De ce ar trebui să incluzi papaya în dietă? Proprietăți nutriționale și beneficii
Despre papaya nu putem spune că este un fruct foarte bine cunoscut și apreciat de români, întrucât la noi a apărut relativ recent, odată cu deschiderea primelor hipermarketuri. Astfel, fructele exotice au devenit mult mai ușor accesibile, iar printre acestea se numără și papaya, despre care mulți nici nu auziseră până când au întâlnit-o pe rafturile magazinelor.
23.05.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 7 secundeNici la acest moment papaya nu poate concura din punct de vedere al popularității cu alte fructe exotice precum bananele sau portocalele, însă prin articolul de față dorim să încurajăm consumul acestui fruct datorită numeroaselor sale proprietăți benefice pentru organism. Așadar, poți afla în continuare care sunt originile și caracteristicile fructelor de papaya, ce substanțe conțin și cum te pot ajuta acestea să îți protejezi sănătatea.
De unde provine papaya și care sunt caracteristicile sale
Papaya este un fruct tropical care își are originile în zona Americii Centrale și Americii de Sud acolo unde a fost descoperită cu mii de ani în urmă de aztecii și mayașii care populau pe atunci aceste regiuni. Pădurile tropicale erau principala sursă din care își procurau hrana și astfel atenția le-a fost atrasă la un moment dat de fructele de papaya pe care le-au încercat și au constatat că sunt savuroase.
Exploratorii care au ajuns mai târziu în cele regiuni au fost și ei încântați de aspectul și savoarea fructelor de papaya, pe care le-au luat cu ei și le-au făcut cunoscute și în alte părți ale lumii.
Cum spuneam, la noi au ajuns relativ târziu raportându-ne la perioada respectivă însă în prezent poți găsi papaya aproape în orice hipermarket. Fructele sunt puțin mai mari decât un avocado, au o formă bombată și alungită iar coaja este subțire, netedă, de culoare galbenă sau portocalie. La interior, pulpa este tot galbenă sau portocalie, uneori și cu ușoare nuanțe de roz, cu o textură moale și un gust dulce aromat. În mijlocul fructului de papaya se află semințele care seamănă foarte mult cu boabele de piper atât ca dimensiune și aspect, cât și datorită gustului ușor picant.
Ce conțin fructele de papaya și ce proprietăți nutritive au
Există mai multe soiuri de papaya, iar in funcție de acestea dimensiunea fructelor variază, cele mai mici având în jur de 150 de grame iar cele mai mari putând ajunge aproape de un kilogram.
Un fruct mic de papaya conține circa 60 de calorii conferite de aproximativ 15 grame de carbohidrați și un gram de proteine. De asemenea, în structura sa mai întâlnim circa 3 grame de fibre.
Ceea ce atrage atenția în mod special este aportul nutrițional al fructelor de papaya, care conțin 115% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 33% din doza de vitamina A și 14% din doza de vitamina B9. În privința mineralelor, papaya se remarcă în special datorită aportului de potasiu care este egal cu 11% din doza zilnică recomandată.
Fructele de papaya mai conțin în cantități mici vitaminele B1, B3, B5, E și K, alături de minerale precum calciul și magneziul.
O substanță specifică fructelor de papaya este papaina, care acționează ca o enzimă ce descompune proteinele și ușurează astfel digestia. De asemenea, papaya este și o bună sursă de substanțe antioxidante în special licopen, care împreună cu vitamina C protejează celulele împotriva stresului oxidativ provocat de radicalii liberi.
Beneficiile consumului de papaya
Dincolo de gustul plăcut și aroma specifică, există și alte motive pentru care te încurajăm să incluzi papaya în dietă, iar acestea țin de efectele benefice pentru sănătate pe care le au substanțele enumerate mai devreme. În general, fructul se consumă proaspăt după ce este curățată coaja subțire dar poate fi folosit și ca ingredient în salate de fructe, smoothie-uri sau sucuri naturale. De asemenea din papaya se pot prepara și diverse deserturi, iar fructul mai poate fi găsit și sub formă uscată sau confiată. Indiferent de opțiune, consumul de papaya atrage o serie de beneficii pe care ți le prezentăm în continuare.
Îmbunătățirea digestiei
Spuneam despre papaya că furnizează organismului o substanță specifică numită papaină, care acționează ca enzimă digestivă, stimulând descompunerea proteinelor. Aceasta înseamnă că susține digestia și ajută organismul să prelucreze mai ușor proteinele, prevenind totodată tulburări precum balonarea sau indigestia. În același timp, papaya conține și fibre care au la rândul lor un rol important în procesul de digestie întrucât conferă volum materiilor fecale și facilitează eliminarea acestora, ceea ce înseamnă că previn constipația și balonarea.
Susținerea imunității
Un singur fruct de papaya este suficient pentru a-ți asigura o doză de vitamina C cu peste 50% mai mare decât are nevoie organismul într-o zi. Acest nutrient este cunoscut datorită sprijinului pe care îl conferă sistemului imunitar prin faptul că este implicat în producerea și activarea leucocitelor, care sunt celule pe care organismul le aruncă în lupta cu agenții patogeni și cu celulele infectate sau cu structură modificată.
Protecția împotriva radicalilor liberi
Radicalii liberi sunt compuși instabili ce se formează în organism sau pătrund din exterior iar dacă depășesc un anumit nivel ajung să modifice structura și funcționalitatea celulelor în urma unor reacții chimice. Acest proces se numește stres oxidativ și stă la baza multor boli cronice, iar vitamina C și celelalte substanțe antioxidante din fructele de papaya previn acest fenomen prin faptul că neutralizează radicalii liberi înainte ca aceștia să reacționeze cu celulele.
Menținerea sănătății pielii
Stresul oxidativ despre care tocmai am vorbit este și una din cauzele principale pentru îmbătrânirea prematură a pielii, care își pierde strălucirea și elasticitatea, devine mai sensibilă și mai uscată iar pe suprafața sa apar pete. Efectul antioxidant al substanțelor din fructele de papaya împiedică îmbătrânirea prematură a pielii, apariția ridurilor, a cutelor și a petelor pigmentare. Mai mult de atât, consumul de papaya contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii datorită acțiunii vitaminei C care este implicată în formarea colagenului. Acesta este o proteină esențială care conferă pielii și țesuturilor rezistență și elasticitate, iar datorită aportului sporit de vitamina C este produs în cantități mai mari.
Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Radicalii liberi intră în reacție și cu moleculele de colesterol rău (LDL) favorizând astfel depunerea acestuia în interiorul vaselor de sânge și apariția hipertensiunii arteriale căreia i se datorează cele mai multe boli cardiovasculare. Am arătat mai devreme că vitamina C și substanțele antioxidante din papaya neutralizează radicalii liberi, iar în acest mod contribuie într-o oarecare măsură și la formarea plăcilor de aterom în vasele de sânge, adică a acelor depuneri de colesterol care sunt cauza multor probleme cardiovasculare.
De asemenea, proteinele solubile din fructele de papaya se dizolvă în tubul digestiv și formează un gel care se depune pe interiorul pereților intestinului subțire și reține o parte din colesterolul rău care ar ajunge în sânge.
Am lăsat pentru final un detaliu interesant legat de fructele de papaya, ce constă în faptul că de la acestea se consumă și semințele, pe post de condiment. Acestea sunt ușor picante, astfel că pot înlocui cu succes boabele de piper cu care seamănă foarte mult, în salate sau sosuri. Acestea se consumă proaspete sau uscate, iar în această a doua variantă pot fi și măcinate obținând un condiment exotic mai puțin iute decât piperul, dar suficient cât să confere preparatelor un gust ușor picant.
În ultima vreme au fost efectuate o serie de studii și în privința beneficiilor consumului de semințe de papaya, existând voci care susțin că acestea sunt mai numeroase și mai importante decât cele ale fructului în sine. De altfel, semințele sunt folosite de muli ani in medicina tradițională din zona asiatică datorită efectului detoxifiant asupra ficatului și rinichilor, proprietăților antimicrobiene și antiinflamatoare precum și a capacități de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, se spune că acestea ar avea și proprietăți contraceptive, reducând producția de lichid seminal în cazul bărbaților.
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024