Dieta recomandată în caz de trigliceride mari
Un nivel ridicat al trigliceridelor în sânge nu este de bun augur întrucât constituie un risc sporit de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare, fiind totodată și un factor favorizant pentru apariția diabetului de tip 2. Partea bună este că nivelul trigliceridelor poate fi redus prin dietă și tot cu ajutorul alimentației poate fi menținut în limitele normale.
08.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 38 secundeDin rândurile de mai jos poți afla de ce este atât de periculos să ai trigliceride mari și care sunt secretele unei diete recomandate pentru a le reduce și a le menține la un nivel optim.
Ce sunt trigliceridele
Trigliceridele constituie cea mai des întâlnită formă de grăsime prezentă în organismul uman, care circulă în sânge și este stocată în țesutul adipos. Ca structură, sunt formate dintr-o moleculă de glicerol și trei molecule de acizi grași, iar rolul lor este acela de a asigura organismului o rezervă de resursă energetică. Acesta folosește glucoza ca principală sursă de energie, iar când cantitatea de glucoză este prea mare în raport cu nevoile sale, excesul este transformat în glicerol, care se combină apoi cu acizii grași și formează trigliceridele. Acestea se depozitează sub formă de straturi de grăsime, iar când apare un deficit de glucoză organismul apelează la ele pentru a le folosi ca sursă de producere a energiei.
Ce înseamnă trigliceride mari
Când vorbim de trigliceride mari ne referim la un nivel crescut al acestui tip de grăsimi în sânge, care depășește anumite valori de referință. Trigliceridele mari pot fi depistate prin intermediul analizelor de sânge care determină cantitatea acestora exprimată în miligrame pe decilitru (mg/dL). Nivelul optim al trigliceridelor trebuie să se mențină sub 150 mg/dL, iar valorile între 151 și 199 mg/dL sunt considerate crescute.
Despre trigliceride mari se poate vorbi când nivelul acestora depășește 200 mg/dL, iar un nivel foarte alarmant al trigliceridelor este cel care depășește 500 mg/dL.
De este periculos să ai trigliceride mari
Riscurile reprezentate de trigliceridele mari încep de la orice nivel ce depășește pragul de 150 mg/dL și crește progresiv cu cât valorile indicate de analize sunt mai ridicate. Astfel, persoanele cu trigliceride mari sunt au o predispoziție mai mare pentru a dezvolta boli cardiovasculare, pe fondul depunerii de grăsime în interiorul vaselor de sânge. Trigliceridele mari sunt adesea asociate cu excesul ponderal, dat fiind că lor li se datorează creșterea stratului de grăsime. Excesul ponderal duce adesea la obezitate și la apariția diabetului de tip 2, complicații care pot fi, de asemenea, atribuite trigliceridelor mari.
Pancreatita este o altă afecțiune care poate fi cauzată de trigliceridele mari, atunci când nivelul acestora depășește pragul de 500 mg/dL.
În același timp, trigliceridele mari pot indica prezența acestor afecțiuni, fiind și o consecință a hipotiroidismului sau a unor afecțiuni genetice care afectează metabolismul, implicit modul în care organismul transformă grăsimile în energie.
Cum influențează dieta trigliceridele mari
Alimentația este unul dintre principalii factori care duce la creșterea nivelului de trigliceride, având în vedere că furnizează organismului elementele din care acestea sunt compuse. Astfel, o dietă bogată în grăsimi și alimente cu un aport caloric ridicat este o cale sigură către trigliceridele mari, mai ales în lipsa activităților fizice intense efectuate cu regularitate.
De cealaltă parte, dieta bazată pe alimente cu un bogat conținut nutrițional și cu mai puține calorii reduce nivelul trigliceridelor și contribuie la menținerea lui sub pragul de 150 mg/dL, considerat normal.
Alimente recomandate în dieta împotriva trigliceridelor mărite
Așa cum spuneam, o dietă recomandată persoanelor cu trigliceride mari trebuie să includă alimente cu puține grăsimi și calorii, bazând-se pe alimente din categoria celor considerate sănătoase.
Fructele cu conținut scăzut de fructoză
Fructele conțin cantități importante de vitamine și minerale, însă totodată sunt și o sursă de fructoză – un tip de zahăr natural care le conferă gustul dulce. Fructoza nu este cel mai recomandat nutrient în cazul persoanelor cu trigliceride mari, astfel că dieta trebuie să includă fructe mai puțin dulci, precum merele, fructele de pădure, citricele, bananele, perele sau gutuile.
Legume
Și legumele sunt o sursă la fel de bogată de vitamine și minerale, avantajul în cazul lor constând în faptul că au un conținut mult mai scăzut de fructoză. Sunt recomandate în special varza, conopida, salata verde, spanacul, castraveții, dovleceii și orice alte legume care nu au gust dulceag.
Cereale integrale
Din orice dietă sănătoasă nu pot lipsi cerealele integrale, acestea având un rol benefic și în reducerea nivelului trigliceridelor. Conțin carbohidrați complecși, care sunt absorbiți lent în sânge și sunt folosiți pentru a produce energie, evitându-se astfel acumularea unei cantități mai mari care ar fi transformată în trigliceride.
Grăsimi nesaturate
Peștele gras, uleiul de măsline, nucile și semințele sunt cele mai bune surse naturale de grăsimi saturate, care joacă un rol important în scăderea nivelului trigliceridelor. Acesta este și unul din motivele pentru care sunt numite și grăsimi sănătoase, contribuind la reducerea nivelului de colesterol și a kilogramelor în plus, ceea ce determină și scăderea valorii trigliceridelor.
Ce alimente trebuie excluse din dietă
În general, pentru scăderea nivelului trigliceridelor, din dietă trebuie excluse alimentele care conțin mult zahăr, amidon și grăsimi saturate. Lista „neagră” ar putea arăta astfel:
Carne roșie
În această categorie intră carnea de porc, oaie, vită – ca să menționăm doar sortimentele care se consumă în mod frecvent la noi. Carnea roșie conține cantități mari de grăsimi saturate, care favorizează formarea colesterolului și totodată a trigliceridelor. Și carnea albă – de pasăre – conține astfel de grăsimi însă în cantități mai mici și concentrate la nivelul pielii, care poate fi înlăturată.
Lactate nedegresate
Smântâna, untul, brânza, cașcavalul și alte preparate obținute din lapte nedegresat conțin la rândul lor grăsimi saturate, care sunt specifice produselor de origine animală. O alternativă mai sănătoasă o constituie lactatele degresate, însă trebuie să ții cont că și acestea conțin o oarecare cantitate de grăsimi saturate, așa că nu trebuie consumate zilnic.
Paste și produse de panificație din făină albă
Făina albă are un conținut ridicat de amidon, ceea ce face conferă pâinii, pastelor și altor produse de panificație un aport caloric sporit. După cum am arătat mai devreme, acesta contribuie la creșterea cantității de trigliceride, iar din acest motiv produsele care conțin făină albă nu sunt recomandate în acest tip de dietă.
Nu același lucru se poate spune însă despre produsele similare obținute din făină integrală, care sunt recomandate pentru consum datorită conținutului de carbohidrați complecși.
Dulciuri
Dulciurile sunt bogate în zahăr, ce determină o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge, dintre care doar o parte este transformată în energie, restul devenind glicerol care intră mai apoi în structura trigliceridelor și devine țesut adipos. Chiar și dulciurile care conțin alți îndulcitori – cum ar fi fructoza, despre care deja am vorbit – au același efect și favorizează creșterea nivelului de trigliceride.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024