Cum și-a transformat un scriitor balconul în grădină
Scriitorul francez Patrick Vernuccio a devenit cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonimul „The Frenchie Gardener”, după ce și-a transformat balconul (de 18 m2) într-o veritabilă grădină urbană, în care cultivă legume și fructe organice sezoniere. Această experiență extraordinară s-a transformat într-o carte, publicată în România de Editura ap! (ACT și Politon).
16.04.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeDupă ce a sădit prima sămânță la 36 de ani, Patrick Vernuccio a făcut o mare pasiune pentru grădinăritul urban. În prezent, acestea militează pentru reintroducerea naturii în viața și în orașele noastre și pentru refacerea acestei conexiuni esențiale cu alimentele, anotimpurile și ecosistemele.
Cartea sa proaspăt ieșită de la tipar, ROȘII & BUSUIOC la etajul 5: Totul pentru o grădină de legume reușită pe balcon, reprezintă un adevărat manual pentru cei care doresc să îi urmeze exemplul. În paginile ei, pot fi găsite toate informațiile de care e nevoie pentru a cultiva numeroase soiuri de fructe și legume în ghivece și jardiniere, pe tot parcursul anului.
O soluție din trecut pentru viitor
Inspirat de producătorii de legume parizieni din secolul al XIX-lea, autorul ne îndeamnă să practicăm din nou cu încredere agricultura urbană, să producem cantități mari de legume de calitate pe o suprafață redusă, evitând poluarea și crearea de deșeuri toxice. El vede în această practică o soluție pe termen lung, mai ales că în anii ce urmează, nevoia de hrană va crește, în timp ce spațiul cultivabil va scădea considerabil.
„Un raport al ONU arată că până în 2050, 68% din populația globului va locui în zona urbană. Nu e nevoie să fii laureat al Premiului Nobel pentru a anticipa că, cu cât zonele urbane se extind, cu atât zonele rurale se restrâng. Dacă ecuația e simplă, nu la fel stau lucrurile și cu soluția acesteia: mai mulți locuitori, o cerere crescută de hrană, dar mai puțin spațiu cultivabil… În fața acestei constatări, este nevoie să ne regândim orașele, obiceiurile și modul în care consumăm: pe scurt, organizarea generală a vieții noastre citadine. Din fericire, se pun în aplicare numeroase soluții inovatoare, iar agricultura urbană reprezintă o veritabilă oportunitate și o alternativă minunată”, subliniază Vernuccio.
Scriitorul ne asigură că pe balcon sau terasă este posibilă cultivarea cu succes a mai multor tipuri de fructe și legume, care să ne asigure cei nutrienți valoroși în orice sezon. Mai exact, este vorba despre: spanac, varză kale, nap, varză chinezească, broccoli, conopidă, măcriș, roșii, castraveți, dovlecei, căpșune și ridichi.
Patrick își susține cauza – reîntoarcerea la natură – atât pe canalul său de Instagram (unde oferă sfaturi utile pentru grădinarii urbani), cât și prin intermediul articolelor pe care le scrie pentru diverse reviste de grădinărit și prin cursurile online de grădinărit pe care le ține.
A fost descoperită sursa durerilor de cap cauzate de vinul roșu
18.12.2024