Diabetic? Descoperă dulciuri pe care le poți mânca
A avea diabet nu înseamnă că s-a terminat cu plăcerea gustului sau că trebuie să renunți definitiv la tentațiile dulci. Există o mulțime de dulciuri pentru diabetici pe care le poți include în meniu fără teama unor hiperglicemii. Desigur, în cantități moderate. Sunt nenumărate rețete de prăjituri pentru diabetici, care nu se lasă mai prejos față de cele convenționale.
21.01.2021
Timp estimat de citire:
9 minute, 43 secundeViața cu diabet poate fi o provocare. Nu e deloc simplu să te ții glicemia sub control, când ia tinde s-o ia la galop. E nevoie de multă autodisciplină, dar și de un obligatoriu proces de autoeducare în ceea ce privește alimentația. Lucrurile nu trebuie privite cu groază însă. Cu puțină inspirație și un pic mai multă atenție, viața cu diabet permite destule oportunități pentru răsfățul papilelor gustative. Drept dovadă stă multitudinea de dulciuri și rețete de prăjituri pentru diabetici care au fost create de-a lungul timpului.
Diabetul și restricțiile alimentare pe care le impune
În diabetul zaharat, fie că este tipul 1 fie că este tipul 2, o parte foarte importantă a tratamentului este reprezentată de regimul alimentar. Conform ghidului Standars of MedicAL Care in Diabetes¹, apărut online la sfârșitul anului trecut, elementele comune ale diferitelor obiceiuri alimentare ale pacienților cu diabet ar trebui să fie:
- Consumul adecvat de legume
- Consumul în cantități cât mai mici de zaharuri adăugte și cereale rafinate
- Consumul de cereale integrale (pâine, paste, orez – toate de tip integral) în detrimentul celor procesate, mergând până la excluderea acestora din urma (1).
„În linii mari, recomandările pentru persoanele cu diabet se regăsesc și în cazul celor care își doresc să mențină un stil de viață sănătos. Pacientul cu diabet poate adopta un regim alimentar de tip mediteraneean sau de tip low-carb sau vegetarian. S-a demonstrat că adoptarea acestora au rezultate pozitive în managementul diabetului. În final, însă, medicul diabetolog nutriționist trebuie să țină cont de preferințele alimentare și nevoile fiecărui pacient în parte, personalizând regimul alimentar”, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii SmartNutrition, din București.
Vorbind de restricții, medicul a subliniat că acestea sunt valabile în cazul oricărui pacient care vrea să mențină un stil de viață sănătos, nu numai în cazul diabeticului:
- evitarea alimentelor prăjite;
- consumul cât mai rar al alimentelor cu adaos de zahar/îndulcitori calorici: produse de cofetărie, patiserie sau cele făcute în casă;
- folosirea de produse cu cereale integrale;
- evitarea mezelurilor și includerea în dietă a cărnurilor slabe;
- reducerea consumul de lactate și brânzeturi grase, preferându-se cele semidegresate.
Fără zahăr în diabet și nu numai!
O persoană cu diabet care consumă zahăr va observa o creștere imediată a valorilor glicemiei. Tocmai de aceea, zahărul este primul pus la index. În timp, un diabet necontrolat se va însoți de complicații la nivelul ochilor, inimii, picioarelor, rinichilor.
„În cazul diabetului, scopul tratamentului este evitarea complicațiilor, iar excluderea zahărului reprezintă o parte importantă din strategia de management al bolii. Ea vine la pachet cu beneficii pe termen lung. Mare atenție însă, când vorbim de prezența zahărului în alimentație, trebuie să ținem cont că ne referim atât la cel pe care îl punem în cafea, ceai, limonadă sau alte băuturi, dar și la cel pe care îl folosim în rețete de prăjituri și diverse alte dulciuri. Mai trebuie luate în calcul și sursele «ascunse» de zahăr, așa cum sunt mezelurile, conservele, cerealele pentru mic dejun etc”, atenționează dr. Posea.
Înlocuitori artificiali ai zahărului
Îndulcitorii artificiali au o putere de îndulcire foarte mare, uneori și de 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia sunt obținuți pe cale chimică. Cei mai folosiți sunt: zaharina (Sweet’n low), aspartamul (Nutrasweet, Equal), sucraloza (Splenda), acesulfamul de potasiu (acesulfame K, Sunett, Sweet One), cyclamate (Sucaryl, Sugar Twin), steviol glycozide (Stevia);
Înlocuitori naturali ai zahărului
Îndulcitorii naturali sunt substanțe extrase din plantele existente în natură și sunt de tip poliol (alcooli naturali ai zahărului). Dintre aceștia, cei mai cunoscuți sunt: erytrithol, isomalț, lactitol, xylitol, maltitol, manitol, sorbitol, glicerol.
„De multe ori, pacienții cu diabet apelează, pentru îndulcire, la miere, sirop de arțar, sirop de agave sau melasă. Este important să se rețină că aceste variante nu sunt lipsite de calorii. De asemenea, acestea sunt considerate zaharuri adăugate. De aceea, folosirea lor în diferite preparate (dulciuri, prăjituri de casă) trebuie atent supravegheată, astfel încât consumul total de zaharuri adăugate, pe întreaga zi, să nu depășească rația recomandată de 25- 30 g /zi sau sub 10% din totalul energetic zilnic”, precizează medicul diabetolog.
Dulciuri recomandate diabeticilor
Pentru momentele în care lovește pofta de „ceva dulce”, medicul recomandă ca primă opțiune fructele. „Este bine să se opteze pentru fructe proaspete sau preparate (de obicei coapte în cuptor sau în compoturi fără adaos de zaharuri). Fructele uscate, așa ca stafidele, smochinele, curmalele, merișoarele etc – pot fi consumate și ele, dar în cantități mici, cât încap într-un pumn, nu toată punga”, punctează dr. Mihaela Posea.
Fără panică! Lista cu recomandări de dulciuri pentru diabetici nu se încheie aici. Medicul lasă undă verde și pentru consumul altor delicii și prăjituri pentru diabetici făcute în casă: „Desigur, se pot prepara, ocazional, și dulciuri în casă, folosind făina integrală, de preferat cu îndulcitori, astfel încât impactul asupra glicemiei, dar și asupra greutății să fie minim.”
Prăjituri pentru diabetici și alte dulciuri făcute în casă
Ca să nu rămâi cu pofta-n cui, îți propunem în continuare câteva rețete de dulciuri rapide și sănătoase și prăjituri pentru diabetici. Se prepară simplu și sunt fără zahăr adăugat.
Prăjitură 1 pentru diabetici: Chec cu mălai și fructe de pădure
Ingrediente necesare:
- 2 ouă
- 200 g de iaurt
- 100 g brânză dulce de vaci
- 50 g unt moale
- 200 g faină de mălai
- 5 g praf de copt
- 20 picături de Stevie rebaudiana
- 1 banană și 1 cartof dulce copt
- 150 g de fructe de pădure proaspete sau congelate (afine, zmeură, coacăze etc.)
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Într-un castron, folosind un mixer, bate un pic ouăle, apoi amestecă brânza și untul. Ulterior, presară praful de copt în făină și adaug-o porționat în compoziție, alternativ cu iaurtul. Mixează până la omogenizare.
- Pasează banană și cartoful dulce. Folosind o spatulă, încorporează piureul obținut în compoziție, la fel și jumătate din fructele de pădure.
- Tapetează cu hârtie de copt o tavă de chec și toarnă compoziția în ea. Distribuie deasupra fructele de pădure rămase.
- Se coace, fără ventilație, timp de 40 de minute până când capătă o frumoasă crustă aurie. Gând e gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
Prăjitură 2 pentru diabetici: negresă fără zahăr
Ingrediente necesare:
- 150 g de iaurt grecesc
- 100 g de unt moale
- 200 g de ciocolată amăruie (minimum 70% cacao)
- 80 g de pudră de cacao
- 65 g de făină integrală
- 4 ouă
- 250 g de îndulcitor Green Sugar
- 10 g de praf de copt
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Topește ciocolată la bain-marie, împreună cu untul.
- Într-un castron încăpător, amestecă făina cu îndulcitorul, cacao și praful de copt.
- Toarnă deasupra mixul de unt și ciocolată topită și amestecă bine, apoi încorporează și iaurtul. Separat, bate bine ouăle, apoi înglobează-le în compoziția densă, cu ajutorul unei spatule.
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă aluatul în ea, nivelând cu spatula.
- Prăjitura se coace circa 30 de minute, cât să fie crocantă la exterior și să aibă o textură moale la interior.
- Când e gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit în tavă, apoi se transferă cu tot cu hârtia de copt pe masă și se porționează.
Biscuiți din fulgi de ovăz și banane
Ingrediente necesare pentru 20 de bucăți:
- 400 g de banane foarte coapte
- 130 g de fulgi de ovăz
- 130 g de stafide
- scorțișoară
- esențe, la alegere
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Într-un castron, pasează bananele cu furculița, pun ovăzul și stafidele și amestecă până la omogenizare.
- Cu o lingură de înghețată (sau o lingură normală), ia din compoziție și pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și apasă un pic compoziția (să fie plată, nu rotundă).
- Dă tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După ce se răcesc, se păstrează într-o caserolă închisă, ca să nu se întărească.
Informații nutriționale: 60 kcal și 14 g de carbohidrați/biscuit
Înghețată de casă cu lapte
Ingrediente necesare pentru 6 porții:
- 400 g de banane foarte coapte
- 200 g de mango
- 150 ml de lapte 1.5 %
- esență, la alegere
Mod de preparare:
- Taie bananele felii și dă-le la congelator pentru a îngheța.
- Într-un bol, mixează bananele congelate, mango, tăiat bucăți, laptele și esența.
- Se poate servi imediat sau se pune în forme/pahare de unică folosință și se păstrează la congelator.
Informații nutriționale: 97 kcal și 23 g de carbohidrați/porție
Clătite cu banane și căpșune
Ingrediente necesare pentru 20 de porții:
- 280 g faina integrală
- 500 ml de apă minerală
- 100 ml de lapte 1,5 %
- 20 g de zahăr brun
- 6 oua
- 100 g de banane
- 100 g de căpșune
Mod de preparare:
- Amestecă ingredientele ca la clătitele obișnuite.
- Coace-le pe o tigaie non-aderentă, pulverizată cu spray de gătit.
- Pasează fructele pentru a obține un piure care se va folosi în loc de dulceață/gem, ca umplutură.
Informații nutriționale: 83 kcal și 13 g de carbohidrați/porție.
Alte sfaturi pentru diabetici
Excluderea zahărului din rețete nu este întotdeauna suficientă, pentru a ține glicemia sub control. Chiar dacă sunt etichetate drept dulciuri sau prăjituri pentru diabetici, nu omite să analizezi cu atenție celelalte ingrediente. „În ultima vreme, foarte mulți pacienți au venit îngrijorați că au glicemiile mai mari, deși au consumat dulciuri fără zahăr sau dulciuri pentru diabetici. În controlul glicemiei este importantă cantitatea totala de carbohidrați/glucide pe care o consumă la fiecare masă, zahărul fiind doar unul dintre carbohidrații care influențează glicemia. Îi sfătuiesc să verifice eticheta nutrițională și să-și calculeze câte glucide are preparatul respectiv, chiar dacă este fără zahăr”, subliniază dr. Posea.
- Association, American Diabetes. Standards of Medical Care in Diabetes- Facilitating Behavior Change and Well-being to Improve Health Outcomes. s.l.: Diabetes Care, 2021. pp. S53-S72.
Sos remoulade - ce este și cum se prepară?
28.01.2025