă și gătește frigăruile la foc mediu timp de 4 minute pe fiecare parte.
- Servește imediat cu orez brun, simplu.
3 idei de smoothie cu struguri. Iată cum poți obține o băutură delicioasă și plină de vitamine
25.10.2023