Cauzele și abordarea obezității la adolescenți
Obezitatea în rândul adolescenților este o problemă de sănătate care afectează aproximativ 18-20% din totalul copiilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani din întreaga lume. În România, se estimează că 18% dintre copii sunt obezi, iar cele mai afectate grupe de vârstă sunt adolescenții.
11.07.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 53 secundeDiagnosticul de obezitate la copii și adolescenți se pune în situația în care IMC-ul (indicele de masă corporala) este mai mare ca percentila 95 pentru copiii și adolescenții de aceeași vârstă și același sex.
Cauzele obezității la adolescenți
În primul rând, menționăm că în multe cazuri obezitatea la adolescenți nu este percepută ca o boală, mai ales de către părinți. Nu dorim să generalizăm, însă unele mame (sau bunici) consideră (în mod eronat) că un copil sau un adolescent sănătos este unul gras. Expresii precum „a mânca bine” sau „nu mănâncă suficient” sunt des întâlnite în mediul în care viitorul adolescent va crește. Sporul ponderal începe din copilărie, și mediul familial are o foarte mare importanță (dacă nu cea mai mare) în apariția cazurilor de obezitate la copii și adolescenți.
Mai multe studii au găsit corelații semnificative între obezitatea în rândul copiilor și adolescenților și obezitatea în rândul părinților, dar subliniem ca acest lucru nu înseamnă că obezitatea are cauză genetică, fiind dovedit faptul că mai puțin de 5% din cazurile de obezitate la copii și adolescenți sunt provocate de gene.
În schimb, cauzele obezității la adolescenți sunt următoarele:
- Sedentarismul: din ce în ce mai mulți adolescenți își petrec timpul cu telefonul mobil în mână și nu practică niciun fel de sport.
- Dieta incorectă: consumul excesiv de alimente bogate în calorii, cum sunt sucurile, dulciurile, produsele de cofetărie, fast-food, untul și carnea grasă.
- Obiceiul de a lua „gustări” în fața calculatorului sau televizorului (snacks-uri, chipsuri, popcorn).
- Nu în ultimul rând, imitarea comportamentului familial, care include și obiceiul de a mânca tot din farfurie, chiar dacă sațietatea s-a instalat.
Abordarea obezității la adolescenți
Scăderea în greutate la adolescenți include obligatoriu modificări ale stilului de viață care să implice și părinții (modificări în ceea ce privește obiceiurile alimentare și activitatea fizică).
Modificări ale comportamentului alimentar:
- Scăderea consumului de fast-food, a alimentelor procesate și a celor bogate în grăsimi și sare.
- Scăderea consumului de zahăr adăugat și eliminarea sucurilor (inclusiv a celor de fructe, fără zahăr adăugat)
- Reducerea porțiilor
- Promovarea consumului de fructe și legume
- Adoptarea unui program de mese regulate și evitarea „ronțăitului”
- Identificarea mâncatului pe fond emoțional
Alte modificări care ar trebui făcute la adolescentul obez sunt:
- Implementarea unui program de activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă de cel puțin 20 de minute pe zi (de preferat 60 de minute)
- Limitarea timpului petrecut la televizor, în fața calculatorului sau telefonului mobil la maximum 2 ore pe zi.
Obezitatea la adolescenți trebuie să fie în primul rând conștientizată și de membrii familiei, iar abordarea acestei boli trebuie să fie făcută de o echipă multidisciplinară formată din endocrinolog, nutriționist, dar și psiholog, întrucât kilogramele în plus pot să afecteze starea psihică a adolescenților.
Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici
29.09.2023