Cât de sigură este dieta cu ulei de in și care sunt regulile ei
Dieta cu ulei de in nu este o cură în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un stil de alimentație sănătos axat pe un ingredient recunoscut pentru o serie de efecte benefice. Așadar, dieta cu ulei de in presupune introducerea acestui ingredient în alimentația zilnică în cantități care variază în funcție de scopul pe care îl urmărești.
18.10.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 21 secundePoți urma dieta cu ulei de in dacă vrei să slăbești, dar și în cazul în care ai colesterolul mărit și vrei să îl readuci la limitele normale, iar pe termen scurt te poate scăpa de anumite probleme digestive ușoare dar inconfortabile.
Există însă și anumite riscuri asociate cu dieta cu ulei de in și de aceea în acest material vom pune în balanță aspectele pozitive și cele negative pentru a stabili cât de sigură este aceasta.
Dieta cu ulei de in – ce o recomandă
Uleiul de in este considerat una din cele mai importante surse vegetale de acizi grași Omega-3 – grăsimi esențiale de care organismul are nevoie dar pe care nu și le poate sintetiza. Mai exact conține acid alfa-linoleic (ALA) care este un tip de Omega-3 specific plantelor și care în organism este convertit în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Aceste două forme se găsesc în mod natural în peștele gras și fructele de mare, fiind totodată tipurile de acizi grași Omega-3 de care organismul are nevoie. Astfel se explică de ce ALA este converti în EPA și DHA, însă aceste detalii sunt mai puțin semnificative în discuția noastră. Important de reținut e faptul că dieta cu ulei de in oferă organismului o doză zilnică de grăsimi sănătoase la care se adaugă și o cantitate de vitamina E, alături de alți compuși antioxidanți și antiinflamatori.
Dieta cu ulei de in – ce beneficii aduce
Dieta cu ulei de in poate fi un bun substitut pentru peștele gras în cazul persoanelor care urmează un regim vegan ce exclude orice fel de produs de origine animală, sau al celor care pur și simplu nu suportă mirosul sau gustul de peste, date tocmai de acizii grași Omega-3. Așadar, principalul beneficiu constă în furnizarea de acid alfa-linoleic din care organismul sintetizează EPA și DHA, care le rândul lor au următoarele efecte pozitive:
Reducerea nivelului de colesterol
Spuneam că dieta cu ulei de in este recomandată dacă ai colesterolul mărit, pentru că acizii grași pe care îi conferă se transformă în colesterol bun (HDL), al cărui rol este acela de a curăța sângele de cel rău (LDL), care se depune in vasele sanguine și duce la apariția hipertensiunii arteriale cu toate problemele asociate. Așadar, dieta cu ulei de in scade nivelul colesterolului rău și odată cu el riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Scăderea excesului ponderal
Dieta cu ulei de in poate fi abordată și ca o cură de slăbire, pentru că fibrele solubile provenite din semințele procesate formează o peliculă gelatinoasă în intestine, care încetinește digestia și menține astfel o senzație de sațietate prelungită, contribuind astfel la reducerea aportului caloric.
Îmbunătățirea digestiei
Un alt beneficiu asociat cu dieta cu ulei de in constă în îmbunătățirea digestiei și se datorează acelorași fibre solubile de care am amintit mai sus. Acestea hrănesc bacteriile probiotice din intestin care joacă un rol crucial în procesul digestiv și totodată lubrifiază pereții interiori ai intestinelor facilitând tranzitul intestinal. Alimentele alunecă astfel mai ușor și se reduce riscul de constipație diaree, indigestie sau balonare.
Stimularea funcțiilor cognitive
Dieta cu ulei de in este benefică și pentru creier, dat fiind faptul că în membrana celulelor nervoase ce îl alcătuiesc se găsesc preponderent acizi grași Omega-3. Astfel, poți să ții o dietă cu ulei de in și dacă vrei să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare și învățare dar și în scop preventiv, pentru a reduce riscul declinului cognitiv ce poate apărea odată cu înaintarea învârstă.
Dieta cu ulei de in – reguli de care să ții cont
Așa cum spuneam, dieta cu ulei de in nu este una din acele cure stricte care îți impun ce, cât și când să mănânci și nici nu iți promite rezultate spectaculoase în atingerea obiectivului pe care ți l-ai propus. Tot ce trebuie să faci este să incluzi uleiul de in alimentația zilnică, fie în forma sa naturală, fie sub formă de supliment alimentar. În dieta cu ulei de in se recomandă consumul a 20-50 de grame pe zi din acest ulei, care poate fi adăugat în salate sau combinat cu diverse alte alimente după cum dorești. Poate înlocui cu succes uleiul de floarea soarelui sau pe cel de măsline, cel mai important fiind să nu îl folosești pentru prăjit întrucât îi distrugi toate calitățile.
Totodată, dieta cu ulei de in se poate baza și pe suplimente sub formă de capsule, care se administrează conform indicațiilor de pe prospect, de preferat după ce ai cerut și sfatul unui medic în această privință.
Dieta cu semințe de in – riscuri asociate
Principalul risc în dieta cu ulei de in se datorează depășirii dozei recomandate, caz în care vei constata că acest ulei poate avea și un puternic efet laxativ, cauzând dureri de stomac și diaree. De asemenea, dacă ții o astfel de dietă este foarte important să păstrezi uleiul de in într-un recipient de sticlă închis ermetic pe care să îl ții la frigider când nu îl folosești. Recipientul trebuie deschis doar cât să extragi doza necesară evitând cât mai mult expunerea prelungită la aer și lumină pentru că uleiul de in se oxidează foarte ușor și devine nociv din cauză că va conține radicali liberi. Același lucru se întâmplă și dacă este folosit pentru prăjit și de aceea am precizat mai devreme că nu este recomandat acest lucru.
Persoanele cu alergii la nuci și semințe trebuie să fie precaute, pentru că dieta cu ulei de in le poate cauza reacții adverse, iar femeile însărcinate e bine să evite acest ingredient, pentru că nu se cunoaște cu exactitate ce efect poate avea acest regim asupra fătului.
Efecte adverse pot apărea și în cazul pacienților care urmează un tratament cu anticoagulante, imunosupresoare sau medicamente pentru reducerea glicemiei, astfel că e recomandat ca aceștia să evite dieta cu ulei de in sau cel puțin să ceară sfatul medicului în această privință.
Nu în ultimul rând, persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale trebuie să suprime dieta cu ulei de in cu cel puțin două săptămâni înainte de momentul respectiv pentru că aceasta are un efect ușor anticoagulant și poate cauza hemoragii în timpul operației sau post-operator.
Așadar, dieta cu ulei de in este sigură dacă respecți strict dozele recomandate zilnic și dacă păstrezi cu grijă recipientul cu ulei sau flaconul cu capsule administrate ca supliment. Totodată, este sigură dacă nu urmezi un tratament cu care ar putea să interfereze, iar ca măsură de percuție suplimentară este recomandat să ceri și sfatul unui medic înainte de a începe o astfel de dietă.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024