Cea mai populară rețetă de tort cu prune din toate timpurile
Se face foarte simplu și rapid, fără să fie nevoie de un blat copt în prealabil și nici de straturi de cremă. Poate fi savurat (aproape) imediat ce este scos din cuptor. Este un desert care a cucerit multe papile gustative de-a lungul timpului, iar rețeta lui are o poveste specială.
03.10.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 1 secundaÎn toamna anului 1983, faimosul „The New York Times” publica o rețetă de tort cu prune semnată de Marian Burros. Vorbim de o celebră autoare de cărți de bucate din SUA, editorialist culinar al publicației în cauză între 1981 și 2014. Pentru că s-a bucurat de un succes incredibil, rețeta a fost publicată mai mulți ani la rând, în fiecare lună septembrie, lucru care nu a mai fost făcut niciodată înainte sau după aceea. Rețeta a apărut până în 1989, când editorii au decis să pună punct acestei tradiții. Aceasta urma să fie tipărită pentru ultima dată în acel an.
„Pentru a contracara protestele anticipate”, scria Marian Burros câțiva ani mai târziu, rețeta a fost tipărită cu caractere mai mari decât de obicei, cu o margine cu linii întrerupte în jurul ei pentru a încuraja decuparea. Nu a ajutat. Redacția ziarului a fost asaltată cu scrisori de la cititorii furioși. Cu toate acestea, ziarul nu a mai reluat publicarea ei.
Ce o face atât de specială?
După mai mulți ani, rețeta de tort cu prune a fost inclusă în culegerea „Essential New York Times Cook Book”, de care s-a ocupat Amanda Hesser. Când a început să lucreze la prima ediție a cărții, în 2006, Hesser a întrebat cititorii care sunt rețetele lor preferate, iar tortul cu prune a câștigat detașat. Care este secretul acestei rețete? Ce i-a permis să reziste timp de decenii, neatinsă de scriitorii culinari, cărora le place să repete, să ajusteze și să transforme rețetele clasice?
„M-am gândit mult la motivul pentru care acest desert a atins o asemenea coardă sensibilă la oameni: răspunsul, cred, este că este o rețetă aproape perfectă. Sunt doar opt ingrediente, dintre care toate, cu excepția prunelor, probabil că le aveți deja în bucătărie. Există doar patru pași, dintre care cei mai mulți sunt de o frază. Nu e nevoie de echipament special, ci doar de un bol, o lingură de lemn și o tavă. Aluatul seamănă cu aluatul pentru clătite, pe care mai toată lumea se simte confortabil să-l facă. Prunele coapte sunt dulci și acrișoare, ceea ce face ca aroma să fie mai complexă și memorabilă decât un desert foarte dulce”, a explicat Amanda Hesser.
La fel de iubită, 40 de ani mai târziu
Chiar și azi, când avem la dispoziție internetul plin de idei și tot felul de rețete de prăjituri, rețeta continuă să rămână în topul aprecierilor. În fiecare toamnă, cititorii o caută, o distribuie și lasă comentarii pe site-ul publicației pentru a o face vizibilă.
În momentul de față, aceasta are peste 15.000 de comentarii, scrise de oameni din toate colțurile lumii, care împărtășesc experiența lor cu această rețetă. Mulți redau momente emoționante și contexte familiale, care se leagă de acest desert, iar alții arată modul în care au adaptat-o, schimbând prunele cu piersici, cireșe și afine, adăugând brandy sau făcând-o fără gluten. Fie că urmezi întocmai pașii din descriere, fie că mai schimbi câte ceva, după bunul plac, este aproape imposibil să dai greș. Cel mai probabil, aceasta este calitatea care-i explică popularitatea ieșită din comun. În definitiv, este o rețetă modestă, accesibilă tuturor, chiar și celor mai puțin experimentați într-ale gătitului, care nu dezamăgește niciodată.
Ingrediente necesare pentru 8 porții:
- ¾ până la 1 cană de zahăr
- ½ cană de unt nesărat, la temperatura camerei
- 1 cană de făină, cernută
- 1 linguriță de praf de copt
- Un vârf de cuțit de sare (opțional)
- 2 ouă
- 24 de jumătăți de prune proaspete
- Zahăr pudră, suc de lămâie și scorțișoară, pentru topping
Rețetă de tort cu prune – mod de pregătire:
Pasul 1
Se încălzește cuptorul la 180 C.
Pasul 2
Într-un castron de dimensiunii medii, bate bine untul împreună cu zahărul, până când obții o cremă ușoară și pufoasă. Adăugă ouăle, pe rând, asigurându-te că fiecare este încorporat complet. Presară făina, praful de copt și sarea, apoi amestecă bine, până când obții o compoziție omogenă.
Poți folosi un mixer electric, dar te poți descurca și cu o lingură de lemn, amestecând energic. Avantajul acestei metode clasice este că vei arde cu spor din calorii, pregătit astfel terenul pentru răsfățul care va urma, după ce desertul va fi gata.
Pasul 3
Transferă compoziția într-o tavă rotundă (ideal cu inel detașabil) și netezește suprafața, apoi așază deasupra jumătățile de prune cu coaja în sus. La final, folosește-ți degetele pentru a le apăsa ușor, cât să intre puțin în aluat. Nu trebuie să le scufunzi, doar să le afunzi nițel. Stoarceți sucul proaspăt de lămâie peste fructe, apoi presară zahărul pudră și scorțișoara măcinată.
Pasul 4
Dă la cuptor pentru aproximativ 45 de minute până la o oră. Verifică dacă este bine copt, aplicând testul scobitorii. Lăsă tortul să se răcească pe un suport pentru cel puțin 30 de minute. Taie-l felii și servește-l cald sau la temperatura camerei cu frișcă, înghețată de vanilie sau ca atare. Tortul este, de asemenea, excelent servit rece, după răcirea în frigider, peste noapte.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024