Ce alimente sunt interzise în diabet? Vezi lista completa
Diabetul este o afecțiune cronică care afectează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a diabetului necesită un echilibru atent între medicație, activitate fizică și alegeri dietetice. Unul dintre aspectele esențiale ale gestionării diabetului este înțelegerea alimentelor care pot crește nivelul zahărului din sânge și care ar trebui evitate sau consumate cu moderație.
08.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 28 secundeLista completă de alimente interzise în diabet
Înainte de a detalia lista cu alimente interzise în diabet, trebuie menționat că deși această afecțiune necesită un control deosebit asupra alimentației, anumite alimente cu indice glicemic mare pot fi consumate sub îndrumarea atentă a medicului diabetolog care se ocupă de cazul tău. Acesta îți poate oferi strategii de gestionare a glicemiei și a tratamentului în așa fel încât, ocazional, să te poți bucura de o cantitate mică și controlată de alimente interzise în diabet.
1. Alimente interzise în diabet: Băuturi zaharoase
Băuturile zaharoase, inclusiv sucurile, sucurile de fructe, ceaiurile îndulcite și băuturile energizante, sunt bogate în carbohidrați simpli și pot provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Aceste băuturi conțin adesea sirop de porumb bogat în fructoză sau alte zaharuri adăugate, care au o valoare nutritivă mică sau nulă și sunt în topul de alimente interzise în diabet. Pentru persoanele cu diabet, aceste băuturi ar trebui evitate. În schimb, optează pentru apă, ceai neîndulcit sau băuturi îndulcite cu îndulcitori naturali, hipocalorici, cum ar fi stevia.
2. Carbohidrați rafinați
Carbohidraților rafinați, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele făinoase, le-au fost eliminate majoritatea fibrelor și nutrienților în timpul procesării. Acest lucru le face rapid digerabile, ducând la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, de aceea sunt alimente interzise în diabet. Alternativele din cereale integrale, cum ar fi pâinea din grâu integral, orezul brun și pastele din cereale integrale, sunt opțiuni mai bune, deoarece conțin mai multe fibre, care încetinesc absorbția zahărului în fluxul sanguin.
3. Alimente interzise în diabet: Dulciuri și deserturi
Fursecurile, prăjiturile, produsele de patiserie și bomboanele sunt încărcate cu zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase. Aceste alimente interzise în diabet pot duce la vârfuri semnificative de zahăr din sânge și sunt în general bogate în calorii, contribuind la creșterea în greutate, ceea ce poate exacerba și mai mult rezistența la insulină. Dacă ai poftă de dulce, consumă mai degrabă alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete sau deserturile preparate cu înlocuitori de zahăr și cereale integrale.
4. Alimente interzise în diabet: Grăsimile trans
Grăsimile trans, care se găsesc adesea în alimentele procesate, cum ar fi margarina, produsele de patiserie și alimentele prăjite, sunt dăunătoare pentru toată lumea, dar deosebit de dăunătoare pentru persoanele cu diabet. Acestea pot crește rezistența la insulină și pot crește riscul de boli de inimă. Verifică întotdeauna etichetele alimentelor și evită produsele care conțin uleiuri parțial hidrogenate.
5. Alimente interzise în diabet: Mezelurie
Carnea procesată sub formă de mezeluri, cum ar fi șunca, cârnații și crenvuștii, este bogată în sodiu și grăsimi nesănătoase. Acestea au fost legate de un risc crescut de boli de inimă și cancer și pot exacerba rezistența la insulină. Carnea slabă, carnea de pasăre, peștele și sursele de proteine pe bază de plante, cum ar fi fasolea și leguminoasele, sunt alternative mai sănătoase decât alimente interzise în diabet.
6. Fructe cu indice glicemic ridicat
În timp ce fructele sunt în general sănătoase, unele au un indice glicemic ridicat (IG) și pot provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Exemplele includ pepenele roșu, ananasul și bananele coapte. Este mai bine să consumi fructe cu un IG mai scăzut, cum ar fi fructele de pădure, care au un impact mai treptat asupra nivelului de zahăr din sânge.
7. Cereale îndulcite pentru micul dejun
Deși sunt delicioase și au și nutrienți (unele sunt chiar îmbogățite cu un adaos de vitamine și minerale), multe cereale pentru micul dejun sunt bogate în zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați, ceea ce le face alimente interzise în diabet. În schimb, alege cereale integrale fără zaharuri adăugate sau alternative precum fulgii de ovăz sau fulgi de tărâțe, care au un IG mai scăzut și furnizează mai multe fibre. Fulgii de ovăz îi poți folosi pentru terci, la care poți adaugă și pudră de proteine și fructe pentru un mic dejun delicios și nutritiv.
8. Alimente interzise în diabet: Iaurturi îndulcite
Iaurturile aromate conțin adesea zaharuri adăugate, care pot duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și fac parte din lista de alimente interzise în diabet. Iaurtul grecesc sau iaurtul simplu, neîndulcit sunt alegeri mai bune. Poți adăuga propriile fructe sau o cantitate mică de miere sau îndulcitori, dacă este necesar.
9. Băuturi de cafea bogate în calorii
Băuturile speciale de cafea, cum ar fi latte-urile aromate și frappuccino, pot fi încărcate cu zaharuri și grăsimi nesănătoase, transformând o simplă băutură într-un desert bogat în calorii. Cafeaua neagră, sau cafeaua cu un strop de lapte sau un înlocuitor de zahăr, este o opțiune mult mai bună pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
10. Alimente interzise în diabet: Alcoolul
Băuturile alcoolice pot afecta nivelul zahărului din sânge în moduri imprevizibile, de ceea sunt în topul de alimente interzise în diabet. Unele băuturi, cum ar fi berea și vinurile dulci, sunt bogate în carbohidrați și pot crește nivelul zahărului din sânge. Pe de altă parte, băuturile spirtoase precum vodca și whisky-ul pot reduce inițial nivelul zahărului din sânge, dar pot provoca vârfuri glicemice mai târziu. Dacă alegi totuși să bei, fă-o cu moderație și întotdeauna cu alimente pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
11. Alimente interzise în diabet: Gustări ambalate
Gustările ambalate precum chipsurile, biscuiții și covrigii sunt adesea bogate în carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase și sodiu. Aceste alimente interzise în diabet pot duce la creșterea în greutate și la creșterea rezistenței la insulină. Optează pentru gustări mai sănătoase precum nuci, semințe și legume proaspete.
12. Alimente interzise în diabet: Fast Food
Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați. Consumul regulat de fast-food poate duce la un control deficitar al zahărului din sânge și la creșterea în greutate. Prepararea meselor acasă folosind ingrediente bune, neprocesate este o strategie mai bună pentru gestionarea diabetului.
13. Conserve de fructe în sirop
Fructele la conservă sunt adesea conservate în siropuri zaharoase, ceea ce poate duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge și le face să fie alimente interzise în diabet. Alege fructe proaspete sau congelate fără adaos de zaharuri sau caută fructe conservate în apă cu îndulcitori.
Surse: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317718
https://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/healthy-living-with-diabetes
https://www.verywellhealth.com/unhealthy-food-choices-for-diabetics-1087143
https://www.health.com/condition/type-2-diabetes/13-best-and-worst-foods-for-people-with-diabetes
https://health.clevelandclinic.org/top-10-worst-diet-choices-if-you-have-diabetes
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024