Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
S-ar putea să nu trăim cu toții până la 100 de ani, dar stă în puterea noastră să facem unele lucruri pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Oamenii de știință au stabilit că modificarea unor obiceiuri simple ne pot prelungi considerabil viața. Mai mult, ne asigură că efectul este valabil chiar și în cazul persoanelor care prezintă diverse riscuri genetice de a muri prematur.
21.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 51 secundeFiecare dintre noi vine pe lume cu un bagaj genetic mai mult sau mai puțin avantajos. Este al nostru și nu ne putem dezice de el, chiar dacă am vrea. Putem, în schimb, să ne ajustăm unele obiceiuri zilnice, care potrivit unui nou studiu, ne pot ajuta să trăim mai mult, ca o dovadă a faptului că, deși predestinate, genele nu reprezintă neapărat destinul nostru.
O viață mai lungă cu până la 5,5 ani
În ce măsură ne influențează longevitatea factorii de risc modificabili și nemodificabili? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, o echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Zhejiang, din China, și de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, a pus sub lupă date colectate de la peste 350.000 de persoane, pe o perioadă medie de 13 ani. Oamenii de știință au analizat informații privind genetica, statutul socio-economic, educația și istoricul de boli al acestora. Fiecare subiect a primit a primit un scor poligenetic, care însumează genele care pot avea un impact asupra duratei de viață, împreună cu un scor bazat pe obiceiurile lor de viață.
În primă fază, după ce au pus cap la cap toate informațiile colectate, cercetătorii au descoperit că fiecare persoană avea cu 78% mai multe riscuri de a muri prematur, dacă urma un stil de viață „nesănătos”. Cei care aveau un risc genetic de a muri mai devreme și care urmau un stil de viață nesănătos se confruntau cu un risc de moarte prematură de două ori mai mare, în comparație cu indivizii care nu prezentau niciun risc genetic de a muri prematur și care aveau un stil de viață sănătos.
În cele din urmă, autorii studiului au descoperit că persoanele cu un risc genetic de a muri prematur pot cu până la 5,5 ani mai mult, dacă urmează un stil de viață „sănătos”.
„Combinația optimă a obiceiurilor sănătoase ar putea aduce beneficii consistente în ceea ce privește durata vieții, indiferent de fondul genetic”, au concluzionat cercetătorii.
Obiceiurile cu cel mai mare impact asupra speranței de viață
În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au monitorizat șase factori asociați stilului de viață la fiecare persoană. Concert, analiza lor a ținut cont de:
- statutul de fumător
- nivelul de activitate fizică
- dietă
- cantitatea de alcool consumată
- indicele de masă corporală
- obiceiurile de somn
Cercetătorii au descoperit că următoarele patru elemente au avut cel mai mare impact asupra longevității:
Fumatul. Cei care nu au fumat niciodată sau care s-au lăsat de acest viciu de mai mult timp au avut un risc mai mic de deces prematur decât persoanele care au continuat să fumeze.
Activitatea fizică. Persoanele cu cel mai mic risc de deces prematur respectau recomandările medicilor în materie de mișcare pentru adulți și efectuau săptămânal cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată, precum și două antrenamente de forță.
Somnul. Scoruri foarte bune în ceea ce privește speranța de viață au înregistrat mai ales cei care au înregistrat șapte până la opt ore de somn pe noapte.
Dieta. O alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, s-a asociat cu un risc mai mic de deces prematur. De asemenea, persoanele cu cel mai mic risc nu au consumat mai mult de o băutură alcoolică pe zi în cazul femeilor și două băuturi pe zi în cazul bărbaților.
Ce recomandă medicii pentru a trăi mai mult
Medicii spun că rezultatele acestui studiu recent publicat în BMJ Evidence-Based Medicine subliniază o dată în plus că oamenii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru sănătatea lor.
„Acest nou studiu vine în completarea dovezilor tot mai numeroase că moștenirea genetică nu este neapărat o fatalitate”, a comentat Kristi Artz, medic specialist în medicina stilului de viață la Corewell Health, din SUA, pentru Prevention. Stilul de viață contează mai mult, de cele mai multe ori, a afirmat aceasta.
De aceeași părere este și dr. Alfred F. Tallia, profesor și președinte al catedrei de medicină de familie și sănătate comunitară la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, din SUA. „Rezultate confirmă ceea ce se știa din studiile individuale despre fiecare dintre comportamentele examinate. Este absolut logic ca o constelație de comportamente sănătoase să producă un efect pozitiv asupra longevității”, a declarat medicul.
Somnul, exercițiile și dietă, un trio imbatabil
Nu este surprinzător faptul că somnul regulat și de calitate, precum și urmarea unui plan consistent de exerciții fizice se regăsesc pe lista celor patru factori ai stilului de viață care influențează longevitatea, consideră dr. Robert Glatter, doctor în medicină și medic de urgență la Northwell Lenox Hill Hospital.
„Importanța exercițiilor fizice în menținerea și îmbunătățirea nu numai a sănătății cardiovasculare, ci și a sănătății creierului este vitală. La fel este și în îmbunătățirea sănătății generale și a longevității”, a precizat dr. Glatter. Pentru că mișcarea regulată este fundamentală pentru buna funcționare a organismului, el o recomandă cu tărie, spunând că poate fi foarte bine și sub forma unor plimbări zilnice. „Pot fi obținute beneficii considerabile pentru sănătatea inimii și doar cu 5.000 de pași pe zi”, a precizat medicul.
În ceea ce privește dieta, accentul trebuie pus mai ales pe consumul de legume. „Un sfert din farfurie ar trebui să fie proteine animale, ideal ar fi peștele, iar restul legume sau cereale multiple. O dietă predominant vegetală, dacă vă puteți strădui să realizați acest lucru, este cea mai bună”, a explicat dr. Ora Karp Gordon, doctor în medicină, director regional de genetică clinică și genomică pentru Providence Southern California și profesor de genetică la Saint John’s Cancer Institute din Santa Monica, California.
Greutatea corporală și consumul de alcool sunt „modificatori foarte puternici ai riscului” atunci când vine vorba de cancerele pe bază de hormoni, spune Dr. Gordon. Din acest motiv, îndeamnă pe toată lumea să rămână sub doza zilnică de alcool recomandată.
Stresul, un alt factor ce nu trebuie neglijat
Deși nu a fost menționat în cadrul studiului sus-menționat, medicii sunt de părere că nu trebuie să uităm de stres și impactul devastator pe care îl are asupra organismului.
„Stresul poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea bolilor, în special a celor cardiovasculare, determinând creșterea tensiunii arteriale. Nivelul de cortizol crește ca răspuns la stresul fizic și emoțional, provocând vasoconstricție și creșterea ulterioară a tensiunii arteriale”, punctează dr. Kimberly Prado, profesor asociat clinic în cadrul Diviziei de practică avansată de asistență medicală la Universitatea Rutgers, Universitatea de Stat din New Jersey, din SUA.
În condiții de stres constant, crește riscul de a acumula exces de grăsime în organism și chiar de a dezvolta diabet de tip 2, printre altele, avertizează medicul.
De aceea, dr. Prado își sfătuiește mereu pacienții să facă tot posibilul pentru a-și reduce nivelul de stres. Aceasta recomandă în acest sens meditația, conexiunile sociale pozitive, exercițiile fizice și adoptarea unei diete antiinflamatoare.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024