„Ce să mănânc ca să slăbesc?” – reguli general valabile
Una dintre primele întrebări cu care nutriționiștii și medicii specializați în nutriție sunt abordați de pacienții lor încă de la prima consultație este „ce să mănânc ca să slăbesc?”. Deși efortul de pierdere a kilogramelor în plus este în general asociat cu reducerea aportului caloric și cu eliminarea din dietă a multor alimente, întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?” este justificată pentru există și alimente care favorizează reducerea excesului ponderal. Totodată, poate exista și un substrat psihologic pentru această întrebare întrucât multe persoane care au probleme cu greutatea preferă să înceapă o cură de slăbire punând problema în acest mod mai optimist decât să se gândească la faptul că trebuie să renunțe la anumite alimente.
11.09.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 24 secundeDacă și tu ai început să îți pui întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?” îți vom sugera câteva răspunsuri în cele ce urmează.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” – obsesia momentului
Întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?”, nu e adresată doar medicilor și nutriționiștilor, aflându-se și în topul căutărilor pe internet legate de acest subiect dar constituind și o temă frecvent dezbătută pe rețelele de socializare și în viața reală.
Având în vedere profilul site-ului nostru, numeroase e-mail-uri și mesaje pe care le-am primit în ultima vreme de la cititori și cei care ne urmăresc online conțin aceeași întrebare „ce să mănânc ca să slăbesc?” ce ne-a determinat să scriem acest articol și chiar ne-a inspirat titlul.
Pentru cei născuți înainte de anul 2000 este evident faptul că odată cu trecerea în noul mileniu, pe stradă, în metrou, la birou sau la supermarket sunt întâlnite tot mai frecvent persoane supraponderale, iar alimentația în exces nu este principala cauză. Stilul de viață modern predispune la sedentarism și o alimentația nesănătoasă, lipsa de timp determinând-ui pe mulți să apeleze la produse fast-food în locul unui prânz sănătos sau să-și cumpere doi covrigi în drum spre birou în locul unui mic dejun hrănitor.
Lipsa de mișcare și alimentația nesănătoasă sunt principalele cauze pentru care tot mai mulți oameni au ajuns să își pună întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?”. Evident, și cantitatea de alimente consumate are rolul său în apariția excesului ponderal, însă mult mai importantă este calitatea acestora, referind-ne aici la raportul dintre cantitatea de nutrienți și aportul caloric.
Ce trebuie să știi înainte de a afla „ce să mănânc ca să slăbesc?”
Dacă vrei să slăbești, trebuie să conștientizezi faptul că nu există o dietă minune și că prin consumul anumitor alimente nu vei pierde miraculos în greutate. Fiecare organism funcționează în felul său și are propriile necesități nutriționale, astfel că o dietă care a dat rezultate bune în cazul unei persoane pe care o cunoști nu garantează aceleași rezultate și în cazul tău.
De asemenea, concentrându-te pe anumite alimente „pentru slăbit” e posibil să lipsești organismul de nutrienți esențiali, indispensabili în derularea funcțiilor, ceea ce duce la apariția unor deficiențe care pot genera o serie de probleme de sănătate.
Mai trebuie să reții faptul că într-o cură de slăbire nu contează doar „ce să mănânc ca să slăbesc?”, la fel de importantă ca alimentația fiind mișcarea, care te ajută să azi mai multe calorii, și odihna care îți reglează metabolismul astfel ca aceste calorii să fie arse în mod eficient.
Așadar, înainte de a te întreba sau a adresa altora întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?” fă-ți un program de odihnă care să includă cel puțin 7 ore de somn și pe care să-l respecți zilnic, inclusiv în weekend și apucă-te să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră pe zi.
Răspunsurile pe care le aștepți la întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?”
Acum că te-am pus la curent cu informațiile preliminare, a venit momentul să-ți răspundem concret la întrebarea ce să mănânc ca să slăbesc, cu mențiunea că acesta nu este un plan nutrițional, ci doar o listă cu alimentele recomandate în lupta cu kilogramele în plus.
Fructe și legume
Prima categorie de alimente care trebuie să-ți vină în minte când îți pui întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?” e reprezentată de fructe și legume, care constituie baza oricărei diete sănătoase. Acestea conțin cantități importante de vitamine și minerale pentru a satisface necesarul de nutrienți esențiali al organismului, având și un aport important de fibre, care dau senzația de sațietate. La fel de important este și faptul că nu conțin multe calorii, astfel că nu există riscul de a adăuga kilograme în plus celor de care vrei să scapi.
Dintre fructe, sunt recomandate cele care mai puțin dulci care nu conțin foarte multe zaharuri. Ca exemple concrete putem menționa citricele, fructele de pădure, merele, perele, gutuile, kiwi, rodiile, avocado, bananele căpșunele și pepenele roșu.
În ceea ce privește legumele, cele mai bune în curele de slăbire sunt roșiile, ardeii, castraveții, morcovii, ridichile, dovleceii și gogoșarii.
Cereale integrale
Orice răspuns la întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?” nu poate exclude cerealele integrale, care au un rol important în acest proces. În primul rând, acestea trebuie să înlocuiască pâinea albă și alte produse din făină rafinată, care conțin multe calorii și au un aport nutrițional redus. Cerealele integrale eliberează treptat glucoza în sânge pe măsură de organismul o folosește ca sursă de energie și astfel nu se creează un surplus care se transformă în grăsime. Totodată, cerealele integrale rămân mai mult timp în stomac și astfel mențin senzația de sațietate și te determină să mănânci mai puțin și mai rar.
Pot fi consumate sub formă de fulgi, dar și de produse de panificație precum pâinea integrală, biscuiții sau chiflele cu semințe
Pește gras
Categoria alimentelor recomandate celor care se întreabă „ce să mănânc ca să slăbesc?” include și peștele gras, care este o alternativă mult mai sănătoasă la carnea roșie. Aceasta din urmă conține grăsimi saturate, care favorizează îngrășarea si în plus sunt nocive pentru inimă și ficat, în timp ce peștele gras conține grăsimi nesaturate, care au rol benefic. Somonul, tonul, macroul, heringul sunt cele mai cunoscute specii de pește gras, pe lângă grăsimile nesaturate conținând fosfor seleniu, iod, proteine și vitamine din complexul B.
Leguminoase
Leguminoasele sunt alimente sățioase și hrănitoare totodată, așa că le putem adăuga pe lista alimentelor ce răspund la întrebarea „ce să mănânc ca să slăbesc?”. Mai exact, ne referim la fasole, mazăre, linte, năut și soia, care sunt considerate alimente sănătoase datorită conținutului de proteine, fibre, carbohidrați complecși, vitamine și minerale. Datorită fibrelor, proteinelor și carbohidraților complecși induc ușor senzația de sațietate, care este una persistentă și reduce apetitul pe parcursul zilei.
Carnea slabă
Când vorbim de carne slabă ne referim în special la carnea de pasăre, care se consumă de preferință fără piele, întrucât aceasta concentrează cea mai mare parte din grăsime. Este foarte important să incluzi și carnea slabă în dietă întrucât aceasta este principala sursă naturală de proteine. Acestea induc senzația de sațietate și totodată stimulează metabolismul să ardă mai multe grăsimi, ajutând în același la dezvoltarea masei musculare și remodelarea corpului în timpul procesului de slăbire.
Carnea de pui și cea de curcan sunt cele mai potrivite pentru o cură de slăbire, însă din când în când în când poți include în meniu și o bucată de mușchi de vită sau porc, fără grăsime. Carnea se consumă fiartă, preparată la aburi, la cuptor sau friptă pe plită, însă niciodată prăjită, întrucât conține grăsimi trans care îngreunează procesul de slăbire și totodată contribuie la creșterea nivelului de colesterol.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024