Cele mai ineficiente 4 diete pentru slăbit
Când vine vorba de slăbit, fiecare are propriile experiențe. Tocmai de aceea, astăzi e unanim acceptat faptul că cea mai bună dieta este cea care ți se potrivește. Asta înseamnă mai ales că te poți “ține” de ea. Chiar dacă o dietă arată minunat pe hârtie, ea poate fi inutilă în cazul tău, pur și simplu pentru că metabolismul se revoltă și nu îți da voie să te supui “caznelor”.
19.07.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 24 secundeÎn aceste condiții s-au făcut totuși unele evaluări și s-a ajuns la concluzia că următoarele diete, chiar dacă pot “slăbi” pe termen scurt, au un impact mult prea mare pe organism și ar trebui evitate, mai ales pe termen lung.
Dieta keto
Observ cu îngrijorare că este tot mai… la modă. Poate datorită fobiei nejustificate față de glucide (nu spune nimeni că zahărul e sănătos, dar o linguriță de zahăr în cafea nu a omorât pe nimeni), poate din cauza faptului că pe termen foarte scurt “slăbește”. Dieta este bogată în lipide și sub 10% din caloriile zilei vin din carbohidrați. Deci, ce se mănâncă?! Produse din carne, lactate foarte grase, ouă, diverse grăsimi cu alte… grăsimi. În dieta keto apare cetoza metabolică, ce obligă organismul să folosească lipide ca sursă de energie, în lipsa carbohidraților. Dieta are efecte negative diverse. Pe termen scurt poate da indigestie, constipație, pietre la rinichi și multe altele. Este foarte bogată în grăsimi saturate și colesterol, care acționează detrimental pe aparatul cardiovascular. Nu este o dieta sustenabilă pe termen lung, mai ales că mai nou s-au evidențiat și acțiuni foarte nocive pe microbiota intestinală.
Detoxul cu suc de legume și fructe
O alta dietă foarte populară, nu numai pentru slăbit, dar și pentru detoxifierea (?!) organismului, este cea bazata pe sucuri. Se elimina majoritatea alimentelor solide și se consumă, pe o durată scurtă, numai sucuri proaspete. Sunt persoane care fac asta pe termen mai lung, săptămâni întregi, deși dieta este lipsită de foarte mulți nutrienți. În ceea ce privește slăbitul, sucurile au desigur calorii puține, deci poți pierde niște kilograme. Dar cu riscul unor carențe majore, față de care slăbitul este o țintă nesemnificativă. Aceste detoxuri sunt o varianta foarte nesustenabilă pentru slăbit. Absența alimentelor care trebuie mestecate trimite semnale incerte sistemului nervos central și nu oprește senzația de foame. Cantitatea foarte mică de grăsimi și proteine te poate face iritabil, înfometat, nervos. Iar odată ce te întorci la alimentația obișnuită, vei mânca cu siguranță mai mult și kilogramele pierdute se vor întoarce… poate cu ”supliment”.
Dieta Paleo
Dintre toate dietele, mi se pare cea mai amuzantă, pentru că se bazează pe supoziții referitoare la ce ar fi mâncat înaintașii noștri îndepărtați. Are multe proteine, include alimente care ar fi fost la îndemână în Paleolitic, cum ar fi diferite tipuri de carne, pește, vegetale, fructe, nuci și semințe. Clase întregi de produse dispar, cerealele sunt inexistente, ca și leguminoasele, lactatele sau cartofii, dar și alimentele procesate (după care chiar nu e cazul să plângem), sarea sau zahărul. Sigur că e limpede cum de te poate ajuta să scazi în greutate o astfel de dietă. Faptul că alimentele procesate sunt interzise este de mare ajutor. Totuși sunt și restricții absolut inutile, mai ales când vine vorba de cerealele integrale sau leguminoase. Cele două clase pot fi de un real folos în cure de slăbit, fiind surse de fibre și proteine vegetale și având un conținut redus de grăsimi. Pe termen lung, dieta paleo este greu de urmat, ca să nu mai subliniez și faptul că a împărți alimentele în interzise (rele) și permise (bune) este contraproductiv.
Dieta Weight Watchers
Mai puțin prezentă în România, ea a fost și este încă populară în SUA, unde multă lume a încercat-o măcar pentru un timp scurt. Ea se bazează pe un sistem de puncte, astfel încât, în loc să numeri caloriile, ajungi să numeri puncte. Poți mânca orice, inclusiv prăjituri, ideea este să nu depășești un maximum de puncte. Dieta dă rezultate, desigur, pentru că până la urmă tot calorii numeri. Sigur, viața îți va fi transformată radical și nu este tocmai plăcut, mai ales dacă nu îți place să folosești numere pentru orice mănânci. În SUA există alimente special ambalate, care au pe cutie punctele în discuție, ceea ce face ca dieta să fie mai mult o manevră de marketing decât un stil de viață. Dacă chiar vrei, poți sta și fără puncte, pentru că ele reprezintă o metaforă a caloriilor. În loc să ții socoteala punctelor, poți socoti caloriile, efectul fiind același.
Sigur, există numeroase diete populare local, una mai neinspirată decât alta. De aceea, recomandăm să te adresezi măcar o dată unui cabinet de dietetică, astfel încât să fii pusă pe calea cea bună la început de dietă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
De ce dietele de slăbit restrictive pot fi mai periculoase decât excesul de greutate?
04.09.2024