Cele mai bune rețete cu dovlecei pentru dieta Dukan
Dacă vrei să slăbești cu dieta Dukan, îți recomandăm să incluzi în planul de mese și câteva rețete cu dovlecei, care corespund întocmai exigențelor impuse de o astfel de cură și pe deasupra sunt foarte delicioase și pline de nutrienți esențiali. Dieta Dukan este un regim elaborat, care se axează printre altele pe consumul de proteine și legume cât mai proaspete, și de aceea rețetele cu dovlecei se potrivesc perfect în meniul specific.
23.09.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 8 secundeÎn cele ce urmează îți vom explica mai detaliat în ce constă dieta Dukan și de ce e bine să includă și rețete cu dovlecei, pentru ca în final să-ți oferim și câteva sugestii de astfel de rețete.
Ce este dieta Dukan
Dieta Dukan se bazează pe principii sănătoase, încurajând un stil de alimentație bazat pe produse naturale, asociat cu un program zilnic de mișcare. Legat de alimentație mai trebuie spus că dieta Dukan se concentrează pe consumul ridicat de proteine și un aport scăzut de carbohidrați și grăsimi. În afară de carne, pește, ouă, lactate și alte alimente cu conținut de proteine, dieta Dukan susține și consumul de legume, care sunt o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre. Există o listă cu 100 de alimente permise în dieta Dukan, dintre care 68 sunt surse bogate în proteine, iar 32 sunt legume, printre care se numără și dovleceii.
Vorbim așadar de o dietă proteică ce include patru etape, începând cu faza de atac pe o perioadă de maxim o săptămână, în care se consumă doar alimente cu proteine pentru a pierde rapid în greutate. Urmează faza de menținere care poate dura între o lună și un an, în care se alternează zilnic alimentele cu proteine și legumele.
Pentru faza a treia – de consolidare – e necesară câte o zi pentru fiecare jumătate de kilogram pierdută în fazele anterioare, timp în care se consumă la discreție proteine și legume împreună cu anumiți carbohidrați și grăsimi.
Ciclul se încheie cu faza de stabilizare care poate fi menținută pe o perioadă nelimitată respectând regulile alimentare valabile în etapa precedentă.
Așadar, dieta Dukan poate avea o durată scurtă de o lună și jumătate – două luni sau poate fi adoptată pe tot parcursul vieții ca un stil de alimentație sănătos și o modalitate de a menține un indice de masă corporală normal.
De ce să incluzi rețete cu dovlecei în dieta Dukan
Așa cum spuneam, în dieta Dukan pot fi incluse în meniu rețete cu dovlecei, fiind vorba de o legumă din lista celor 32 acceptate. Motivul pentru care dovleceii se bucură de acest privilegiu constă în faptul că au un conținut redus de carbohidrați, care le conferă un indice glicemic scăzut, specific acestei diete. În schimb conțin în cantități importante vitaminele A, C și K alături de minerale precum magneziul cuprul, manganul, fosforul și potasiul. De asemenea, dovleceii sunt și o bună sursă de fibre vegetale, care îmbunătățesc digestia și mențin senzația de sațietate.
Introducerea de rețete cu dovlecei în dieta Dukan se face din faza a doua, cea de menținere, când este permis consumul de legume după etapa în care se consumă exclusiv proteine.
Ulterior, meniul care include rețete cu dovlecei poate fi menținut și în etapele următoare și chiar este recomandat ca acestea să constituie o prezență constantă pe mese.
Rețete cu dovlecei recomandate în dieta Dukan
Așa cum am promis, partea finală a materialului de față am rezervat-o prezentării unor rețete cu dovlecei care pot fi preparate fără prea mari eforturi și cheltuieli.
Piept de pui cu dovlecel și praz
Ingrediente pentru o porție:
- O jumătate pe piept de pui dezosat și fără piele;
- Un dovlecel mediu;
- Un praz;
- Doi căței de usturoi;
- Zeama de la o jumătate de lămâie;
- Busuioc uscat, cimbru, sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Pieptul depui se taie fășii subțiri iar dovlecelul, prazul și usturoiul – rondele. Mai întâi se pun bucățile de piept la călit într-o tigaie cu câteva picături de ulei, iar după ce își schimbă culoarea se adaugă rondelele de praz, dovlecel și usturoi. Când legumele se înmoaie, se adaugă condimentele și zeama de lămâie, se amestecă bine și se mai lasă circa un sfert de oră la foc mic, acoperind tigaia cu un capac. În caz că nivelul de lichid scade, se completează cu puțină apă.
Dovlecei umpluți
Ingrediente:
- 1-2 dovlecei de dimensiune medie;
- 300 de grame de carne slabă de vită sau porc;
- 2-3 roșii;
- O ceapă;
- 3-5 căței de usturoi;
- Pătrunjel verde;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Mai întâi, dovleceii se taie în două pe lung apoi fiecare jumătate se curăță de sâmburi și se scobește în mijloc cu o lingură pentru a face loc umpluturii. Peste dovleceii astfel pregătiți se presară sare, după care se așează cu gura în jos într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă un sfert de oră în cuptor la 180 de grade Celsius. Între timp, carnea se spală și se taie cubulețe sau se dă prin mașina de tocat, după care se pune la călit în puțin ulei. Ceapa și roșiile se taie și ele cubulețe și se adaugă peste carne când aceasta și-a schimbat culoarea în tigaie. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic 10 minute, după care se adaugă usturoiul tăiat rondele și pătrunjelul tocat mărunt, se amestecă și se mai lasă 5 minute pe foc.
După cele 15 minute se scot dovleceii din cuptor, se întorc pe cealaltă parte, iar în scobiturile făcute cu lingura se adaugă conținutul tigăii, pe post de umplutură. Opțional se poate rade și puțin cașcaval deasupra iar după aceea tava se mai lasă la cuptor 20 de minute, la aceeași temperatură.
Pulpe de pui cu dovlecei și ciuperci
Ingrediente pentru o porție:
- Două pulpe de pui dezosate și fără piele;
- 200 de grame de ciuperci champighon;
- Un dovlecel mic sau mediu;
- 3 căței de usturoi;
- O lingură de ulei de măsline
- Sare, piper și alte condimente, după gust.
Mod de preparare:
Pulpele se spală și se pun într-o tavă cu hârtie de copt, după care se spală și ciupercile, care pot fi tăiate în bucăți mai mari sau lăsate întregi. Dovlecelul se curăță de coajă și se taie rondele subțiri, la fel și cățeii de usturoi. Se adaugă totul în tavă alături de pulpe, se stropește totul cu uleiul de măsline iar la final se presară condimentele. Nu mai rămâne apoi decât să pui tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și să o lași acolo între o jumătate de oră și 45 de minute, în funcție de cât de pătrunsă vrei să fie carnea.
Cele mai bune rețete cu dovlecei pentru dieta Dukan
23.09.2024