STUDIU: Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani crește speranța de viață
Niciodată nu e prea târziu... Când vine vorba de renunțarea la fumat, această aserțiune își probează cu prisosință validitatea. Un nou studiu vine să încurajeze fumătorii să se lase de acest viciu, indiferent de vârsta pe care o au, demonstrând că oprirea fumatului chiar și la 75 de ani aduce beneficii considerabile sănătății, crescând speranța de viață.
10.10.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeOamenii de știință de la Universitatea din Michigan, SUA, afirmă că renunțarea la fumat este cel mai important lucru pe care-l poate face o persoană consumatoare de țigări pentru prelungirea vieții. Chiar și cei care fumează de o viață întreagă își pot reduce riscurile de a suferi de cancer și boli cardiovasculare, dacă fac acest exercițiu de voință, beneficiile renunțării manifestându-se indiferent de vârstă, chiar și la 65 sau 75 de ani.
Daunele fumatului, anulabile
Un studiu din trecut, efectuat pe aproape 13.000 de bărbați de vârstă mijlocie, din șapte țări diferite, Japonia, SUA și unele state europene, a arătat că persoanele care fumau 30 sau mai multe țigări pe zi aveau un risc cu 21% mai mare de a muri în următorii 25 de ani. Ei bine, aceste riscuri nu sunt implacabile.
Numeroase alte studii au constatat că renunțarea la fumat aduce beneficii pe termen scurt și lung, iar acum avem dovada că beneficiile pe termen lung nu sunt limitate doar la tineri și adulții de vârstă mijlocie care renunță la fumat. Conform noului studiu, persoanele cu vârste între 35 și 75 de ani, care cândva au fumat, și-au prelungit considerabil speranța de viață prin renunțarea la țigări.
Rezultate greu de trecut cu vederea
Folosind date reprezentative la nivel național, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat o serie de calcule pentru a aprecia numărul mediu de ani pierduți din cauza fumatului și anii câștigați prin renunțarea la fumat la diferite vârste. Vârstele la care s-a analizat renunțarea la fumat au fost 35, 45, 55, 65 și 75 de ani.
Speranța de viață a celor care au renunțat a fost comparată cu cea a celor care au continuat să fumeze la aceste vârste și cu cea a celor care nu au fumat niciodată. Estimările au fost reprezentate grafic pe baza probabilităților.
S-a observat astfel că, în comparație cu cei care nu au fumat niciodată, persoanele care fumau la vârsta de 35 de ani și au continuat să fumeze pentru tot restul vieții au pierdu aproximativ 9 ani de viață, în medie (23% din speranța lor totală de viață). În schimb, persoanele care au renunțat la fumat la vârsta de 35 de ani aveau o diferență de doar un an între speranța lor de viață și cea a celor care nu au fumat niciodată. Cu alte cuvinte, aceștia au recuperat, în medie, aproximativ 8 ani de viață, datorită renunțării la fumat.
Aceste constatări sunt susținute de un studiu anterior realizat de cercetători din Canada și Norvegia, care a arătat că, dacă renunță la fumat timp de un deceniu, o persoană poate evita să piardă un deceniu de viață.
Speranțe noi pentru cei fără speranță
Cercetarea actuală a pus în evidență efectele pozitive ale renunțării la fumat inclusiv la o vârsta mai înaintată. Potrivit noului studiu, persoanele care fumau la vârsta de 75 de ani și care au continuat s-o facă până în ultima clipă au pierdut, în medie, aproximativ 4,4 ani de viață, ceea ce înseamnă aproape 50% din speranța lor de viață la această vârstă. Pe de altă parte, pe baza curbelor de probabilitate, șansele de a câștiga cel puțin 1 an de viață printre cei care au renunțat la fumat la vârsta de 65 și 75 de ani au fost de 23%, respectiv 14%. Și acest lucru nu este de neglijat.
Este clar că cele mai mari beneficii apar atunci când fumătorii renunță mai devreme, dar asta nu înseamnă că renunțarea la o vârstă înaintată este inutilă. De fapt, ar putea să-ți câștige timp.
„Aceste descoperiri pot fi valoroase pentru clinicienii care caută dovezi științifice pentru a-și motiva pacienții fumători să renunțe la fumat”, concluzionează autorii cercetării.
Studiul a fost publicat în American Journal of Preventive Medicine
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024