Ce este chlorella și ce beneficii are
Despre chlorella se spune că este un superaliment, însă paradoxal, beneficiile sale nu pot fi puse în valoare decât dacă este consumată sub formă de supliment alimentar. Vorbim de una din cele mai vechi specii de alge, care are o structură monocelulară și se dezvoltă în apele dulci. Consumată ca atare, în forma sa naturală, chlorella nu poate fi digerară în stomac întrucât pereții săi celulari sunt foarte duri. De aceea este necesar să fie procesată pentru a fi transformată în pulbere, care se administrează sub diferite forme ca supliment alimentar și se absooarbe ușor în sânge.
24.06.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 10 secundeDe ce este necesar acest proces destul de complicat în aparență? Pentru că suplimentele pe bază de chlorella conțin cantități importante de proteine, minerale, vitamine și alte substanțe naturale ce aduc o serie de beneficii pentru sănătate.
Care sunt aceste beneficii, vei putea afla din rândurile următoare, însă mai întâi îți vom explica ce este chlorella și ce proprietăți are.
Chlorella – prezentare generală
Chlorella este o algă care crește din abundență în apele dulci, având o structură simplă, de tip unicelular. Există peste 30 de specii de chlorella cunoscute până în prezent, însă doar două dintre ele – Chlorella vulgaris si Chlorella pyrenoidosa – au atras atenția în mod deosebit datorită beneficiilor specifice. S-a întâmplat pentru prima dată în perioada în care a apărut generația baby boomers, începând cu anul 1946 când s-a înregistrat o importantă explozie demografică la nivel mondial. Întrucât resursele de hrană erau serios afectate după cel de-al doilea război mondial recent încheiat la acea vreme, a apărut firesc preocuparea pentru găsirea de noi soluții în scopul hrănirii populației în creștere.
Astfel, algele au fost privite pentru prima dată ca potențială sursă importantă de hrană, atenția fiind îndreptat spre cele două specii de chlorella și spre spirulină – o algă pluricelulară care se dezvoltă în apele sărate.
Ulterior, odată cu dezvoltarea programelor aerospațiale, chlorella și spirulina au fost intens studiate ca o potențială soluție pentru asigurarea hranei astronauților în timpul misiunilor în spațiu și chiar au fost utilizate multă vreme în acest scop.
Despre chlorella s-a descoperit cu această ocazie că este bogată în nutrienți și alte substanțe naturale cu multiple beneficii pentru sănătate, însă problema era că toate aceste elemente nu puteau fi absorbite in sânge din cauză că alga are un perete celular dur, format dintr-o celuloză foarte vâscoasă, care nu se dizolvă în stomac.
Prin urmare s-a trecut la procesarea acestei alge și transformarea sa în supliment alimentar. În acest scop, chlorella este recoltată și pusă la uscat, după care se macină mărunt, fiind transformată într-o pulbere fină, de culoare verde-albăstrui. Aceasta poate fi consumată ca atare, însă chlorella mai este disponibilă și sub formă de tablete, capsule sau sub formă de preparat lichid, având la bază aceeași pulbere.
Chlorella – proprietăți nutiritve
Denumirea de „chlorella” face referire la conținutul ridicat de clorofilă din structura acestei alge – substanță indispensabilă oricărei plante, dar care aduce totodată și o serie de beneficii organismului uman, datorită efectului antioxidant. Chlorella mai este cunoscută și ca o sursă importantă de proteine complete, care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru organism. Mai exact, proteinele reprezintă între 50% și 65% din cantitatea totală de nutrienți specifici acestei alge. De asemenea chlorella conține și acizi grași polinesaturați precum și carbohidrați și fibre, în cantități mai mici.
În privința nutrienților esențiali, chlorella este o bună sursă de fosfor, magneziu, fier și zinc, la care se adaugă vitamina A și vitamine din complexul B. Se remarcă în mod deosebit datorită conținutului ridicat de vitamina B1, B2 și B9, cu multiple beneficii despre care vom vorbi în capitolul următor.
Conținutul nutrițional diferă totuși de la un produs la altul în funcție de mediul în care chlorella s-a dezvoltat și de modul în care a fost recoltată și procesată ulterior.
Ținând cont de aceste detalii, diferă de la un produs la altul și doza zilnică recomandată, ce poate varia între 3 și 10 grame.
Chlorella – beneficii pentru sănătate
Datorită proprietăților pe care tocmai le-am enumerat, completarea alimentației cu suplimente pe bază de chlorella aduce o serie de beneficii pentru sănătate, precum cele de mai jos.
Creșterea masei musculare
Spuneam despre chlorella că este foarte generoasă în ceea ce privește conținutul de proteine, iar datorită acestei calități este benefică pentru sistemul muscular. Proteinele sunt principala „materie primă” pe care organismul o folosește pentru a forma țesut muscular și totodată pentru a repara fibrele musculare după efort. De aceea, administrarea de suplimente cu chlorella este recomandată atât celor care doresc să-și dezvolte masa musculară, cât și persoanelor vârstnice, dat fiind faptul că odată cu înaintarea învârstă mușchii tind să devină mai slabi.
Eliminarea excesului ponderal
Acest beneficiu merge mână în mână cu cel enunțat anterior, mai ales dacă vrei să scapi de burtă și să-ți remodelezi silueta într-un mod mai armonios. Și de această dată un rol important revine proteinelor, care sunt substanțe nutritive ce se digeră mai greu decât carbohidrații și astfel conferă o senzație prelungită de sațietate. La această senzație prelungită contribuie și fibrele, iar în acest mod vei mânca mai rar și mai puțin. Mai mult de atât, chlorella are un aport caloric scăzut, așa că nu trebuie să-ți faci griji ca vei acumula grăsime în plus de pe urma ei. E posibil ca procesul de pierdere în greutate să fie mai lent decât în cazul unor cure de slăbire, însă aceasta se datorează faptului că în paralel cu topirea grăsimii are loc procesul de creștere a masei musculare.
Protejarea sănătății inimii
Clorofila și alți antioxidanți conținuți de chlorella previn depunerea colesterolului rău (LDL) în vasele de sanguine și totodată apariția hipertensiunii arteriale datorate îngustării acestor vase. De asemenea, unii aminoacizi rezultați din descompunerea proteinelor din această algă joacă un rol important în sinteza oxidului nitric care, la rândul său, contribuie la menținerea elasticității vaselor sanguine, ce se dilată mai ușor și permit trecerea unui volum mai mare de sânge fără a crește presiunea acestuia. Nu în ultimul rând, grăsimile din chlorella contribuie la formarea colesterolului bun (HDL), care are rolul de a curăța sângele de celălalt tip de colesterol, care se depune în vase.
Combaterea stresului oxidativ
Substanțele antioxidante din chlorella contribuie la prevenirea unor boli cronice și a altor probleme de sănătate datorate stresului oxidativ, care este un proces ce afectează funcționalitatea celulelor. Acest proces este cauzat de radicalii liberi – niște compuși chimici instabili care se formează în organism în urma proceselor metabolice și sunt ținuți sub control de sistemul imunitar. Se întâmplă ca nivelul acestor compuși să depășească de multe ori capacitatea sistemului imunitar de a se apăra și atunci radicalii liberi intră în reacție cu celulele din organism, cărora le modifică structura. De aici apar o serie de probleme de sănătate ce pot fi prevenite și prin administrarea de suplimente cu chlorella, ale cărei substanțe antioxidante neutralizează radicalii liberi și combat astfel stresul oxidativ.
Pentru mulți, chlorella poate avea un gust neplăcut întrucât în această privință seamănă cu uleiul de pește. Din acest motiv este preferată în special sub formă de tablete sau capsule cu administrare orală, utilizarea sa fiind benefică la orice vârstă. Se recomandă în special copiilor peste 6 luni aflați în perioada de creștere, persoanelor care suferă de anemie sau se afla în convalescență, femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și vârstnicilor.
În același timp, suplimentele cu chlorella sunt recomandate pentru completarea dietelor vegetariene sau vegane, dat fiind faptul că acestea exclud carnea, care este principala sursă de proteine complete și totodată de vitamine din complexul B. După cum am precizat, chlorella se remarcă în special datorită aportului sporit de proteine și vitamine din complexul B, adică exact elementele nutritive cele mai slab reprezentate în astfel de diete.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024