5 lucruri pe care să le faci înainte de a-ți bea cafeaua de dimineață
Foarte multe persoane se ridică din pat dimineața visând la o cafea și ajung ca teleghidate în bucătărie pentru a-și prepara licoarea neagră. Pentru că efectiv simt că nu se pot trezi până nu beau o cană de cafea tare. Ei bine, dacă te recunoști în acest scenariu, e timpul să-ți regândești ritualul matinal.
18.08.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 9 secundeCafeaua are multe proprietăți benefice și avem numeroase dovezi științifice care-i atestă rolul în susținerea sănătății. Să nu uităm însă că un consum nesăbuit al cafelei ar putea să ne facă mai mult rău decât bine. Și aici nu ne referim doar la cantitățile foarte mari, ci și la momentele în care o bem. Un exemplu clar din acest punct de vedere este obiceiul răspândit de consum al acesteia, imediat după trezire.
Să bei cafeaua pe stomacul gol nu e deloc o idee bună, chiar dacă îți dă impresia că te ajută să-ți începi mai ușor ziua. Cafeaua crește nivelul de aciditate al stomacului, ceea ce ar putea duce la senzații de disconfort sau chiar la probleme mai grave, dacă suferi deja de boli digestive, precum gastrita sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
Pe de altă parte, consumul de cafea pe stomacul gol poate face mici ravagii în organism, deoarece conduce la o eliberare crescută a hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Cortizolul este esențial pentru a ne pune în mișcare dimineața. Acest hormon este secretat, urmând un ritm specific ciclului somn-veghe, atingând un nivel maxim la 30-45 de minute după ce ne trezim.
Așadar, nu te grăbi să pui mâna pe cana de cafea dimineața. Înainte de a te bucura de băutura energizantă, poți face altceva pentru a revigora, dar și pentru a îmbunătăți în cele din urmă efectul cafelei asupra organismului.
1. Rehidratează-te
Corpul tău se deshidratează peste noapte, așa că, înainte de a savura cafeaua de dimineață, bea un pahar mare de apă plată (ideal la temperatura camerei), pentru a reface nivelul de hidratare, dar și a pune metabolismul în mișcare. Hidratarea matinală adecvată ajută la creșterea nivelului de energie, a capacității de concentrare și a atenției. În plus, consumul de apă imediat după trezire te poate scăpa de stările de amețeală și senzația de cap greu.
2. Consumă fibre și proteine
Așa cum a precizat mai sus, consumul de cafea pe stomacul gol stimulează secreția de cortizol, ceea ce poate conduce la creșterea glicemiei. Dincolo de faptul că declanșează și întreține procesele inflamatorii, un nivel ridicat al zahărului din sânge dimineața ne pregătește să fim toată ziua într-un roller coaster glicemic, reducând astfel rezerva noastră de energie. Tocmai de aceea, e indicat să ne începem ziua cu o porție sănătoasă de fibre dintr-o sursă bogată, care să ajute la echilibrarea glicemiei. Poți opta în acest sens pentru o budincă de chia, un terci de ovăz sau un bol cu frunze de salată verde. Acestea conțin aproximativ o treime din doza zilnică recomandată de fibre.
Pentru a preveni creșterea bruscă a glicemiei, poți apela cu încredere și la proteine. Specialiștii recomandă în acest scop consumul de ouă la micul dejun sau adăugarea unei linguri de pudră proteică de bună calitate în smoothie-ul preferat. Asta dacă ești pe fugă și nu ai timp de prepararea unui mic dejun mai sofisticat.
3. Antrenează-te
În timp ce cofeina poate fi utilă pentru a face antrenamentele dificile să pară mai puțin grele, consumul cafelei dimineața, înainte de a-ți face programul de exerciții fizice sau de a merge la sală este o decizie imprudentă, din multe puncte de vedere. Ca urmare a secreției crescute de cortizol, pe lângă faptul că vei fi mai agitat/ă și anxios/oasă, poți începe să tremuri în timpul antrenamentului. Drept urmare, dacă ai în plan să faci sport dimineața, încearcă să amâni consumul cafelei. Savureaz-o mai târziu, ca parte a răsfățului de după antrenament.
4. Așteaptă să treacă 90 de minute din momentul în care te-ai trezit
Consumul de cofeină în timp ce nivelul cortizolului în sânge este la apogeu (imediat după trezire) poate diminua atât rolul cortizolului, cât și efectele cofeinei, făcând cafeaua de dimineață mai puțin eficientă în creșterea nivelului de energie.
Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier. Adenozina este un neurotransmițător care promovează somnolența, iar nivelurile sale cresc pe parcursul zilei. La aproximativ 90 de minute după ce ne trezim, nivelurile de cortizol sunt scăzute, iar cele de adenozină încep să crească ușor. Specialiștii spun că acesta este momentul optim pentru a bea o cafea. Atunci cofeina își poate face treaba cel mai bine, fiind mai mai eficientă în a ne menține în alertă, prin blocarea receptorilor de adenozină.
Un alt lucru important de reținut este că dacă nu așteptăm să treacă cel puțin 90 de minute de la trezire pentru a bea cafea, ca urmarea a dublării stimulentelor (cortizol și cofeină), riscăm să dezvoltăm, în timp, o toleranță crescută la acțiunea cofeinei. Cu alte cuvinte, putem ajunge să avem nevoie de mai multă cafea pentru a obține efectul revigorant scontat.
5. Ieși afară
Ne putem trezi ușor dimineața și fără cafea. Expunerea la lumina naturală imediat după ce ne trezim reprezintă o modalitate excelentă în acest sens. Aceasta declanșează eliberarea sănătoasă de cortizol dimineața pentru a susține ritmul natural al organismului. Pentru un efect optim, poți ieși la o scurtă plimbare afară. Expunerea la lumina naturală și mersul pe jos constituie o combinație câștigătoare când vine vorba de echilibrul hormonal, energie și sănătate generală.
Surse: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com, www.thefast800.com
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024