Cele mai bune rețete de smoothie pentru seară
Este cât se poate de plăcut și de sănătos să-ți închei ziua cu un smoothie aromat și delicios și pe deasupra plin de minerale, vitamine, fibre și alte substanțe benefice pentru organism. Dacă sunt preparate după rețete bine alese, multe smoothie-uri de seară pot înlocui chiar cina, fiind suficient de hrănitoare și sățioase pentru a ține de foame până la micul dejun din ziua următoare. În plus, sunt procesate mult mai ușor decât alimentele solide, astfel că stomacul și ficatul vor avea o noapte liniștită, asigurându-ți și ție un somn odihnitor.
26.09.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 55 secundeÎn acest articol vei găsi câteva rețete ideale pentru smoothie-uri de seară, însă nu ne vom rezuma doar la atât. Îți vom dezvălui și care sunt ingredientele cele mai potrivite pentru astfel de rețete precum și câteva secrete pentru a prepara cele mai bune smoothie-uri de seară.
Smoothie-uri de seară – ingrediente recomandate
Există o mare varietate de rețete pentru smoothie-uri de seară, care se diferențiază în funcție de ingredientele. Aceasta pentru că și gama de ingrediente pentru smoothie-uri de seară este extrem de diversificată, dându-ți posibilitatea de a crea chiar și propriile rețete pe baza preferințelor personale.
Astfel poți alege orice fructe dorești și poți crea diverse combinații pentru a obține smoothie-uri de seară cu arome unice. Bananele, căpșunele, fructele de pădure, mango, kiwi, merele, boabele de strugure sau pepenele sunt fructele care se găsesc menționate în cele mai multe rețete de smoothie-uri de seară.
O astfel de băutură se poate prepara și din legume și totodată poate combina legumele cu fructele. Spanacul, castraveții, morcovii, țelina păstârnacul, sfecla roșie, broccoli sunt la rândul lor ingrediente potrivite pentru smoothie-urile de seară.
Dacă îți dorești o consistență mai lichidă poți adăuga apă, lapte, sucuri naturale, ceai, iaurt sau cuburi de gheață – foarte potrivite mai ales pe timp de vară.
Nu în ultimul rând, pentru un plus de aromă sau un gust mai special, în smoothie-urile de seară se mai poate adăuga ghimbir, boabe de piper, vanilie, scorțișoară, puțin ardei iute, cacao, sau ierburi aromatice.
Smoothie-uri de seară – mod de preparare
Indiferent că vorbim de rețete pentru smoothie-uri de seară sau pentru orice alt moment al zilei, trebuie să ții cont că o astfel de băutură include 4 componente pe care le poți controla după cum dorești.
Componenta solidă este constituită de fructele și/sau legumele pe care le alegi ca ingrediente principale, inclusiv cele care au o consistență mai apoasă, cum ar fi pepenele sau boabele de strugure. Toate acestea conțin, fibre care alcătuiesc componenta solidă în urma procesării ingredientelor.
Mai există și o componentă lichidă cu ajutorul căreia se diluează baza solidă, dacă îți dorești o consistență mai apoasă pentru smoothie-ul tău. Astfel, poți adăuga pur și simplu apă sau poți să apelezi la alte ingrediente lichide precum laptele natural sau vegetal, iaurtul, ceaiurile de diverse tipuri, sucurile naturale sau cafeaua.
Pe de altă parte, dacă ți se pare că baza solidă este prea zemoasă sau dacă ai scăpat prea multă componentă lichidă, poți repara ușor cu agenți de îngroșare, care conferă o consistență mai cremoasă băuturii. Fulgii de ovăz, cerealele integrale, nucile și semințele sunt agenții de îngroșare cei mai potriviți.
Nu în ultimul rând, cea de-a patra componentă este reprezentată de aromatizanți și potențiatori de gust, fiind vorba de ingrediente naturale, nu de substanțele chimice folosite în industria alimentară. Astfel, pentru aromă poți adăuga vanilie, ghimbir, frunze de mentă, busuioc verde sau unt de cacao, iar pentru gust poți să apelezi la miere, sirop de arțar, boabe de piper sau semințe de papaya, care sunt ușor picante.
Pentru început se dau prin blender fructele și/sau legumele împreună cu aromatizanții și potențiatorii de gust, după care consistența se reglează cu agenți de îngroșare sau lichide iar amestecul se mai dă prin blender 15-20 de secunde.
Smoothie-uri de seară – rețete simple
N-am uitat că ți-am promis mai devreme câteva rețete pentru smoothie-uri de seară, așa că ne ținem de cuvânt și ți le prezentăm în cele ce urmează.
Smoothie cu fructe de pădure
Ai nevoie de mai multe tipuri de fructe de pădure, care se mixează împreună în blender. Noi îți propunem următoarea listă de ingrediente:
- 100 de grame de zmeură;
- 100 de grame de afine;
- 100 de grame de mure;
- 100 de grame de fragi (sau căpșune).
Se spală fructele, se pun în blender și se amestecă, iar pentru o consistență mai lichidă poți adăuga 100 de mililitri de apă sau 2-3 cuburi de gheață.
Smoothie cu struguri și ananas
Acest smoothie propune o combinație interesantă și totodată plină de substanțe hrănitoare și antioxidanți.
- O ceașcă de boabe de struguri;
- 3-4 cuburi de ananas;
- O jumătate de banană;
- O mână de frunze de spanac.
După ce se spală strugurii și spanacul, se curăță banana de coajă și apoi se pune totul în blender, unde se mixează aproximativ jumătate de minut. Ca și în cazul precedent, se poate subția cu 100 de mililitri de apă, iar dacă vrei o băutură mai consistentă poți adăuga și cealaltă jumătate de banană.
Smoothie cu mango și cocos
Este un smoothie care abundă de vitamina A și C dar și de resveratrol și alte substanțe cu efect antioxidant. Ingredientele sunt ușor de găsit și includ;
- 200 de grame de mango;
- 100 de grame de coacăze;
- Câteva frunze de spanac;
- 250 de mililitri de lapte de cocos sau apă de cocos;
- Zeama de la un lime.
Bucățile de mango, coacăzele și frunzele de spanac se pun în vasul blenderului, peste ele se toarnă apa sau laptele de cocos, iar la final se stoarce lime-ul și se adaugă zeama. Urmează procedura standard de mixare în blender și ai obținut astfel un smoothie cu o consistență echilibrată, nici foarte cremos dar nici foarte subțire.
Smoothie cu castravete și spanac
Spre deosebire de cele menționate anterior, acesta este un smoothie bazat mai mult pe legume și verdețuri. Pentru a-l prepara, ai nevoie de:
- Un castravete de dimensiuni medii;
- O mână de frunze de spanac;
- Două mere;
- O jumătate de linguriță de pudră de ghimbir sau o bucățică de rădăcină proaspătă;
- Câteva frunze de pătrunjel.
Nu mai trebuie să explicăm procedura pentru că deja am menționat-o de mai multe ori până acum, dar încheiem cu precizarea că mai poți adăuga o jumătate de cană cu apă dacă ți se pare că smoothie-ul este prea gros.
Rețete de smoothie pentru slăbit
24.09.2024