De ce dietele drastice sunt periculoase? Riscuri asociate
Este firesc ca atunci când realizezi că ai acumulat niște kilograme în plus să îți dorești să scapi cât mai rapid de ele, ceea ce e foarte bine atât din punct de vedere estetic, dar mai ales pentru sănătate. Chiar dacă tu vrei să slăbești doar pentru siluetă și pentru a te simți din nou comod în hainele care au început să te strângă, trebuie să ai în vedere și faptul că o dietă drastică îți poate afecta și sănătatea.
13.09.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 19 secundeCum kilogramele în plus nu se adună de pe azi pe mâine, nici nu se poate scăpa de ele „peste noapte”, cu diete minune care îți garantează acest lucru. E posibil să existe o pierdere în greutate însă doar pe moment, iar prețul plătit poate consta în numeroase probleme de sănătate ce apar de obicei pe fondul unor astfel de regimuri drastice.
Dacă vrei să slăbești sănătos trebuie să ai răbdare să urmezi un regim echilibrat pe termen mai lung și să ignori acele diete drastice care îți promit rezultate spectaculoase în doar câteva zile. In caz contrar te expui unor riscuri pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Ce înseamnă o dietă drastică
În acest context, termenul „drastic” are mai multe semnificații, existând patru tipuri de diete care se pot încadra în această categorie.
Dietele de înfometare
În concepția multora, dacă mănânci mai puțin slăbești rapid, iar din acest motiv astfel de diete reușesc să păcălească foarte ușor mai ales că, după cum spuneam, majoritatea îți doresc rezultate notabile în timp cât mai scurt. Nu e deloc sănătos să reduci semnificativ porțiile sau chiar să ții post negru zile la rând, astfel că dietele de înfometare cum ar fi cea bazată doar pe apă și zeamă de lămâie sunt de evitat.
Dietele hipocalorice
Astfel de diete sunt mai permisive în privința cantităților de mâncare însă impun alimente cu puține calorii, in ideea reducerii aportului caloric, ce duce la arderea grăsimilor și reducerea numărului de kilograme. Caloriile au însă și ele rostul lor în organism iar dacă acesta primește timp de mai multe zile doze mai mici decât cea necesară zilnic, o serie de funcții metabolice vor fi afectate.
Dietele pentru detoxifiere
Așa cum le spune și numele, astfel de diete au rolul de a stimula eliminarea toxinelor din corp. Deși procesul de detoxifiere poate duce și la o pierdere în greutate, aceasta se datorează eliminării apei și substanțelor nefolositoare acumulate în corp. Așadar, o dietă detox nu este același lucru cu o cură de slăbire, iar urmată pe termen lung sau repetată frecvent poate genera o serie de probleme. În plus, kilogramele pierdute sunt puse foarte ușor la loc, iar în câteva zile se revine la greutatea inițială.
Dietele cu pastile pentru slăbit
De departe, sunt cele mai periculoase diete pentru că așa-zisele pastile minune dau peste cap metabolismul si afectează funcțiile unor organe importante cum sunt inima, ficatul sau rinichii. Deși in prospectele care însoțesc astfel de pastile se menționează accelerarea metabolismului și topirea rapidă a grăsimilor, nimic nu poate garanta rezultatele pentru că fiecare organism este diferit. Sigur este faptul că forțarea funcțiilor metabolice prin substanțe care de multe ori nu sunt testate suficient duce la afectarea funcțiilor acestuia și a organelor menționate mai devreme.
Ce riști dacă urmezi o dietă drastică
După ce ți-am arătat care sunt principalele tipuri de diete de evitat, îți vom oferi în acest capitol mai multe argumente pentru a nu cădea în capcana promisiunilor nefondate pe care le fac cei care le promovează.
Deficiențe nutriționale
Dacă elimini din meniul zilnic grupe întregi de alimente prezentate ca principale responsabile pentru kilogramele în plus, odată cu ele e posibil să renunți și la niște surse importante de elemente nutritive. Spre exemplu o dietă care exclude carnea de orice fel înlătură totodată și cea mai importantă sursă de proteine și de vitamina B12, care joacă roluri esențiale în organism. De asemenea, dietele care exclud lactatele întrucât conțin grăsimi lipsesc organismul de principala sursă de calciu, care este un mineral indispensabil pentru sistemul osos și cel muscular.
Lista poate continua, însă ideea principală e că pot apărea deficiente nutriționale asociate cu oboseală persistentă, stări de slăbiciune, tulburări de somn și probleme de concentrare. De asemenea, slăbește și imunitatea, ceea ce crește riscul apariției unor boli.
Încetinirea metabolismului
O dietă prin înfometare poate într-adevăr să ducă la o pierdere vizibilă in greutate după primele zile, însă rezultatul este doar unul temporar. Aceasta pentru că organismul are capacitatea de a se adapta, iar în condițiile în care primește mai puține calorii față decât are nevoie, încetinește metabolismul pentru a economisi resursele de energie. Astfel, caloriile și grăsimea încep să fie arse mai lent, iar energia rezultată este direcționată către organele și funcțiile vitale. Consecința este o stare prelungită de oboseală și slăbiciune, punctată uneori și de amețeli sau stări de irascibilitate.
În plus, organismul va asimila caloriile mult mai rapid iar atunci când revii la dieta normală sunt toate șansele să revii și la greutatea de dinainte de cura de slăbire.
Pierderea masei musculare
Dietele bazate pe înfometare sau pe un aport scăzut de calorii determină organismul să apeleze la rezervele de grăsime pentru a produce energie – ceea ce este bine – însă totodată apelează și la proteinele din mușchi, iar de această dată nu mai vorbim de un efect pozitiv. În loc să mențină și să întărească masa musculară, proteinele din mușchi sunt arse pentru a produce energie. Evident că aceasta duce la slăbirea și reducerea masei musculare, implicit la apariția unei stări de slăbiciune și scăderea capacității de efort.
Deshidratarea
Dacă ne referim la dietele detox, cele mai multe dintre ele au și efect diuretic pentru a facilita astfel eliminarea apei în exces și a toxinelor prin urină. Pe termen scurt acest efect este benefic, însă dacă transformi dieta detox în cură de slăbire, eliminarea unei cantități mari de lichid duce la deshidratare. Aceasta atrage o serie de alte neplăceri precum constipația, crampele musculare, durerile de cap și scăderea nivelului de energie,
Efectul de yo-yo
Chiar dacă reușești să treci cu bine de o astfel de dietă iar la final ești extrem de mulțumit/ă de rezultat, satisfacția nu va fi pe termen lung și sunt toate șansele să fie urmată de o mare dezamăgire. Aceasta pentru că, odată revenit la o alimentație normală, organismul asimilează mai rapid calorii și încearcă să-și refacă rezervele pierdute în perioada dietei. Astfel, kilogramele pierdute vor reveni, iar de cele mai multe ori cu un supliment. Acesta este efectul de yo-yo denumit așa pentru că după o astfel de dietă drastică organismul acumulează ușor mai multe kilograme decât a pierdut, la fel cum un yo-yo revine la un nivel mai ridicat față de cel de la care a fost lăsat să coboare.
Data publicarii: 13.09.2024Data ultimei actualizari: 16.09.2024
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete Periculoase
De ce dietele de slăbit restrictive pot fi mai periculoase decât excesul de greutate?
04.09.2024