Beneficiile consumului de hrean
Cu toate că preferințele în ceea ce îl privește sunt împărțite, hreanul este o plantă bine cunoscută, notorietatea sa datorându-se și faptului că unii îl consideră un condiment ideal, iar alții îl evită pentru că nu agreează iuțeala acestuia sau gustul specific. Așadar, hreanul este cunoscut în special datorită gustului și aromei, și mai puțin proprietăților sale nutriționale. Acestea constituie și ele un element important ce recomandă consumul de hrean pentru că atrag o serie de beneficii pentru sănătate.
26.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 56 secundeDacă vrei sa afli mai multe despre hrean și beneficiile sale, ai ajuns în locul potrivit, pentru că despre acest subiect urmează să vorbim în cele ce urmează.
Ce este hreanul și de unde provine
Hreanul poate fi considerat oarecum o plantă autohtonă întrucât primele dovezi ale existenței sale au fost descoperite în sud-estul Europei și se presupune că în această regiune își are originile. Cert e că în antichitate hreanul era deja cunoscut pe continentul european, grecii și romanii îl integraseră în alimentație, iar tot din acea perioadă au început să fie descoperite și beneficiile sale pentru sănătate. Evident, știința medicală nu era atât de evoluată încât să poată dovedi și explica aceste beneficii dar se constatau îmbunătățiri ale stării de sănătate în rândul celor care consumau hrean în mod frecvent.
Hreanul este o plantă perenă din familia cruciferelor, înrudită cu varza, ridichile, guliile, conopida și broccoli. De la hrean se consumă cu preponderență rădăcina, care este groasă, cilindrică, are o culoare albă, un gust foarte iute și o aromă pe măsură, foarte puternică și cu un ușor efect iritant asupra căilor respiratorii superioare. Din acest motiv hreanul proaspăt este consumat în cantități mici, însă dacă este conservat sau uscat își mai pierde din iuțeală, păstrându-și însă aroma specifică.
Dacă îți place această aromă, poți folosi și frunzele de hrean în stare proaspătă pentru a da o savoare aparte salatelor și un strop de iuțeală.
De ce este hreanul atât de iute
Spuneam că hreanul este foarte iute și are o aromă înțepătoare dar plăcută totodată, iar aceste caracteristici se datorează sinigrinei – o substanță naturală specifică plantelor din familia cruciferelor. În interiorul plantei aceasta este stocată în compartimente care o separă de o enzimă numită mirozinază, specifică și aceasta plantelor crucifere. Atunci când rădăcina de hrean este tăiată sau dată pe răzătoare sinigrina intră în contact cu enzimele mirozinaze. Acestea o transformă într-un ulei numit izotiocianat, care conferă iuțeala și aroma specifice hreanului. Acest ulei este volatil și astfel se explică faptul că aroma de hrean proaspăt tăiat irită nările și face ochii să lăcrimeze. Pe măsură ce se evaporă se reduce și intensitatea usturimii hreanului dar se reduc și beneficiile întrucât ele se datorează în bună măsură acestui ulei volatil.
Ce conține hreanul
Pentru că hreanul proaspăt este cel mai sănătos ne vom referi la această formă de consum, însă nici hreanul uscat sau conservat nu e lipsit de substanțe nutritive care atrag beneficii. În mod normal, când ne referim la valorile nutriționale luăm ca punct de referință cantitatea de 100 de grame, însă dacă vorbim de hrean proaspăt, aceasta cantitate este prea mare pentru a putea fi consumată la o singură masă. Prin urmare, ne vom raporta la 15 grame – cantitate echivalentă cu o linguriță de hrean ras. O astfel de porție conține 7 calorii provenite din două grame de carbohidrați, și aproximativ câte un gram de proteine și grăsimi, la care se mai adaugă 0,5 grame de fibre.
În afară de izotiocianatul care îi conferă iuțeala specifică, hreanul mai conține o cantitate importantă de vitamina C, precum și cantități mai mici de calciu, potasiu, zinc și vitamina B9.
Ce beneficii aduce consumul de hrean
Chiar dacă se consumă în cantități mici, hreanul este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, datorate în mod special izotiocianatului și vitaminei C, precum și altor substanțe cu efect antioxidant din rădăcina plantei.
Protecție împotriva microbilor
Izotiocianatul are rolul de a ajuta plantele să se protejeze împotriva dăunătorilor, mai precis a bacteriilor, ciupercilor parazite și insectelor. Prin prisma acestui rol, uleiul volatil are un puternic efect antimicorbian, prin care distruge sau ține la distanță agenții patogeni. Acesta poate acționa în mod similar și în organismul uman, împotriva diverșilor agenți patogeni care pot provoca infecții.
În același timp, vitamina C din hrean întărește sistemul imunitar, contribuind la producerea de leucocite și la reglarea funcțiilor acestora.
Reducerea stresului oxidativ
Vitamina C are și un puternic efect antioxidant, datorită căruia hreanul reduce și riscul apariției unor boli datorate deprecierii celulelor sub acțiunea unor compuși nocivi, numiți radicali liberi. Aceștia au o structură chimică instabilă și de aceea reacționează ușor cu celulele din organism, pe care le oxidează donându-le sau preluând de la ele un electron. Procesul se numește stres oxidativ și are un efect nociv asupra celulelor și a întregului organism, ce duce în timp la apariția unor disfuncții ale organelor și a unor afecțiuni cronice.
Radicalii liberi se formează în organism în urma proceselor metabolice și generează stres oxidativ doar atunci când numărul lor depășește un anumit nivel. Vitamina C și substanțele antioxidante din hrean neutralizează acești compuși menținându-i la un nivel lipsit de risc.
Curățarea căilor respiratorii
Senzația conferită de inhalarea vaporilor de ulei volatil din hrean nu este una tocmai plăcută însă aduce beneficii sistemului respirator, mai ales dacă suferi de o răceală sau gripă și ai nasul înfundat. Iuțeala specifică a izotiocianatului desfundă aproape instantaneu sinusurile și ușurează respirația, având totodată darul de a curăța căile respiratorii de bacteriile și virusurile care provoacă probleme.
De asemenea, hreanul previne apariția infecțiilor respiratorii atât prin curățarea căilor aeriene de potențialii agenți patogeni, cât și datorită acțiunii vitaminei C, despre care am spus că întărește imunitatea.
Reducerea inflamației
Hreanul poate fi folosit și ca remediu pentru ameliorarea simptomelor artritelor sau altor boli inflamatoare. Și de această dată principalele roluri le revin izotiocianatului și vitaminei C, care au capacitatea de a reduce inflamația odată ce au fost absorbite în oganism. Mai exact, izotiocianatul poate inhiba producția de celule inflamatoare iar vitamina C modulează răspunsul imunitar, determinând organismul să producă mai puține celule care determină procesul inflamator. Datorită acestor proprietăți, hreanul este utilizat de multă vreme ca remediu naturist împotriva durerilor articulare și musculare.
Ameliorarea disconfortului abdominal
Multe dintre tulburările digestive care generează disconfort abdominal și alte simptome neplăcute se datorează pătrunderii unor bacterii în tractul digestiv, care provoacă infecții. Și în acest caz, consumul de hrean se poate dovedi benefic datorită efectului antimicrobian. Acesta neutralizează bacteriile nocive din tractul digestiv și împiedică proliferarea cestora, înlăturând astfel cauza infecției și ameliorând simptomele asociate. De asemenea, hreanul mai este folosit și ca remediu împotriva stărilor de greață, fiind și un stimulent al secreției de enzime digestive și suc gastric, în caz de indigestie.
Pentru a profita de aceste beneficii este recomandat ca hreanul să fie consumat proaspăt, când conține o cantitate mai mare de izotiocianat, despre cale cărui efecte ți-am vorbit deja. Acesta este un ulei volatil care se evaporă foarte ușor, astfel că hreanul își pierde din proprietăți dacă nu este consumat la scurt timp după ce a fost tăiat sau dat pe răzătoare. Totuși, acestea nu se pierd în totalitate, așa că și hreanul uscat sau conservat este o variantă pe care ți-o recomandăm mai, ales că sub aceste forme îl poți consuma în cantități mai mari pentru că își pierde din iuțeală.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024