Ce schimbări în stilul de viață trebuie să faci ca să-ți reduci tensiunea
Tensiunea sau, corect spus, presiunea sangvină, reprezintă forța exercitată de sânge asupra pereților interni ai arterelor. În mod normal, are fluctuații mici pe parcursul unei zile – scăzând în perioadele de relaxare și crescând atunci când suntem activi sau stresați. O valoare prea mare a presiunii sangvine în repaus poate duce la lezarea, rigidizarea sau întărirea arterelor. Alimentația, pe lângă alți factori, poate juca un rol important în normalizarea tensiunii.
15.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secundeCe este hipertensiunea sau presiunea sangvină crescută?
Hipertensiunea este un adevărat ucigaș tăcut care afectează milioane de oameni. Nediagnosticată și netratată, hipertensiunea crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare. Creșterea presiunii sangvine apare atunci când vase foarte mici de sânge, numite arteriole, se întăresc. Drept urmare, inima trebuie să pompeze mai tare pentru a învinge rezistența vasului de sânge îngustat. Astfel se ajunge la creșterea presiunii în interiorul vaselor de sânge.
- Se consideră hipertensiune atunci când măsurătorile arată o valoare constantă de 140 sau mai mult pentru tensiunea arterială sistolică (când inima se contractă) și de 90 sau mai mult pentru cea diastolică.
- Valorile de peste 180/120 mmHg sunt deosebit de periculoase și necesită atenție medicală imediată.
Presiunea sangvină crescută poate cauza:
- infarct
- accidente vasculare
- insuficiență cardiacă
- deteriorarea vederii
- insuficiență renală
- demență
- disfuncție erectilă
- fragilizarea sistemului osos
Stilul de viață recomandat în caz de hipertensiune arterială
Schimbările de stil de viață pot fi de ajutor în menținerea unui nivel normal al tensiunii. Un stil de viață sănătos te poate ajuta să eviți, să întârzii sau să reduci nevoia de medicamente pentru reducerea tensiunii. Iată câteva sfaturi care pot fi de ajutor:
- Dacă ai kilograme în plus, încearcă să scazi în greutate: obezitatea poate crește riscul de hipertensiune. S-a observat, de-a lungul timpului, că scăderea în greutate ajută foarte mult la normalizarea tensiunii.
- Practică în fiecare zi o formă de activitate fizică intensă: antrenamentul zilnic este o metodă excelentă de a reduce țesutul adipos și presiunea sangvină crescută. 30 de minute de antrenament intens pe zi pot reduce tensiunea cu 5-8 mmHg.
- Redu consumul de sodiu. Prezent mai ales în sarea de bucătărie, sodiul este un factor implicat în creșterea tensiunii. Limita pentru persoanele sănătoase este de 2300 mg, iar pentru persoanele cu hipertensiune – 1500 mg. Acest lucru înseamnă consumul a sub 5 g de sare de bucătărie pe zi.
- Mănâncă sănătos: evită consumul alimentelor care conțin multă sare, grăsimi saturate și colesterol. Ia în considerare stilul de alimentație propus de programul DASH – considerat cel mai bun regim din lume pentru menținerea sănătății.
- Crește aportul de potasiu. Adaugă mai mult potasiu în dietă pentru că acesta ajută la reglarea ritmului cardiac și atenuează efectele sodiului. Alimente bogate în potasiu sunt: fructele (bananele, pepenii, avocado, caisele); legumele-frunze (spanacul, kale); legumele (cartofii, cartofii dulci); tonul și somonul; fasolea boabe; nucile și semințele.
- Evită consumul excesiv de alcool. Cantitățile moderate nu fac neapărat rău organismului, însă când este vorba de alcool, oamenii au tendința să exagereze.
- Renunță la fumat. Fumatul în sine poate cauza creșterea tensiunii. În multe cazuri, persoanele care au renunțat la fumat și-au normalizat tensiunea.
- Evită stresul prelungit. Hormonii de stres sau cortizolul contractă vasele de sânge și pot determina creșteri temporare ale tensiunii. Stresul poate cauza și excese alimentare, de alcool, tutun sau odihna insuficientă.
- Monitorizează tensiunea. Monitorizează-ți tenisunea la domiciliu, folosind un tensiometru. Astfel vei evita stresul suplimentar de a-ți măsura tensiunea numai în cabinetul medicului.
În cazul în care ai tensiune foarte mare, apelează la ajutor specializat cât mai curând. În situații grave, nu încerca să apelezi la remedii “din popor”. Dacă suferi de hipertensiune fără complicații, primul lucru pe care îl poți face atunci când simți că tensiunea a crescut este să te calmezi și să te întinzi pe spate. Lasă orice preocupare și respiră adânc. Dacă această tehnică de relaxare nu funcționează, consultă un medic. Dacă ți-au fost prescrise medicamente pentru hipertensiune, amintește-ți să le iei așa cum ți-a recomandat medicul. Medicația este prima opțiune pentru tratarea hipertensiunii. Pe măsură ce tensiunea se normalizează datorită schimbărilor în stilul de viață, medicamentele pot fi eliminate gradual. Medicamentele pentru hipertensiune în combinație cu o dietă sănătoasă ajută la reducerea riscului de infarct, accident vascular și alte complicații.
Sos de soia - ce beneficii are și cum îl consumăm
12.11.2024