Merișoare – beneficii și proprietăți terapeutice importante
Cu toate că nu se numără printre fructele autohtone consacrate, merișoarele au câștigat rapid popularitate în rândul românilor, fiind promovate mai ales prin prisma efectelor pozitive pe care le au asupra organismului. Astfel, beneficiile consumului de merișoare au devenit rapid cunoscute, iar acestea au început să fie tot mai căutate, deși gustul acru pronunțat le face dificil de consumat în stare proaspătă.
25.06.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 33 secundeÎn cazul în care nu știi care sunt aceste beneficii, le poți afla din rândurile de mai jos, împreună cu alte informații despre merișoare și proprietățile lor.
Ce sunt merișoarele
Mărișoarele mai sunt denumite afine roșii sau coacăze de munte, având și alte denumiri regionale mai puțin cunoscute. Din cele tei denumiri menționate se poate deduce cu ușurință că merișoarele sunt niște fructe de dimensiuni mici, de culoare roșie, asemănătoare cu afinele sau coacăzele ori cu niște mere roșii în miniatură. La noi este destul de dificil să culegi merișoare direct din natură întrucât cresc la altitudini mari în munți, cu precădere în zona Transilvaniei. Localnicii din zonele de munte obișnuiesc să urce pentru a culege merișoare, însă în România nu putem vorbi de o producție semnificativă.
Altfel stau lucrurile în Statele Unite și Canada, care sunt cei mai importanți producători și furnizori de merișoare la nivel mondial. De acolo provin în mare parte și merișoarele pe care le găsim în magazinele de la noi, sub diverse forme. Cel mai adesea se folosesc merișoare uscate, dar nu pentru că aceasta este forma în care pot fi exportate cel mai ușor, ci pentru că gustul fructelor proaspete este foarte pregnant, ceea ce le face greu de consumat ca atare. Dacă vrei să încerci, poți găsi și merișoare congelate, însă acestea se folosesc de obicei ca ingredient pentru diferite sucuri, cocktailuri sau prăjituri. Și în aceste rețete se folosesc cantități de fructe mici, tot din cauza gustului acru foarte pregnant.
Ce valori nutriționale au merișoarele
Mulți ar putea crede că, din moment ce nu pot fi consumate proaspete în cantități mari, merișoarele își pierd din beneficii, însă acest lucru nu este adevărat, pentru că fructele uscate, confiate sau sub formă de suplimente alimentare își păstrează substanțele nutritive. În stare proaspătă, merișoarele conțin apă în proporție de 90%, diferența de 10% fiind reprezentată în special de fibre și carbohidrați. Ca valori nutriționale, 100 de grame de merișoare proaspete conțin doar 46 de calorii, conferite în principal de 12 grame de carbohidrați. Acestora li se mai adaugă 0,4 grame de proteine, 0,1 grame de lipide și 4,6 grame de fibre.
Gustul acru pronunțat pe care îl au merișoarele proaspete se datorează celor 13,3 miligrame de vitamina C la suta de grame, căreia i se mai adaugă și vitaminele A, B9, E și K. În privința mineralelor, 100 de grame de merișoare conțin 80 de miligrame de potasiu, 8 miligrame de calciu, 6 miligrame de magneziu, 0,4 miligrame de mangan și 0,3 miligrame de fier.
De asemenea, merișoarele mai conțin o serie de flavonoide, precum antocianinele și quercetina, care sunt pigmenți naturali cele conferă culoarea specifică, însă în același timp au un puternic efect antioxidant ce aduce o serie de beneficii sănătății celor care consumă aceste fructe.
O altă substanță din merișoare care trebuie menționată este acidul benzonic, cunoscut datorită proprietăților sale antimicrobiene și antioxidante, care completează seria de beneficii despre care vom vorbi în capitolul următor.
Care sunt beneficiile consumului de merișoare
Merișoarele sunt considerate pe bună dreptate și plantă medicinală, datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și antioxidanți, care aduc beneficii pe multiple planuri, după cum vei constata în cele ce urmează.
Prevenirea infecțiilor
Vitamina C și antioxidanții din merișoare sunt un important sprijin al sistemului imunitar în lupta sa cu agenții patogeni responsabili de apariția infecțiilor. Astfel, vitamina C contribuie la formarea leucocitelor, care sunt celule imunitare cu rol de localizare, identificare și neutralizare a agenților patogeni, reglând totodată funcțiile acestora. De asemenea, vitamina C împreună cu celelalte substanțe antioxidante conținute de merișoare preiau o parte din sarcinile sistemului imunitar în ceea ce privește neutralizarea unor compuși numiți radicali liberi, ce pot provoca daune la nivel celular. În acest mod, crește și rezistența organismului în fața infecțiilor provocate de agenții patogeni pentru că activitatea sistemului imunitar se poate concentra mai mult în această direcție. S-a constatat că merișoarele sunt eficiente in special în potriva infecțiilor tractului urinar.
Combaterea stresului oxidativ
Radicalii liberi despre care am amintit mai devreme pot fi responsabili de apariția unor boli cronice sau a unor disfuncții la nivelul organelor printr-un proces degenerativ pe care îl provoacă dacă nivelul lor in organism depășește o anumită limită. Este vorba de compuși chimici care se formează sau pătrund în organism, având o structură instabilă ce îi face să reacționeze ușor cu celulele și alte molecule din corp. Acest proces se numește stres oxidativ și este foarte nociv pentru celule pentru că le modifică structura și funcționalitatea.
Revenind la beneficiile consumului de merișoare, reamintim faptul că acestea conțin substanțe antioxidante, care neutralizează radicalii liberi și împiedică înmulțirea acestora, implicit stresul oxidativ pe care îl generează.
Susținerea sănătății cardiovasculare
Consumul de merișoare previne și riscul de boli cardiovasculare datorat în special hipertensiunii arteriale. Aceasta poate avea mai multe cauze, însă cel mai adesea apare din cauza depunerii de colesterol LDL în interiorul vaselor sanguine. Acestea se îngustează și devin rigide, ceea ce duce la o creștere a presiunii sângelui și la apariția hipertensiunii arteriale. Și de această dată, efectul antioxidant al vitaminei C și al flavonoidelor din merișoare are un rol important, întrucât împiedică oxidarea moleculelor de colesterol de către radicalii liberi și astfel, grăsimea nu se mai depune în vasele de sânge. Mai mult de atât, acestea sunt protejate în egală măsură de stresul oxidativ, menținându-și elasticitatea.
Totodată, datorită conținutului ridicat de potasiu, merișoarele ajută la eliminarea lichidului în exces, prevenind retenția de apă ce constituie o altă cauză a hipertensiunii arteriale.
Reducerea inflamației
Consumul de merișoare aduce beneficii și persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă sau osteoartrita. Aceste afecțiuni sunt caracterizate de inflamarea articulațiilor, care generează durere și rigiditate, afectând astfel mobilitatea și odată cu ea calitatea vieții pacienților. Consumul de merișoare poate ajuta la ameliorarea acestor simptome datorită acțiunii antiinflamatoare pe care o au în special antocianinele și vitamina C. Acestea reduc inflamația și astfel ameliorează durerea, îmbunătățind totodată și flexibilitatea articulațiilor afectate.
Când e contraindicat consumul de merișoare
În ciuda acestor beneficii dovedite, consumul de merișoare poate genera probleme în anumite situații, astfel că există și câteva contraindicații. Astfel, persoanele care au pietre la rinichi sau prezintă o predispoziție către litiaza renală este bine să evite consumul de merișoare întrucât acestea cresc riscul formării de calcului renali. De asemenea, conținutul de vitamina K face ca merișoarele să aibă un ușor efect anticoagulant, ceea ce nu le recomandă persoanelor care au probleme cu coagularea sângelui și nici celor care urmează un tratament cu anticoagulante.
Nici pentru pacienții care suferă de gastrită, ulcer sau boală de reflux gastroesofagian, merișoarele nu sunt recomandate, întrucât au un anumit grad de aciditate ce poate amplifica simptomele specifice acestor boli. Din același motiv consumul de merișoare este contraindicat și celor care au ocazional arsuri la stomac, dat fiind faptul că acestea vor crește și mai mult aciditatea gastrică.
În același timp, persoanele cunoscute cu alergii la fructele de pădure trebuie să manifeste precauție în privința consumului de merișoare, întrucât sunt mari șanse ca și acestea să le declanșeze reacțiile nedorite.
În concluzie, merișoarele sunt fructe bogate în vitamine, minerale și substanțe antioxidante, care întăresc imunitatea, previn apariția unor boli cronice datorate stresului oxidativ și mențin inima sănătoasă prin faptul că previn pe mai multe căi apariția hipertensiunii arteriale. Totodată, contribuie la atenuare unor afecțiuni cronice de natură inflamatorie, prin reducerea inflamației și durerii asociate.
În stare proaspătă nu pot fi consumate în cantități mari întrucât au un gust acru pronunțat, dar sunt disponibile în formă uscată sau confiată precum și ca ingrediente în diverse preparate, sucuri și suplimente alimentare.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024