Beneficiile consumului de legume verzi
Legumele cu frunze verzi sunt alimente sănătoase care pot ajuta la completarea unei diete echilibrate. Sunt bogate în fibre, fier, magneziu, potasiu, folat și calciu, vitaminele A, C, E și K și au foarte puțin sodiu, colesterol și carbohidrați și ar trebui să facă parte din dieta ta zilnică.
31.05.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 42 secundeÎn primul rând ce le face verzi?
Legumele verzi conțin o cantitate mare de pigment verde numit clorofilă. Clorofila ajută plantele să transforme lumina soarelui în energie printr-un proces numit fotosinteză. Dar clorofila nu este bună doar pentru plante, este bună și pentru oameni.
De ce este bună clorofila pentru noi?
Clorofila este un antioxidant puternic, ajutând la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi membranelor celulare ale corpului. Pigmentul poate, de asemenea, să încetinească viteza cu care bacteriile se reproduc, accelerând vindecarea rănilor.
Legumele verzi – beneficii
Legumele verzi sunt surse sănătoase de carbohidrați. De asemenea, de obicei conțin mai puține grăsimi și calorii decât multe alte alimente, dar pot conține proteine și alți nutrienți. Legumele cu frunze verzi conțin adesea compuși bioactivi precum niacina, acizi grași omega-3, flavonoide, carotenoide, sulforafan etc.
Acești compuși pot oferi proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot duce la o gamă largă de beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus pentru afecțiuni cum ar fi accidentul vascular cerebral, anemia, hipertensiunea arterială, anumite tipuri de cancer și diabet. De asemenea, pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale, a imunității și a sănătății inimii, oaselor și pielii.
Cercetările au arătat că o porție zilnică de verdeațuri poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv care poate veni odată cu îmbătrânirea.
Cele mai sănătoase legume verzi
- Kale – este o sursă excelentă de vitamina C, bogată în beta-caroten și luteină, plus că este cea mai sigură modalitate de a obține aportul nostru de vitamina A, care contribuie la sănătatea oaselor și a ficatului, de exemplu. Varza kale este si o sursa buna de vitamina K, care ajută la prevenirea fracturilor osoase.
- Spanacul – este bogat în nutrienți, bogat în fibre, antioxidanți și vitamina C. Are un conținut scăzut de calorii și este bun pentru ochi, păr și o piele sănătosă.
- Năsturelul – la fel ca și celelalte, această legumă adesea trecută cu vederea este bogată în antioxidanți și beta-caroten, calciu și vitamina K și are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce este o veste excelentă pentru persoanele care suferă de artrită.
Alte tipuri de legume verzi:
- Ceapa verde – bogată în antioxidanți
- Mazărea – sursă excelentă de proteine
- Broccoli – bogat în antioxidanți și fitochimicale cum ar fi glucozinolații care pot proteja împotriva cancerului de vezică urinară
- Varza de Bruxelles – poate ajuta în lupta contra radicalilor liberi. Este bogată în acid folic care reduce nivelul de homocisteină responsabilă pentru apariția problemelor cardiovasculare, aterosclerozei sau trombozelor venoase.
- Sparanghelul – conține vitaminele C, A, K, acid folic, potasiu și mangan, ceea ce îl face extrem benefic pentru sănătate. Bogat în fibre și acizi grasi Omega 3, este una dintre cele mai echilibrate legume din punct de vedere nutritional.
Legume verzi crude sau gătite?
Verdeturile crude tind să fie mai bogate în unele vitamine, cum ar fi vitamina C. Cu toate acestea, gătirea lor crește valoarea unor nutrienți (de exemplu, 1 cană de spanac crud are 30 de mg de calciu, în timp ce aceeași cantitate de spanac fiert are 245 de mg) Pentru a obține ce e mai bun atât din legumele crude cât și din cele preparate termic, consumați-le și crude și gătite.
Atenție!
Legumele cu frunze verzi sunt grozave pentru majoritatea oamenilor. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Dar dacă luați un medicament pentru subțierea sângelui, consultați-vă medical curant înainte de a le consuma. Multe legume verzi, cum ar fi spanacul, varza kale etc. sunt bogate în vitamina K, iar un consum crescut al acestor legume poate diminua efectul unui anticoagulant. Și dacă țineți o dietă cu conținut scăzut de oxalati pentru a ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, ar putea fi necesar să limitați consumul anumitor legume, cum ar fi spanacul.
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024