Exerciții fizice recomandate persoanelor cu gambe groase
La prima vedere, gambele groase par să constituie doar un inconvenient estetic, însă în realitate lucrurile sunt mai complicate. Persoanele cu gambe groase pot avea probleme în ceea ce privește mobilitatea, iar in multe cazuri se confruntă cu dureri musculare și articulare care contribuie și ele la limitarea mișcărilor.
25.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 6 secundeMai mult decât atât, din cauza aspectului perceput ca inestetic, cât și al durerilor și mobilității limitate, gambele groase determină deseori și scăderea stimei de sine, având astfel și un impact psihologic ce nu trebuie ignorat. Din fericire, se poate scăpa de gambele groase cu ajutorul unor exerciții fizice pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare, împreună cu alte informații despre o astfel de problemă.
Care este explicația pentru gambele groase
În general, gambele groase sunt o consecință a acumulării de grăsime în partea inferioară a picioarelor, coroborată de multe ori și cu slăbirea mușchilor din aceste zone anatomice. De aceea multe persoane sedentare au gambe groase, dat fiind faptul că lipsa de mișcare slăbește mușchii și favorizează a acumularea de grăsime. La acest fapt contribuie și alimentația bogată în calorii, grăsimi saturate și zaharuri, care favorizează excesul ponderal și obezitatea. O bună parte dintre persoanele supraponderale, cu atât mai mult cele obeze, au și această problemă legată de gambele groase, pe fondul excesului de țesut adipos.
O altă cauză pentru gambele groase poate fi retenția de apă, datorată consumului excesiv de alimente cu multă sare sau unor afecțiuni ce împiedică eliminarea normală a lichidelor din organism. În astfel de cazuri, lichidele se acumulează în țesuturi și determină apariția de edeme. Astfel de edeme se formează frecvent în zona inferioară a picioarelor și astfel se explică de ce persoanele cu retenție de apă au frecvent gambele groase.
Nu în ultimul rând, gambele groase pot face parte și din moștenirea generică, existând persoane care au din naștere o predispoziție pentru această particularitate.
Ce complicații pot genera gambele groase
Dacă la început singurul impediment este unul de natură estetică iar nici acesta nu este luat în considerare de toți cei care au gambele groase, odată cu trecerea timpului pot apărea probleme mai greu de trecut cu vederea. Fiind vorba de o acumulare de grăsime sau de lichid, gambele groase exercită o presiune mai mare asupra articulațiilor gleznelor, determinând uzura acestora, ceea ce duce la apariția durerilor in timpul mersului și la limitarea mobilității.
De asemenea, gambele groase pun presiune și pe vasele sangvine, afectând circulația sângelui și favorizând apariția varicelor.
În multe cazuri, pentru a ameliora disconfortul și dificultățile de mișcare asociate cu gambele groase, persoanele cu astfel de probleme își modifică postura normală în timpul mersului, ceea ce poate afecta coloana vertebrală și alte articulații.
Exerciții care te ajută dacă ai gambele groase
Pentru a scăpa de gambele groase trebuie să reduci stratul de grăsime și totodată să întărești cei trei mușchi de la nivelul gambei, iar în acest scop poți să apelezi la câteva exerciții fizice simple ce nu necesită neapărat mersul la sală. Așa cum am promis mai devreme, îți prezentăm în continuare cele mai eficiente exerciții din această gamă.
Ridicări pe vârfuri
Este un exercițiu extrem de simplu însă necesită consecvență pentru a da rezultatele dorite. Trebuie să stai pur și simplu în picioare și să te ridici pe vârfuri revenind apoi cu călcâiele pe sol. Repetă aceste mișcări cât de repede poți, la început pentru doar 30 de secunde. Pare puțin, dar în practică vei constata că exercițiul este destul de solicitant, mai ales dacă nu ai antrenament. Fă acest exercițiu zilnic, iar după o săptămână poți crește intervalul până la un minut. Poți încerca și 2-3 reprize pe zi, însă nu exagera pentru că pot apărea dureri care te vor determina să iei o pauză mai lungă în zilele următoare.
Fandări
Oricine a fost măcar o dată la orele de sport în școală sau în liceu își mai amintește cum se fac fandările, întrucât sunt nelipsite din programul de exerciții de încălzire. Dincolo de a fi o bună metodă de pregătire a mușchilor pentru antrenamentul mai intens, fandările constituie și o modalitate eficientă de a scăpa de gambele groase.
Există două tipuri de fandări, mai exact fandări înainte și fandări laterale, ambele fiind recomandate pentru întărirea mușchilor gambelor. Pentru fandările înainte, pune un picior în față ca și cum ai păși apoi apleacă-te cu tot corpul în direcția respectivă, îndoind genunchiul piciorului de sprijin, ținând spatele drept și piciorul celălalt perfect întins. Apoi se revine la poziția inițială și se repetă mișcarea schimbând piciorul de sprijin.
Pentru fandările laterale, picioarele trebuie să fie ușor depărtate puțin mai mult decât lățimea umerilor iar mișcările sunt similare doar, că de această dată pasul se face in lateral.
Genuflexiuni
Deși par un exercițiu simplu, genuflexiunile fortifică mai multe grupe de mușchi printre care și cei ai gambelor, care trebuie lucrați în mod special în cazul nostru. Pentru a începe, trebuie să stai în picioare cu spatele drept, mâinile întinse perfect înainte, la nivelul umerilor și cu palmele orientate în jos. Picioarele trebuie să fie ușor depărtate, la lățimea umerilor, iar din această poziție trebuie să te apleci îndoind ușor genunchii, menținând spatele drept, cu trunchiul ușor aplecat înainte.
Șezutul trebuie să ajungă cât mai aproape de sol, iar dacă ți-e greu să te apleci foarte mult încearcă măcar să o faci până când picioarele formează un unghi mai mic de 90 de grade. După o aplecare completă se revine în poziția inițială împingând ferm în călcâie prin încordarea mușchilor gambelor.
În completarea acestor exerciții, îți recomandăm să folosești mai frecvent scările în special când ai de urcat câteva etaje, chiar dacă liftul funcționează impecabil. Urcatul scărilor este la rândul său un exercițiu fizic ce iți solicită și îți întărește gambele. Gândește-te că unii plătesc abonament la sală să poată urca virtual niște scări cu ajutorul unui stepper profesional și ar fi păcat să nu profiți gratis de această oportunitate, în special dacă locuiești sau lucrezi mai sus de etajul 4. De asemenea, și drumețiile la munte sunt un bun prilej de a-ți antrena gambele, cu cât diferența de nivel acumulată este mai mare.
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024