Celulita? 3 exerciții cardio de ajutor în lupta cu celulita
Din punct de vedere al sănătății, celulita nu reprezintă niciun risc, însă percepția se schimbă radical, dacă privim situația din perspectiva estetică. Din acest punct de vedere, celulita se numără printre principalele motive care le dau serioase bătăi de cap femeilor, chiar și celor pe care nu le preocupă în mod excesiv aspectul fizic.
24.04.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 55 secundePeste 90% dintre femei se confruntă la un moment dat în viață cu celulita iar apariția acesteia este un fenomen normal, însă standardele estetice nu acceptă încă în totalitate acest lucru, și de aici bătăile de cap despre care am amintit.
Pentru că e imposibil să schimbăm aceste standarde prin intermediul unui simplu articol, ne vom concentra atenția asupra unor modalități de a combate celulita sau cel puțin de a o reduce și a o face mai puțin vizibilă.
Ce este celulita
Înainte de prezenta aceste metode de luptă cu celulita trebuie să-ți cunoști adversarul, așa că vom începe cu câteva informații despre această problemă minoră, dar atât de supărătoare.
Celulita apare ca urmare a faptului că celulele adipoase care se formează sub piele avansează spre suprafață, trecând prin țesutul conjunctiv care fixează pielea pe mușchi. La femei, fibrele țesutului conjunctiv sunt dispuse vertical, ceea ce face mai ușoară trecerea celelor adipoase, în timp ce bărbații au fibrele conjunctive încrucișate formând un fel de plasă care menține sub piele celulele adipoase. Din acest motiv, celulita se manifestă cu predilecție în cazul femeilor, însă poate apărea și în cazul bărbaților supraponderali.
Revenind la celulele adipoase, acestea urcă spre suprafața pielii împingând în jos țesutul conjunctiv, ceea ce duce la apariția unor mici gropițe pe piele ce îi conferă acesteia aspectul de „coajă de portocală” asociat cu celulita.
De ce apare celulita
Celulita este rezultatul unui cumul de factori dintre care cel mai important rol revine modificărilor hormonale ce apar în mod firesc odată cu înaintarea în vârstă. Se întâmplă relativ devreme, începând cu intervalul dintre 25 și 35 de ani, aceste modificări afectând circulația sângelui, care slăbește țesutul conjunctiv și permite celulelor adipoase să urce mai ușor spre suprafața pielii.
Celulita poate fi însă favorizată și de un stil de viață nu foarte sănătos, de excesul ponderal, sau stresul prelungit. De asemenea, unele femei au o predispoziție genetică spre a dezvolta celulită iar un alt factor favorizant îl constituie circulația sanguină deficitară la nivelul pielii.
Exerciții fizice care combat celulita
Celulita se datorează în bună măsură celulelor adipoase, iar dacă acestea ar exista în număr redus, ar scădea și șansele de a trece dincolo de țesutul conjunctiv și a da pielii acel aspect de „coajă de portocală”. Celulele adipoase sunt de fapt grăsime, iar o metodă bună de a preveni și combate celulita este eliminarea excesului de grăsime.
Exercițiile cardio s-au dovedit o metodă eficientă pentru a scăpa de grăsimea nedorită, iar prin asociere, te pot ajuta și în lupta cu celulita. Așadar, așa cum am promis încă din titlu, îți prezentăm în continuare 3 exerciții cardio la care poți apela pentru a reduce și chiar a elimina aspectul inestetic dat de celulită.
Alergarea
Alergarea este unul din cele mai versatile și eficiente exerciții cardio pentru că îți oferă posibilitatea să îl practici oriunde dorești și dă rezultate după primele antrenamente. Totodată, acest tip de exerciții solicită intens mușchii de pe coapse și fesierii – zone în care apare de obicei celulita. Prin urmare, la acest nivel va avea loc un consum mai mare de energie care va necesita arderea de grăsimi. Astfel, celulele adipoase vor fi folosite pe post de sursă de energie în timpul antrenamentelor și nu vor mai avea posibilitatea să se transforme în celulită.
Nu este nevoie și nici recomandat să bați recorduri de viteză, ci doar să te deplasezi într-un ritm mai alert decât dacă ai merge în mod normal. Ideea este să forțezi organismul peste limita de confort, pentru că astfel îl determini să consume mai multă energie și să ardă din rezervele de grăsime.
De preferat este să alergi în aer liber, în parc sau într-o zonă mai puțin aglomerată unde să nu te împiedici de oameni la fiecare pas și nici să nu te sufoce gazele de eșapament.
Mersul pe bicicletă
Și mersul pe bicicletă este un exercițiu cardio foarte eficient, care solicită în special mușchii din zonele afectate de celulită, astfel că poate fi folosit ca armă în lupta împotriva acestei probleme. În afara faptului că stimulează arderea grăsimilor, mersul pe bicicletă tonifică mușchii fesieri și pe cei ai coapselor, iar dezvoltarea acestora determină netezirea pieii și estomparea aspectului neplăcut dat de celulită.
De asemenea, fiind exercițiu cardio, mersul pe bicicletă îmbunătățește circulația sangvină, ceea ce permite o mai bună oxigenare a celulelor țesutului conjunctiv și o reducere a riscului de celulită.
Săritul corzii
Dacă nu ai suficient timp pentru a ieși la alergat sau la o tură cu bicicleta, poți opta pentru această variantă care pare o joacă de copii la prima vedere însă este un exercițiu cardio la fel de eficient ca cele două prezentate anterior. Avantajul de această dată este că nu ai nevoie de un echipament special, ci doar de o coardă și de puțin spațiu liber în care să poți face exercițiul. Într-o jumătate de oră poți arde circa 300 de calorii, ceea ce echivalează cu reducerea depozitelor de grăsime. În același tip, săritul corzii ajută la tonifierea fesierilor și mușchilor de pe coapse cu efectele împotriva celulitei pe care le-am menționat anterior.
Săritul corzii nu este un antrenament epuizant și nici nu necesită o perioadă îndelungată de recuperare, astfel că îl poți repeta zilnic în 3-4 reprize de câte o jumătate de oră, în funcție de timpul disponibil.
În final trebuie să reții că lupta cu celulita nu se rezumă doar la exercițiile cardio pe care ți le-am prezentat, ci necesită un plan de bătaie mai complex ce include și exerciții de fitness și de forță pentru tonifierea mușchilor, masaj, tratamente cosmetice și alte proceduri pentru a reda pielii aspectul normal și sănătos.
Nu în ultimul rând, o alimentație echilibrată, menținerea greutății normale, odihna suficientă și evitarea stresului sunt alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a evita neplăcerile generate de celulită.
Celulita? 3 exerciții cardio de ajutor în lupta cu celulita
24.04.2024