Rețete de smoothie pentru mic dejun
Un smoothie este bine venit în orice moment al zilei, cu atât mai mult la micul dejun, despre care se spune că este cea mai importantă dintre mesele principale. Există chiar rețete de smoothie pentru mic dejun, iar asupra acestui subiect ne-am propus să ne concentrăm atenția pe parcursul articolului de față.
27.09.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 46 secundeDacă ți-am stârnit curiozitatea, te invităm să afli în continuare câteva rețete de smoothie pentru mic dejun, dar și câtva secrete pentru a prepara o băutură exact așa cum iți dorești.
Rețete de smoothie pentru mic dejun – ce trebuie să conțină
Spuneam despre micul dejun că este cea mai importantă masă a zilei, deoarece trebuie să asigure cea mai mare parte din resursele necesare organismului pe parcursul acelei zile. Mai exact, trebuie să conțină suficienți macronutrienți pentru a furniza energie în timpul zilei, precum și nutrienți esențiali necesari bunei funcționări a organismului.
Prin urmare, orice rețete de smoothie pentru mic dejun trebuie să respecte aceste criterii prin ingredientele pe care le conțin. Din fericire, nu este deloc dificil să îndeplinească aceste condiții pentru că prin definiție smoothie-urile sunt băuturi hrănitoare, pline de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, conținând și carbohidrați care furnizează glucoză – principala resursă de energie pentru organism.
Ingredientele de bază în orice rețete de smoothie pentru mic dejun sunt fructele și legumele, pe care le poți alege după preferințe și le poți combina după cum dorești. Acestea conferă cea mai mare cantitate de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți precum și carbohidrații necesari pentru a-ți da energie.
Dacă dorești să un plus de carbohidrați și fibre în rețetele de smoothie pentru mic dejun poți adăuga cereale integrale sau fulgi de ovăz, iar pentru un aport de grăsimi sănătoase merg foarte bine nucile și semințele.
Mute rețete de smoothie pentru mic dejun includ și ingrediente lichide începând cu apa plată sau minerală și continuând cu laptele degresat sau cel vegetal, cafeaua, sucurile naturale sau diferite ceaiuri.
Nu în ultimul rând, nimic nu te împiedică să adaugi în rețetele de smoothie pentru mic dejun și ingrediente aromatizante sau care să confere băuturii un gust mai special.
Rețete de smoothie pentru mic dejun – cum să le prepari
Prepararea unui smoothie nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute, pentru că tot ce trebuie să faci este să pui toate ingredientele în blender și să le mixezi între 20 și 60 de secunde. În aparență pare simplu însă există câteva secrete pe care trebuie să le știi in legătură cu rețetele de smoothie pentru mic dejun și în general pentru orice altă ocazie.
Astfel, prepararea unei rețete de smoothie pentru mic dejun începe cu ingredientele principale, care constituie totodată baza solidă a băuturii. Este vorba de fructe/și sau legume care dau o consistență ușor mai densă băuturii datorită fibrelor pe care le conțin. Acestea se dau primele prin blender, eventual împreună cu aromatizanții care pot fi frunze de mentă, rădăcină de ghimbir, busuioc proaspăt, vanilie sau scorțișoară. Totodată, pentru gust poți adăuga puțină miere, sirop de arțar, câteva rondele de ardei iute sau boabe de piper.
Celelalte ingrediente din rețetele pentru mic dejun se adăuga în funcție de consistența pe care ți-o dorești. Astfel, dacă vrei un smoothie mai subțire poți adăuga bază lichidă apelând la oricare din ingredientele menționate în capitolul anterior, după care se mai dă totul la blender 20-30 de secunde.
Există și rețete de smoothie pentru mic dejun cu o consistență ceva mai cremoasă, iar pentru aceasta trebuie să apelezi la agenți de îngroșare. Nucile, arahidele, fisticul, migdalele, semințele dar și fulgii de ovăz sau cerealele integrale pot face un smoothie mai cremos dacă sunt amestecate în blender împreună cu ingredientele principale. Desigur, poți adăuga atât bază lichidă cât și agenți de îngroșare în proporții egale, pentru a te bucura de toate beneficiile aduse de ingredientele respective. Totodată, cu ajutorul bazei lichide și agenților de îngroșare poți „repara” smoothie-ul dacă acesta a ieșit prea gros sau prea subțire pentru gustul tău.
Rețete de smoothie pentru mic dejun – combinații ideale
După ce ți-am dezvăluit ingredientele potrivite și secretele preparării unei astfel de băuturi, continuăm cu prezentarea câtorva rețete de smoothie pentru mic dejun pe care să le încerci cu prima ocazie.
Smoothie cu dovleac și avocado
Această băutură îmbină vitaminele și mineralele pe care le conține dovleacul, cu grăsimile benefice din fructul de avocado. Pentru aceasta ai nevoie de:
- O felie de dovleac;
- Un avocado de mărime medie;
- O jumătate de cană de iaurt degresat;
- O linguriță de miere sau sirop de arțar.
Toate ingredientele se dau prin blender, iar dacă vrei să mai subțiezi smoothie-ul poți adăuga încă o jumătate de cană de iaurt.
Smoothie de cireșe și mango
Însăși denumirea acestui smoothie sună foarte apetisant pentru că propune o combinație de fructe cunoscute pentru dulceață și aromă. Lista de ingrediente include:
- O cană de cireșe;
- Un mango;
- Câte o linguriță de semințe de in și semințe de chia;
- O cană de lapte degresat sau vegetale (de soia, migdale sau cocos);
- O linguriță de cacao.
Bineînțeles că la început se scot sâmburii din cireșe iar fructul de mango se curăță de coajă și se taie în bucăți mai mici. Apoi se da totul prin blender cel mult un minut iar la final se mai adaugă lapte sau mango dacă vrei o băutură mai subțire sau mai cremoasă.
Smoothie cu morcovi și ghimbir
Este o altă rețetă care propune o combinație inedită dar foarte savuroasă și pe deasupra plină de substanțe hrănitoare. Ai nevoie de:
- Doi morcovi nu foarte mari;
- O bucată mică de rădăcină de ghimbir;
- Un castravete;
- Un fruct de avocado;
- Bază lichidă, după preferințe.
Morcovii și fructul de avocado se curăță, apoi se taie împreună cu castravetele în bucăți mai mici. Se pun apoi toate ingredientele în blender și se recurge la procedura știută, până când acestea se transformă într-o pastă subțire. Se completează apoi cu bază lichidă, în funcție de cât de cremoasă sau subțire vrei să fie băutură, iar în acest sens poți folosi apă, ceai verde sau suc natural de fructe.
Mic dejun pentru copii: 5 rețete care să le ofere energie
17.04.2024