Cum poți face lapte de migdale acasă? Rețetă simplă de lapte de migdale
Laptele de migdale este folosit în mod frecvent ca alternativă pentru laptele animal, în special de persoanele care țin post sau au decis să adopte un regim vegan ce exclude orice produs de origine animală. În același timp, laptele de migdale este bine tolerat de persoanele care suferă de intoleranță la lactoză – o substanță prezentă în laptele animal, care le provoacă o serie tulburări digestive.
05.01.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 42 secundeNu în ultimul rând, laptele de migdale poate fi consumat și de persoanele sănătoase sau care nu țin niciun fel de regim, pentru că are un gust plăcut, este hrănitor și lipsit total de grăsimile saturate din laptele animal.
În cele ce urmează te vom învăța cum să îți prepari laptele de migdale chiar la tine acasă și totodată îți vom oferi și o motivație în plus prin prezentarea beneficiilor acestui aliment.
Cum să prepari laptele de migdale
Prepararea laptelui de migdale nu presupune nici pe departe un proces complex așa cum probabil că îți închipuiai și nici utilizarea unor dispozitive speciale de procesare.
Pentru un litru, ai nevoie de 1,5 litri de apă și 250-300 de grame sâmburi de migdale, la care poți adăuga după preferințe alte ingrediente pe care ți le vom sugera la momentul potrivit.
Rețetă de lapte de migdale – pasul 1
Prepararea laptelui de migdale începe cu pregătirea ingredientului principal, mai precis sâmburii de migdale. Mai întâi, aceștia se cântăresc și se pun într-un vas, adăugând apoi peste ei o jumătate de litru de apă rece. Recipientul se acoperă cu o bucată de tifon sau un prosop de bucătărie pentru a-l proteja de impurități și se lasă la temperatura camerei până în dimineața următoare. Este necesar să treacă mai mult timp pentru ca migdalele să se hidrateze suficient, așa că nu ar fi nicio problemă dacă le-ai lăsa în apă 24 de ore. Ideal este ca acestea să absoarbă aproape toată apa pentru că astfel laptele de migdale va avea o consistență mai cremoasă.
Rețetă de lapte de migdale – pasul 2
Etapa a doua are loc în ziua următoare, după ce migdalele au fost lăsate peste noapte să se hidrateze. Se scurg apoi de apa rămasă în vas, care conține substanțe ce ar împiedica absorbția în organism a nutrienților și ar reduce beneficiile băuturii.
Dacă îți dorești un lapte de migdale de un alb cât mai pur trebuie să cureți sâmburii de coajă, însă nu e nicio problemă dacă omiți această etapă destul de migăloasă. În acest caz, laptele de migdale va fi puțin mai închis la culoare însă aceasta nu îi va afecta cu nimic calitățile nutritive.
Cel mai important este ca migdalele să fie scurse cât mai bine de apa în care au stat și nu ar fi nimic greșit nici dacă le-ai clăti cu apă curată.
Rețetă de lapte de migdale – pasul 3
După ce migdalele sunt bine scurse, eventual și curățate, se pun într-un blender iar peste ele se toarnă jumătate de litru de apă rece. Se pune aparatul în funcțiune pentru a mărunți migdalele și a realiza un prim amestec. Ulterior se mai adaugă apă și se amestecă din nou până când se obține un lapte de migdale cu consistența dorită. Pentru cantitățile recomandate de noi nu ar trebui să adaugi ulterior mai mult de o jumătate de litru de apă, pentru că riști ca laptele de migdale să iasă prea diluat.
Rețetă de lapte de migdale – pasul 4
Laptele de migdale astfel obținut se trece printr-o strecurătoare, bineînțeles după ce ai așezat-o deasupra unui vas suficient de încăpător în care să se scurgă. Pasta rămasă în strecurătoare se stoarce și ea foarte bine până la ultima picătură, iar cu aceasta procesul de preparare poate fi considerat încheiat.
Rețetă de lapte de migdale – pasul 5 (opțional)
Laptele de migdale poate fi consumat în forma sa brută sau poate fi îmbunătățit adăugând anumite ingrediente în funcție de preferințe. Astfel, pentru a obține un gust mai intens poți adăuga puțină sare, iar pentru a-l aromatiza poți pune vanilie, scorțișoară sau orice esență dorești. De asemenea, dacă vrei ca laptele de migdale să fie dulce, poți adăuga puțină miere sau orice alt îndulcitor, de preferință natural.
Beneficiile consumului de lapte de migdale
În cazul care te întrebi de ce ar trebui să bei lapte de migdale dacă nu ții post, nu urmezi o dietă vegană și nici nu suferi de intoleranță la lactoză, sperăm că vei găsi un răspuns motivant în unul sau mai multe din beneficiile următoare:
Conține vitamina E
Vitamina E are un puternic efect antioxidant, acționând împotriva radicalilor liberi care afectează funcționalitatea celulelor prin stresul oxidativ. În acest mod previne inflamația cronică, îmbătrânirea celulară și o gamă largă de boli cronice care pot apărea pe fondul stresului oxidativ.
O cantitate de 100 de mililitri de lapte de migdale conține aproximativ 22% din necesarul zilnic de vitamina E.
Nu crește colesterolul
Laptele de origine animală conține grăsimi saturate, care sunt considerate grăsimi nesănătoase pentru că determină creșterea nivelului de colesterol rău (LDL). Atunci când acest nivel depășește valorile normale, colesterolul ajuns în sânge se depune pe interiorul vaselor sanguine determinând creșterea tensiunii arteriale și o serie de probleme cardiovasculare asociate hipertensiunii.
Dacă bei lapte de migdale, nu trebuie să îți faci griji în privința colesterolului, întrucât acesta nu conține grăsimi saturate, care sunt specifice doar produselor de origine animală.
Te ajută să slăbești
Grăsimile saturate despre care tocmai am amintit contribuie semnificativ și la acumularea de kilograme în plus, astfel că și acest risc este eliminat din start în cazul laptelui de migdale.
Acesta nu este total lipsit de grăsimi, însă în cazul de față este vorba de grăsimi nesaturate, care sunt benefice pentru sănătate. Acizii grași Omega-3 și Omega-6 stimulează arderea caloriilor și a grăsimii pentru a fi transformate în energie și astfel contribuie la reducerea excesului ponderal.
În același timp, laptele de migdale conferă o senzație de sațietate prelungită tot datorită acțiunii acizilor grași, iar acesta este un alt beneficiu important dacă vrei să slăbești.
Este o bună sursă de potasiu
Potasiul este un mineral foarte important pentru sănătatea inimii și a întregului sistem circulator, întrucât controlează tensiunea arterială și în același timp contracțiile miocardului. Acest nutrient contracarează efectul sodiului care ajunge în organism prin intermediul alimentelor sărate, iar în cantități mari determină retenția de apă ce duce la creșterea volumului de sânge, implicit a tensiunii arteriale.
Acesta este mecanismul prin care consumul excesiv de sare duce la apariția hipertensiunii arteriale iar prin neutralizarea efectului sodiului, potasiul blochează sau cel puțin încetinește acest mecanism. Astfel se reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale și totodată al altor afecțiuni cardiovasculare cauzate de o tensiune peste valorile normale.
Așadar, există suficiente motive să încerci fără întârziere rețeta prezentată de noi și să incluzi laptele de migdale în dieta obișnuită, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Cum poți face lapte de migdale acasă? Rețetă simplă de lapte de migdale
05.01.2024