Dieta de 7 zile cu semințe de in – reguli, beneficii, contraindicații
Dieta cu semințe de in a devenit tot mai populară în ultimii ani datorită faptului că nu impune restricții draconice, este de scurtă durată și aduce o serie de beneficii atât în ceea ce privește numărul de kilograme, cât și starea de sănătate. Contrar aparențelor, dieta cu semințe de in nu se bazează în mod special pe consumul acestor semințe, fiind necesare doar 3 linguri de semințe zilnic, timp de o săptămână.
23.02.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 9 secundeExistă trei moduri de abordare a dietei cu semințe de in, despre care îți vom vorbi în continuare, iar dacă vei avea răbdare să citești până la final vei putea afla și care sunt beneficiile unei astfel de diete, precum și situațiile în care nu e recomandată.
Cum se ține dieta cu semințe de in
Regulile dietei cu semințe de in sunt simple și ușor de pus în aplicare, impunând introducerea în alimentația zilnică a unei cantități anume cu astfel de semințe. Din cauza dimensiunii lor reduse, nu se recomandă consumul ca atare al semințelor pentru că o bună parte vor fi înghițise nemestecate iar ulterior vor fi eliminate întregi pe cale naturală, ceea ce înseamnă că nu își vor pune în valoare beneficiile. De aceea, dieta cu semințe de in presupune o minimă procesare a ingredientelor principale, fie prin măcinare fie prin înmuierea în apă.
În funcție de metoda aleasă putem vorbi de două trei de dietă cu semințe de in, după cum urmează:
Dieta cu semințe de in măcinate
În cazul unei astfel de diete este foarte important ca semințele să fie consumate imediat după ce au fost măcinate, pentru că altfel își pierd din proprietăți. Se consumă zilnic 3 linguri de semințe de in, care se macină în cantități variabile ori de câte ori dorești să le consumi. Se obține astfel o pulbere fină, care poate fi adăugată în iaurturi, smoothie-uri, salate, cereale integrale sau orice alte preparate.
Dieta cu semințe de in măcinate mai presupune consumul preponderent de fructe și legume, cereale integrale, lactate degresate, verdețuri, leguminoase, pește, carne slabă, nuci și semințe – adică alimente sănătoase, cu un aport nutrițional bogat și puține calorii.
Dieta progresivă cu semințe de in
Un alt tip de dietă cu semințe de in măcinate constă în creștere progresivă a dozei pe parcursul celor 7 zile. Astfel, în prima zi se ia dimineață o linguriță de pudră de semințe de in după ce ai băut un pahar cu apă, urmând ca în ziua a doua să iei două lingurițe, în a treia zi 3 și tot așa până în ziua 7-a. Dieta cu semințe de in poate fi continuată alte 6 zile, de această dată reducând zilnic numărul de doze, după care se impune o pauză de cel puțin o lună
Dieta cu semințe de in înmuiate în apă
Substanțele benefice din semințele de in pot fi extrase și prin această metodă, însă în acest caz e nevoie de o perioadă ceva mai îndelungată pentru pregătirea semințelor. De asemenea, acest tip de dietă cu semințe de in se bazează în mod special pe consumul apei în care acestea au stat la înmuiat.
În acest caz, cantitatea de semințe recomandată zilnic este tot de 3 linguri, iar acestea se pregătesc pentru consum în seara precedentă. În acest scop, se fierbe un litru de apă iar semințele se adaugă în apa fierbinte, după care se acoperă recipientul. Se lasă așa până a doua zi dimineață, când lichidul se strecoară pentru a-l separa de semințe. Soluția astfel obținută conține fibre, săruri, mucilagii și alte substanțe provenite din semințele de in și trebuie băută până seara, de 3-4 ori pe zi.
În dieta cu semințe de in înmuiate pot fi consumate și semințele separate de lichid dimineața, însă proprietățile lor sunt considerabil reduse, din moment ce substanțele benefice s-au transferat în apă.
Cum te ajută dieta cu semințe de in
Beneficiile dietei cu semințe de in se manifestă pe mai multe planuri și se datorează aportului sporit de fibre antioxidanți și acizi grași Omega-3.
Pierderea în greutate
Dieta cu semințe de in este o cură de slăbire eficientă cu ajutorul căreia poți slăbi până la 4 kilograme într-o săptămână. Datorită fibrelor pe care le conțin semințele de in, senzația de sațietate este mai persistentă iar apetitul mai redus, ceea ce duce la o reducere a consumului de calorii, materializată în pierderea de kilograme în plus, evident ținând cont de recomandările în ceea ce privește alimentele pe care le poți mânca.
Reducerea nivelului de colesterol rău
Acest beneficiu se datorează creșterii nivelului de acizi grași Omega 3 asociată dietei cu semințe de in. Este vorba de grăsimi sănătoase care cresc nivelul colesterolului HDL, numit colesterol bun. Rolul său este acela de a curăța sângele de colesterolul LDL, cunoscut ca fiind nociv pentru că se depune în interiorul vaselor de sânge și determină apariția bolilor cardiovasculare. Se poate spune astfel că dieta cu semințe de in protejează sănătatea inimii și previne infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Îmbunătățirea digestiei
Revenind la aportul de fibre pe care îl conferă dieta cu semințele in, trebuie spus că acesta este benefic și pentru digestie întrucât reglează tranzitul intestinal și totodată previne și tratează constipația și balonarea.
Efect antioxidant
Semințele de in conțin și substanțe cu efect antioxidant care neutralizează radicalii liberi și previn astfel stresul oxidativ provocat de aceștia. Stresul oxidativ modifică structura celulelor și afectează funcțiile acestora, fiind astfel una din cauzele multor boli cronice de natură metabolică, hepatică, renală, cardiovasculară, pulmonară sau neurodegenerativă. Datorită efectului antioxidant, dieta cu semințe de in reduce riscul stresului oxidativ și previne astfel apariția acestor boli.
Când este contraindicată dieta cu semințe de in
Dieta cu semințe de in este recomandată cu precădere persoanelor sănătoase, care nu suferă boli cronice și nu urmează tratamente medicamentoase. Substanțele conținute de semințele de in pot interacționa cu substanțele active din medicamente, diminuându-le efectul, și pot determina reacții care să agraveze anumite afecțiuni. În același timp, semințele de in pot încetini absorbția medicamentelor cu administrare orală, iar acesta este un alt motiv pentru care se recomandă amânarea dietei până după finalizarea tratamentului.
Spre exemplu dieta cu semințe de in nu este deloc benefică pentru pacienții cu litiază renală sau alte boli de rinichi, întrucât favorizează formarea calculilor renali din cauza aportului de calciu. De asemenea, semințele de in au un ușor efect laxativ, astfel că nu sunt recomandate persoanelor care au diaree sau afecțiuni digestive de altă natură.
În același timp, această dietă este contraindicată pacientelor cu cancer de sân sau endometrioză, întrucât semințele de in conțin și o anumită cantitate de fitostrogeni, care imită în organism efectele estrogenului – unul dintre hormonii sexuali feminini. Cancerele de natură hormonală sunt datorate unui nivel crescut de estrogen, iar în acest caz, consumul de semințe de in poate influența negativ evoluția bolii.
Nu în ultimul rând, dieta cu semințe de in este contraindicată și în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, tot din cauza conținutului de fitoestrogeni care poate crea probleme pentru mamă și pentru făt.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024