5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Pentru a slăbi și mai ales pentru gestionare eficientă a diabetului, este esențial să se evite fluctuațiile majore ale glicemiei. Altfel spus, scăderile drastice și creșterile rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Acestea pot fi obositoare pentru organism și pot duce la complicații viitoare, iar uneori pot fi chiar foarte periculoase. Din fericire, le putem preveni, printr-o mai bună planificare a meselor.
22.10.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 38 secundeMenținerea glicemiei sub control este adesea o misiune complicată. Desigur, asta depinde de foarte multe aspecte și variază semnificativ de la un caz la altul, fiecare persoană având caracteristici individuale atât în ceea ce privește sănătatea, cât și în ceea ce privește stilul de viață și profilul psihologic. Un lucru însă rămâne cert. Trebuie prioritizată adoptarea unei diete echilibrate, care să conțină un amestec sănătos de carbohidrați complecși, proteine, grăsimi bune și fibre. Aceasta nu doar că oferă sațietate, dar contribuie și la stabilizarea glicemiei și la evitarea creșterilor bruște.
O altă componentă-cheie a strategiei pentru gestionarea eficientă a nivelului zahărului din sânge e reprezentată de asocierea potrivită a alimentelor. Într-o anumită combinație, unele alimente fac o treabă grozavă în acest sens. Iată câteva exemple:
Cereale integrale cu proteine slabe
Cerealele integrale, precum orzul, quinoa sau orezul brun, conțin din abundență carbohidrați complecși care se digeră lent, prevenind astfel creșterile rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Pe lângă faptul că sunt surse excelente de energie, acestea sunt bogate în fibre, care încetinesc absorbția zaharurilor. În combinație cu proteinele slabe, cum ar fi puiul, curcanul, peștele sau leguminoasele, acestea asigură echilibru între macronutrienții esențiali.
Proteinele ajută la menținerea sațietății și la stabilizarea nivelului de insulină, fiind extrem de utile în gestionarea diabetului sau a hipoglicemiei. În plus, proteinele sprijină construirea și menținerea masei musculare, ceea ce contribuie și la un metabolism mai eficient.
Legume fără amidon cu grăsimi sănătoase
Vegetalele non-amidonoase, așa cum sunt spanacul, vaza kale, broccoli, conopida, varza și ardeii grași, sunt sărace în calorii și carbohidrați, ceea ce le face ideale pentru persoanele care doresc să-și controleze glicemia. Aceste legume sunt bogate în fibre, vitamine și minerale esențiale, dar nu provoacă creșteri mari ale zahărului din sânge.
Adăugarea unor surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, uleiul de măsline sau semințele de in, ajută la îmbunătățirea absorbției nutrienților liposolubili, precum vitaminele A, D, E și K. Grăsimile sănătoase ajută, de asemenea, la menținerea sațietății pe termen lung, întrucât se digeră mai lent, contribuind la stabilizarea nivelul de glucoză din sânge.
Nuci cu fructe de pădure
Combinația dintre nuci și fructe de pădure este excelentă pentru controlul insulinei și al glicemiei. Nucile, migdalele, nucile pecan și caju – toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Acestea au un indice glicemic scăzut și ajută la încetinirea digestiei, ceea ce împiedică creșterile bruște ale zahărului în sânge. Pe de altă parte, fructele de pădure, în categoria cărora regăsim afinele, zmeura și murele, sunt sărace în zaharuri naturale și bogate în antioxidanți. Acești antioxidanți protejează celulele de stresul oxidativ și, astfel, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. De asemenea, fibrele din fructele de pădure ajută la încetinirea absorbției zaharurilor și la menținerea unui nivel stabil al glicemiei.
Leguminoase și cereale integrale
Lintea, năutul, fasolea neagră și alte leguminoase sunt opțiuni alimentare excelente pentru gestionarea glicemiei, datorită conținutului lor ridicat de fibre și proteine. Aceste alimente promovează o digestie lentă, contribuind la eliberarea treptată a energiei, ceea ce ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
În combinație cu cereale integrale, precum orezul brun sau quinoa, leguminoasele asigură o sursă completă de proteine, adică toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim. În plus, fibrele solubile din aceste alimente pot contribui la reducerea colesterolului, un beneficiu suplimentar pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină.
Scorțișoară cu ovăz
Ovăzul este o sursă bogată de fibre solubile, în special de beta-glucan, care încetinește tranzitul alimentelor prin tubul digestiv. Prin urmare, ajută la reducerea absorbției carbohidraților și contribuie la stabilizarea glicemiei după mese. În plus, este un aliment versatil, care poate fi consumat la micul dejun sau ca gustare sănătoasă.
Scorțișoara, pe de altă parte, are proprietăți unice care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Studiile sugerează că scorțișoara poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea funcției celulelor care produc insulină. În combinație, ovăzul cu scorțișoară nu doar că ne asigură o masă sățioasă și ne răsfață papilele gustative, dar ajută și la controlul eficient al glicemiei pe termen lung.
De luat aminte
Prin asocierea potrivită, alimentele ne pot ușura eforturile pentru ținerea glicemiei sub control. Combinațiile alimentare optime nu doar că previn creșterile bruște ale glicemiei, dar oferă și o eliberare treptată și constantă de energie, menținând astfel o stare de sațietate pe termen lung. În plus, alegerile alimentare sănătoase contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la promovarea unei stări generale de sănătate.
Când vine vorba de menținerea în limite normale a nivelului zahărului din sânge, este esențial să se rețină că nu se rezumă totul la hrană. La fel de importantă este și hidratarea. Și consumul insuficient de apă contribuie la creșterea glicemiei. Atunci când nu ne hidratăm corespunzător, organismul produce un hormon care încurajează rinichii să rețină lichide și să nu mai elimine excesul de zahăr prin urină.
Și mișcarea are un rol fundamental în gestionarea glicemiei. Cercetările arată că atât exercițiile fizice de intensitate mare, cât și cele de intensitate moderată pot reduce vârfurile de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice cresc sensibilitatea la insulină și stimulează eliminarea zahărului din celule. Chiar și exercițiile fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos după masă, timp de doar 10 minute (iar unii spun că până și doar 2-5 minute) pot ajuta la scăderea glicemiei.
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024