Culturistul Robert Florea a scris istorie la Natural Olympia, cea mai mare competiție de culturism din lume
A concurat cu peste 300 de culturiști din lume, toți campioni naționali din țările de proveniență, și a sperat să reprezinte onorabil România, dar a făcut mai mult decât atât. Robert Florea s-a întors cu aur de la cea mai importantă competiție de culturism de pe glob, desfășurată în SUA. El este primul sportiv din istorie care a câștigat titlul de campion Natural Olympia, la categoria Men’s Athletic.
04.12.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 44 secundeDupă succesul răsunător înregistrat la Mr. Univers, Robert a zburat în SUA pentru a urca pe scena celui mai mare concurs de culturism natural din lume. Fizicul său impresionant, lucrat cu abnegație și multă pasiune pentru sport, i-a adus o recunoaștere la cel mai înalt nivel competițional. El a câștigat primul titlu de campion la categoria nou introdusă în cadrul Natural Olympia, Men’s Athletic, pentru care au fost luate în calcul atât distribuția armonioasă a masei musculare, cât și procentul foarte scăzut de grăsime corporală. Este o performanță extraordinară pentru sportivul român și pentru culturismul din țara noastră. Iată ce ne-a povestit despre aceasta.
Slab sau Gras: Cum a fost în America? Povestește-ne despre experiența avută acolo?
Robert Florea: A fost o experiență revelatoare cu privire la mentalitatea oamenilor. Majoritatea erau foarte fericiți, amabili, deschiși la dialog și curioși. E în natura umană să avem preconcepții, dar sunt de părere că acelea pe care le-am setat noi, românii, față de americani și stilul lor de viață sunt complet greșite. Dovada este atitudinea lor foarte pozitivă față de viața de zi cu zi. Desigur, există și părți rele, dar aș vrea să păstrez o notă optimistă.
Cât de mare a fost concurența?
La această competiție se califică doar campionii din anul actual și cel precedent. Acum, haideți să ne imaginăm o competiție la care participă peste 300 de sportivi, toți fiind cel puțin campioni naționali ai statului din care provin. Sună copleșitor, nu-i așa? De exemplu, eu m-am calificat în urma victoriilor obținute la Natural Universe, a doua cea mai mare competiție de pe glob. La aceasta, am reușit să dobândesc 4 medalii de aur, 3 carduri de profesionist și să câștig debutul ca bodybuilder profesionist pe categoria Men’s Physique. Așadar, se poate spune că am urcat pe scena finală cu un avânt destul de puternic, fiind unul dintre factorii ce au ridicat nivelul acestei competiții.
Ce semnificație are titlul obținut la Natural Olympia?
Titlul obținut la Natural Olympia este pe categoria Men’s Athletic. Categoria aceasta există în Europa deja de 6 ani, dar, fiind o categorie originar europeană, a durat ceva timp până când a fost implementată în SUA la cea mai prestigioasă competiție.
Pe scurt, sunt primul sportiv din istoria celei mai mari federații de culturism natural de pe glob ce a câștigat titlul de campion la Natural Olympia pe categoria Men’s Athletic. Această federație are peste 40 de ani. Sper să nu par arogant, dar putem spune că aceasta este o notă importantă în istoria culturismului natural, iar eu sunt cel ce a reușit să o scrie.
Această categorie este aproape identică cu cea de bodybuilding tipică, doar că accentul se pune pe condiționarea extremă. Mai exact, se pune accent pe un procentaj cât mai mic de grăsime corporală, cu o masă musculară echilibrată între segmentul superior și cel inferior.
Ce oportunități îți poate aduce această titulatură?
Având în vedere cât de slab informați sunt oamenii cu privire la acest sport, cel mai probabil nu îmi va aduce nicio oportunitate. Culturismul este un sport stigmatizat de nepracticanți din cauza federațiilor precum IFBB, în care se concurează, folosindu-se de substanțe anabolizante. Eu practic culturismul natural în cadrul federației INBA. Aceasta este ce mai testată federație de pe planetă. Se fac aceleași teste ca în cadrul sporturilor olimpice de către WADA (World Anti Doping Agency), acest lucru poate fi verificat de către oricine pe site-ul oficial al acestora.
Te încurajez pe tine, cel care citești acest interviu, să nu asociezi culturismul cu un sport nociv, plin de substanțe anabolizante, deoarece există și varianta curată a acestui sport și e în plină creștere de câțiva ani încoace. Într-adevăr, performanța nu implică niciodată un stil de viață sănătos în totalitate, dar asta e sacrificiul pe care noi, sportivii de performanță, suntem dispuși să-l facem în numele a unor lucruri mai presus decât noi.
Cum te-ai pregătit pentru acest concurs?
Prin antrenamente aproape zilnice în sala de fitness. Teoretic, pregătirea mea a început în 2019, când am concurat pentru prima dată. După fiecare competiție, putem spune că ne resetăm și începem un „off-season”, în care ne concentrăm pe acumularea de masă musculară, după care face tranziția la perioada „on-season”, în care focusul este pe reducerea procentajului de grăsime și conservarea masei musculare acumulate.
Diferențele dintre antrenamentele mele și cele pe care le practică un om ce nu își propune să concureze sunt date de intensitatea, volumul și selecția exercițiilor. Eu lucrez cu greutăți mult mai mari, folosesc tehnici de creștere a intensității, fac un volum mult mai mare de serii pentru fiecare grupă musculară și majoritatea exercițiilor pe care le aleg sunt cele mai eficiente, raportat la studiile științifice pentru hipertrofia musculară.
Mulți probabil se gândesc că noi, culturiștii, intrăm în sală fără un plan, luăm greutățile, facem exercițiile după cum simțim și progresăm, pentru că facem asta suficient de des. Ei bine, în spatele acestui sport se află o bază științifică extrem de vastă, cu o literatură de specialitate bine pusă la punct. Așadar, nu putem spune că pur și simplu tragem de fiare și nu avem o educație superioară.
Există preconcepția că dieta vegetariană nu poate fi potrivită pentru un sportiv de performanță. Faptul că ești vegetarian te ajută sau îți creează mai multe dificultăți în a-ți alcătui meniul adecvat pentru un culturist?
Printre specializările mele se află și cea de nutriționist acreditat de International Sports Science Association. Cursurile acestei instituții sunt bazate pe știința sportului și performanței. Știința, ca și ființa umană, este în continuă schimbare și adaptare, iar una dintre concluziile trase recent cu ajutorul acesteia este surprinzătoare. Aparent nu există o dietă care să fie cea mai bună pentru performanță, creșterea masei musculare, sănătate etc. Dieta este doar o structură a nutriției noastre. Conform dietei, ne alegem sursele de proteine, grăsimi și carbohidrați și, în funcție de obiectivul nostru, cantitățile acestor macronutrienți vor varia.
De exemplu, în perioada descrisă mai sus ca „off-season”, cantitatea de proteină pe care o consumam era de 170-190 de grame, cea de grăsimi – de 90-100 de grame, iar cea de carbohidrați – de 450-500 de grame. Cantitatea maximă de zahăr era de 30-35 de grame pe zi, cea de grăsimi saturate – de 15-25 de game, iar fibrele se aflau constant între 35-55 de grame.
În schimb, în perioada „on-season”, mâncarea fiind mult mai puțină, deoarece mă aflam în deficit caloric, iar mediul fiind mult mai catabolic, abordarea era concentrată pe conservarea masei musculare și reducerea concentrației de grăsime. Proteina, pe final de perioadă competițională, era undeva la 240-280 de grame, grăsimea – la 55-65 de grame, carbohidrații – la 160-190 de grame. Zahărul și grăsimea saturată erau aproape inexistente, iar fibrele se aflau undeva la 40-45 de grame.
Pentru mine, faptul că sunt vegetarian nu a fost niciodată un avantaj sau un dezavantaj, ci pur și simplu un stil de viață ce s-a mulat perfect, raportat la principiile și toleranțele mele.
Cum îți asiguri necesarul de proteine?
Principalele mele surse de proteină sunt iaurtul grecesc, soia, brânzeturile, proteina din zer, concentratele proteice vegane și leguminoasele (linte, năut, mazăre, fasole), care sunt la ordinea zilei.
Care este următoarea provocare?
Mai degrabă, următorul vis ce îmi propun să fie îndeplinit. Următorul lucru pe care mi-l propun este să devin cel mai bun sportiv român din istorie în această federație, în cadrul categoriilor la care particip. Vreau să îmi las urma în istorie și să fiu o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare, dar și o dovadă că se poate practica acest sport fără substanțe anabolizante.
De asemenea, îmi doresc ca toți cei ce mă urmăresc și mă susțin să fie mândri de mine și de realizările mele, deoarece ei sunt cei fără de care nu aș fi ajuns unde sunt astăzi. Ei au fost dintotdeauna aripile mele și plănuiesc să îi țin aproape când voi încerca să mă ridic pe culmile gloriei.
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019