Dieta cu hrișcă și kefir: cum se ține și care sunt regulile ei?
Dieta cu hrișcă și kefir este un regim destul de restrictiv dar cu rezultate mulțumitoare pentru cei care doresc să scape rapid de câteva kilograme în plus. Nu îți poate însă garanta că acele kilograme nu se vor întoarce la fel de rapid odată ce ai revenit la alimentația normală, astfel că de la dieta cu hrișcă și kefir nu trebuie să te aștepți la rezultate pe termen lung dacă nu ai de gând să faci și niște schimbări în privința stilului de viață.
02.10.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 22 secundeAșadar, la dieta cu hrișcă și kefir poți apela după Sărbători sau concediu pentru a reveni la greutatea normală sau o poți folosi ca un preambul la un stil de viață mai sănătos cu scopul de a te menține la această greutate. Mai exact, adopți câteva zile un astfel de regim strict pentru a reduce excesul ponderal, după care te menții la un indice de masă corporală normal printr-o alimentație echilibrată și multă mișcare.
În caz contrar, dacă revii la alimentația care ți-a adus acele kilograme în plus, dieta cu hrișcă și kefir nu îți va aduce decât o satisfacție temporară.
Cum funcționează dieta cu hrișcă și kefir
După cum sigur ți-ai dat seama, dieta cu hrișcă și kefir se bazează pe cele două alimente din denumirea sa, care sunt ingredientele de bază ale meselor zilnice. Hrișca este un aliment bogat în carbohidrați complecși care se absorb lent și eliberează glucoză treptat, pe măsură ce organismul o transformă în energie, evitând astfel crearea unui surplus care se transformă în grăsime. În același timp, hrișca este și o sursă de fibre, care nu au valoare nutritivă, dar mențin senzația de sațietate pentru că rămân mai mult timp în stomac, la fel și carbohidrații complecși, care necesită o perioadă mai lungă pentru a fi digerați.
De cealaltă parte, kefirul este un lapte fermentat, cu puține calorii, dar bogat în proteine, bacterii probiotice, calciu și alte minerale. În combinație cu hrișca, acesta umflă fibrele de care aminteam mai devreme, amplificând senzația de sațietate și diminuând astfel apetitul. În plus, probioticele din kefir îmbogățesc flora bacteriană din intestine și stimulează digestia, în timp ce fibrele din hrișcă îmbunătățesc tranzitul intestinal.
Astfel, dieta cu hrișcă și kefir presupune o alimentație cu un aport caloric scăzut, dar sățioasă, care favorizează digestia și procesul de detoxifiere naturală a organismului iar acesta, la rândul său, îmbunătățește metabolismul și accelerează arderea grăsimilor.
Cu alte cuvinte, dieta cu hrișcă și kefir te ajută să slăbești datorită arderii mai eficiente a depozitelor de grăsime, aportului scăzut de calorii care nu mai formează țesut adipos și senzației persistente de sațietate care îți inhibă nevoia de a mânca mult sau des.
Cât poți să slăbești cu dieta cu hrișcă și kefir
Fiecare organism are propriul său metabolism și reacționează în mod diferit la astfel de cure de slăbire, astfel că nu există un standard foarte precis în ceea ce privește rezultatele. Mulți dintre cei care au ținut dieta cu hrișcă și kefir spun că au slăbit în medie circa un kilogram pe zi, înregistrând o pierdere în greutate de 10 kilograme în 10 zile. În alte cazuri s-a înregistrat o pierdere în greutate de aproximativ 5 kilograme în prima săptămână, pentru ca în zilele următoare ritmul de slăbire să se mai diminueze. De asemenea, este posibilă o scădere accelerată, de mai mult de un kilogram pe zi, care se atenuează ulterior pe măsură ce organismul se adaptează și scade stratul de țesut adipos.
Contează foarte mult și greutatea cu care începi dieta cu hrișcă și kefir iar la finalul ei să zicem că poți pierde între 7 și 10 kilograme.
Ce reguli trebuie să respecți în dieta cu hrișcă și kefir
În varianta inițială, dieta cu hrișcă și kefir presupune strict consumul celor două ingrediente despre care am vorbit, însă așa cum se întâmplă cu dietele în trend, care sunt intens promovate, au apărut și variante ușor mai permisive care includ în meniu și fructe și legume. Indiferent de varianta aleasă, dieta cu hrișcă și kefir se ține între 6 și 10 zile, în funcție de cât vrei să slăbești. Dacă e vorba de 4-5 kilograme poți opta pentru varianta scurtă iar dacă ai de dat jos mai mult e recomandată cura de 10 zile. Chiar dacă nu ai ajuns la rezultatul dorit, e recomandat să te oprești după 10 zile, pentru că dieta cu hrișcă și kefir poate deveni periculoasă pe o perioadă mai lungă.
În varianta strictă, dieta cu hrișcă și kefir se rezumă la cele două alimente, care trebuie consumate de 5-6 ori pe zi. Nu există restricții în privința cantității de hrișcă însă aceasta trebuie consumată crudă, doar înmuiată în apă rece sau caldă. În ceea ce privește kefirul, cantitatea este limitată la un litru pe zi, iar concentrația de grăsime permisă este de 1%. Cele două alimente pot fi consumate separat sau combinate, fără a adăuga însă îndulcitori, sare, unt ulei sau alte ingrediente. În varianta mai permisivă, dieta cu hrișcă și kefir include și legume sau fructe cu un conținut scăzut de zahăr, care pot fi consumate ca atare sau sub formă de salate în care se adaugă doar hrișcă.
Regulile mai impun consumul a doi litri de apă zilnic, fiind permise și ceaiurile neîndulcite precum și o cafea pe zi, fără lapte și zahăr sau alt îndulcitor.
În dieta cu hrișcă și kefir cina trebuie să fie servită cu 4 ore înainte de culcare iar dacă în acest timp ți se face din nou foame poți bea un pahar de kefir, doar în cazul în care nu ai epuizat deja cantitatea permisă.
Cum se pregătește hrișca
În dieta cu hrișcă și kefir trebuie să ai zilnic la dispoziție semințele de hrișcă, ce se pregătesc din seara precedentă pentru că au nevoie de mai multe ore pentru a se înmuia și a putea fi consumate. Pentru aceasta, semințele de hrișcă se pun într-un vas și se toarnă peste ele apă cât să le acopere complet. De preferat e ca această operațiune să fie făcută seara pentru a avea timp să absoarbă suficientă apă și să se înmoaie până a doua zi. Dacă dimineața mai există apă în vas, acesta se înlătură punând semințele într-o strecurătoare. Acestea pot fi puse la înmuiat în apă rece sau în apă caldă și totodată le poți pune câteva minute în apă încălzită înainte de a le consuma.
De asemenea, hrișca poate fi pusă la înmuiat și în kefir și totodată poate fi amestecată cu acesta după ce a stat în apă, obținând astfel un terci. În schimb, nu ai voie să fierbi semințele de hrișcă și nici să le prepari în alt mod, cu excepția adăugării lor în salate, dacă ai optat pentru varianta mai permisivă a dietei.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024