5 rețete de prajituri de post cu care nu vei da greș
În general, asociem ideea de desert cu produse de patiserie și cofetărie care conțin lapte, ouă, unt și frișcă pufoasă. Sunt ingredientele considerate de bază, care conferă frăgezime și savoare aluaturilor. Ei bine, lucrurile pot sta și altfel. Există o mulțime de rețete de dulciuri de post care nu se lasă deloc mai prejos decât cele convenționale. Unele prăjituri de post sunt atât de gustoase că nici n-ai zice că sunt de sec.
26.01.2021
Timp estimat de citire:
10 minute, 9 secundeDacă ți-ai propus să ții post sau să scoți din alimentație produsele de origine animală din alte rațiuni, trebuie să fii gata să faci față unei provocări: pofta de dulce. Aceasta poate fi și mai pronunțată, odată cu impunerea schimbărilor alimentare. Și nu e nimic neobișnuit în asta. Relația noastră cu gustul dulce este una foarte complexă, iar uneori, poate fi greu de gestionat. De aceea, scopul trebuie să fie consumul controlat și nu evitarea lui.
Așadar, ca să nu cazi în ispită și să-ți dai planurile peste cap, pregătește-te din timp. Fă-ți o listă cu rețete de post, pe care să le poți prepara rapid. Partea plină a paharului este că sunt nenumărate prăjituri de post, care răspund acestui criteriu și care oferă papilelor gustative un răsfăț de zile mari.
De ce ne plac dulciurile? Ce spun specialiștii?
Ne place sau nu acest lucru, suntem programați să preferăm alimentele dulci. Putem da vina pentru această apetență pe strămoșii noștri foarte îndepărtați. „Dorința de a mânca dulce este profund ancestrală”, a precizat Daniel Lieberman, biolog evoluționist la Universitatea Harvard și autor al cărții „Povestea corpului uman: evoluție, sănătate și boală”. Glucidele sunt sursa preferată de energie a creierului. În plus, zaharurile favorizează depozitarea grăsimilor. Or, în preistorie, când hrana era greu de găsit și mesele inconsistente, consumul de fructe foarte dulci reprezenta o mană cerească, iar stocarea de grăsime era un mare avantaj, nu un risc pentru sănătate. Se presupune că în Era Glaciară, s-a produs o mutație care ar fi crescut sensibilitatea predecesorilor noștri pentru fructoză (principalul tip de zahăr din fructe), astfel încât chiar și cele mai mici cantități să fie depozitate ca grăsime.
Această adaptare a fost un necesar mecanism de supraviețuire. Funcționa pe principiul „Mănâncă fructoză, ca să-ți scazi riscul de a muri de foame”. Preferința pentru gustul dulce a fost adaptativă și la alte niveluri. În creier, zaharurile stimulează secreția de dopamină, neurotransmițătorul care activează circuitul plăcere-recompensă, producând nevoia individului de a repeta acțiunea în cauză. În concluzie, dorința de a mânca dulce este o chestiune cu care ne naștem și pe care nu trebuie s-o neglijăm.
Cum să facem cele mai bune alegeri în materie de dulciuri?
Din păcate, apetența pentru dulce poate crea probleme serioase. Dacă exagerăm, ne putem alege cu spor ponderal exagerat, care lasă cale liberă pentru mai multe complicații: de la dislipidemii și scăderea toleranței la glucoză până la creșterea incidenței neoplasmelor. De aceea, este important să menținem lucrurile sub control. Să ne bucurăm de gustul dulce, dar cu măsură. Totodată, să ne selectăm cu mare atenție sursa plăcerii gustative. În mod ideal, ar trebuie să consumăm mai des pentru fructe, și mai rar pentru prăjituri. Cum realitatea e departe de ideal, cel puțin să optăm pentru variantele mai puțin dense caloric. Rețetele de prăjituri de post pot fi o foarte bună alegere în acest sens.
Dulciurile de post, făcute în casă, cele mai bune opțiuni
Și ca să fie lucrurile și mai sigure, atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă, cel mai bine ar fi să ne facem timp pentru a prepara prăjituri de post în casă. În felul acesta, putem avea un control mai bun asupra calității și cantității ingredientelor folosite. Putem evita margarina, care e plină de grăsimi trans periculoase, putem folosi făină integrală în loc de făină albă. De asemenea, putem reduce un pic din catitatea de zahăr din rețete sau putem folos îndulcitor mai puțin caloric. În felul acesta, avem posibilitatea de a obține prăjituri de post gustoase și sănătoase.
5 dintre cele mai îndrăgite rețete de prăjituri de post
Există nenumărate rețete de prăjituri de post pe care le poți încerca. Prăjituri de post sunt și cele vegane. Așa că, dacă duci lipsă de inspirație, poți explora și această zonă culinară, aflată într-o reală expansiune în ultimii ani. Noi te invităm să-ți notezi și câteva rețete de prăjituri de post care au trecut proba timpului. Sunt perfecte în momentele în care îți dorești un dulce simplu, fără prea multe bătăi de cap, care însă să-ți încânte toate simțurile.
Prăjitură de post cu dulceață și aluat fraged răzuit
Ingrediente necesare:
- 150 g de zahăr brun sau îndulcitor
- 160 ml de apă plată
- 120 ml de ulei vegetal, de preferat de cocos
- 1 vârf de cuțit de sare de mare
- esență de vanilie
- 2 lingurițe de praf de copt
- 500 g de făină, poate fi integrală
- 400-450 g de dulceață sau magiun, la alegere
- 80 g de nucă, mărunțită
Mod de preparare:
- Într-un castron încăpător, toarnă apa, apoi adaugă zahărul/îndulcitorul, uleiul, sarea și esența de vanilie. Presară praful de copt peste făină și amestecă un pic, apoi adaugă făina în etape, frământând bine aluatul. Trebuie să rezulte un aluat destul de dens.
- Taie aproximativ ⅓ din aluat și împarte această parte în mai multe biluțe. Înfășoară-le în folie de plastic și dă-le la congelator, timp de 20 de minute. Acoperă cu o folie de plastic restul aluatului și dă-l la frigider.
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Scoate aluatul din frigider și întinde-le cu sucitorul, apoi pune-l în tavă, creându-i margini, astfel încât să nu curgă dulceața.
- Amestecă dulceața/magiunul cu nuca, apoi pune compoziția în tavă, nivelând cu ajutorul unei spatule.
- La final, rade deasupra aluatul din congelator; poți folosi o furculiță pentru a distribui uniform micile fâșii de aluat.
- Prăjitura se dă la cuptor, timp de aproximativ 45 de minute, până când capătă o frumoasă nuanță aurie. Întrucât aluatul este foarte fraged, se lasă la răcit în tavă. Când e răcită complet, se scoate și se porționează.
Prăjitură de post 2: Chec cu morcovi și nucă
Ingrediente necesare:
- 100 g nuci
- 8 linguri de ulei vegetal
- 130 g de zahăr brun sau îndulcitor
- 200 ml de suc de piersici cu pulpă
- 150 g de morcovi, dați pe răzătoarea măruntă;
- 150 g de făină, de preferat integrală
- ½ de linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de suc de lămâie
- un praf de sare
- esență de vanilie
Mod de preparare:
- Într-o tigaie cu înveliș non-aderent, prăjește ușor nucile, apoi tocă-le mărunt cu un cuțit sau cu ajutorul unui blender. Nu exagera cu mărunțirea însă. Trebuie să rămână și unele bucățele mai măricele cărora să le simți apoi gustul atunci când vei mușca din prăjitură.
- Preîncălzește cuptorul la 200 °C.
- Într-un castron, amestecă uleiul și zahărul. Adăugă apoi sucul de piersici, morcovii rași și nucile și amestecă.
- Adăugă în ploaie făina, apoi și bicarbonat de sodiu (stins cu suc de lămâie), sarea și esența de vanilie. Amestecă totul foarte bine și toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Dă tava la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. Nu uita de testul cu scobitoarea. După ce prăjitura este gata, se lasă răcit în tavă.
Prăjitură de post 3: Chec aromat cu prune uscate
Ingrediente necesare:
- 75 ml de ulei vegetal
- 80 g de zahăr brun
- 3 linguri de miere
- 130-150 ml de ceai negru cu bergamotă
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță ghimbir măcinat
- 1½ de linguriță de scorțișoară
- 150 g de făină
- 80 g de prune uscate.
Mod de preparare:
- Într-o crăticioară, amestecă uleiul, zahărul și mierea, apoi, pune apoi compoziția la bain
- -marie, amestecând ocazional. Când mierea și zahărul se dizolvă, dă-o deoparte și lasă se se răcorească puțin.
- Preîncălzește cuptorul la 150°C.
- Adaugă în compoziția dulce ceaiul și bicarbonatul de sodiu și amestecă. Adăugă apoi ghimbirul, scorțișoară și făina în ploaie, amestecând.
- Taie prunele în bucăți, apoi tăvălește-le prin făină și adaugă-le în aluat. Amestecă ușor.
- Unge un vas de copt cu ulei și tapetează-l cu făină, apoi toarnă aluatul în el.
- Checul se coace timp de aproximativ 1 oră. Se lasă la răcit în tavă.
Prăjitura de post 4: Negresă
Ingrediente necesare:
- 270 g de făină
- 230 ml apă sau lapte de migdale
- 200 g zahăr
- 100 g cacao pudră
- 80 ml ulei vegetal
- ½ de linguriță de sare
- 2 fiole de esență de vanilie
- ½ de linguriță de praf de copt
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Într-un castron încăpător, cerne făina și adaugă restul de ingrediente uscate: zahăr, cacao, sare, praf de copt. Amestecă bine totul cu un tel până la omogenizare.
- Adaugă la ingredientele uscate apa/laptele de migdale, uleiul și esența de vanilie. Amestecă bine, folosind telul. Trebuie să rezulte un aluat destul de lichid, dar omogen.
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă compoziția, nivelând cu ajutorul unei spatule.
- Negresa de post se coace la 180 °C, fără ventilator, sau la 160 °C cu ventilator, timp de 30 de minute. După ce faci testul cu scobitoare, scoate prăjitura de post din cuptor și las-o să se răcească, apoi taie-o în porții egale.
Prăjitură de post 5: Tartă răsturnată cu ananas
Ingrediente necesare:
- 160 g de făină de orez
- 90 g de făină de ovăz
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
- ⅛ de linguriță de turmeric (opțional, pentru culoare)
- 120 ml de lapte de cocos (conservă)
- ¼ de cană (85 g) de sirop de arțar
- 7-10 rondele de ananas (din conservă, în suc propriu și fără adaos de zahăr)
- ⅓ de cană (80 ml) de suc de ananas (lichidul din conservă)
- ⅓ de cană (80 g) de piure de ananas (ananasul rămas, dat prin blender)
- câteva cireșe confiate
- 2-3 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de ulei de cocos
Mod de preparare:
- Pregătește o tavă rotundă cu inel detașabil și unge-o cu uleiul de cocos. Presară apoi zahărul brun și așază pe fundul tăvii rondelele de ananas. Pune câte o cireașă în mijlocul fiecărei rondele și în spațiile rămase goale.
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Într-un castron, amestecă ingredientele uscate: făina de orez, făina de ovăz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și turmericul. Amestecă totul bine.
- Adaugă ingredientele umede: laptele de cocos, sucul și piureul de ananas și siropul de arțar. Amestecă bine, folosind un tel, până la omogenizare.
- Toarnă cu atenție compoziția în tavă, nivelează ușor cu ajutorul spatulei. Dă tava la cuptor, timp de 45-50 de minute. Când e gata, lasă tarta să se răcească, timp de 10 minute, apoi trece cu cuțitul pe margini, ca să se desprindă ușor și răstoarn-o pe un platou.
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024