Ulei de negrilică: beneficii și utilizări
Uleiul de chimen negru se mai numește și ulei de negrilică, fiind în egală măsură atât un ingredient culinar, cât și un remediu natural cu numeroase beneficii. Evident că de aceste beneficii poți profita și consumând în mod constant ulei de negrilică, nu neapărat în scop terapeutic.
22.10.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 45 secundePentru că este mai puțin cunoscut în comparație cu alte uleiuri vegetale, ne-am propus prin acest articol să popularizăm pe cât posibil uleiul de negrilică, prezentând în cele ce urmează principalele sale caracteristici, proprietăți și beneficii.
Ulei de negrilică – prezentare generală
Există numeroase dovezi că încă din Antichitate se folosea intens ulei de negrilică, în special în scopuri terapeutice, numele plantei din care se obține fiind menționat chiar și în Vechiul Testament. Cu toate acestea, despre uleiul de negrilică la noi s-a aflat mult mai târziu, în epoca modernă, existând încă multe persoane care nu au cunoștință de existența sa, cu atât mai puțin de beneficii.
Într-un fel este și firesc, pentru că uleiul de negrilică se obține dintr-o plantă originară din Africa, sud-vestul Asiei și zona mediteraneană numită chimen negru, negrilică, negrușcă sau cernușcă. Mai precis, se obține din semințele acestei plante, care sunt mici și de culoare neagră, având un gust amărui și ușor picant, cu o aromă specifică. Semințele se folosesc atât sub formă de ulei de negrilică, ce se obține prin presarea la rece, cât și măcinate sau întregi. Sunt un ingredient foarte popular în Orientul Mijlociu și în India, unde atât semințele, cât și uleiul de negrilică se folosesc în mod curent pentru a da gust și aromă multor preparate tradiționale, cât și pentru a trata în mod naturist diferite afecțiuni sau pentru a întări imunitatea.
Ulei de negrilică – proprietăți și compoziție
De-a lungul timpului, uleiul de negrilică a făcut obiectul mai multor studii de laborator care au identificat în compoziția sa trei substanțe importante. Mai precis, este vorba de timochinonă, cu efecte antioxidante și antiinflamatoare, timohidrochinonă, cu beneficii în plan nervos și timol, cu un puternic efect antimicrobian. Totodată s-a mai stabilit că uleiul de negrilică are în compoziție acizi grași esențiali, uleiuri esențiale și substanțe antioxidante, precum arginina, metionina și glutationul. De asemenea, uleiul de negrilică este și o sursă de vitamina A, vitamine din complexul B și vitamina C, precum și de minarele ca fierul, calciul, fosforul, sodiul, cuprul și zincul.
Toate aceste substanțe fac din uleiul de negrilică un produs natural cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și imunostimulatoare, cu efect protector asupra ficatului și rinichilor.
Ulei de negrilică – modalități de consum
Așa cum spuneam, poți consuma ulei de negrilică pentru a conferi un gust și o savoare specială preparatelor culinare sau îl poți folosi ca remediu naturist pentru a profita de multiplele sale beneficii. Ca ingredient culinar, se adaugă câteva picături în salate, supe sau sosuri și tot în același scop poți folosi semințele de chimen negru pe post de condiment pentru preparatele din carne sau legume ori pentru aluatul din care faci pâine de casă.
În scop terapeutic, se recomandă în general o lingură de ulei de negrilică pe zi, administrată de preferință dimineața, pe stomacul gol. Pentru administrarea pe cale orală există și suplimente alimentare cu ulei de negrilică sub formă de capsule, care se iau conform recomandărilor menționate în prospect.
Uleiul de negrilică are și beneficii în plan extern, fiind recomandat pentru sănătatea pielii și a părului. În funcție de scopul urmărit se aplică direct pe piele sau pe păr, fie în forma sa naturală fie ca ingredient în diferite creme, geluri, unguente sau măști de păr.
Ulei de negrilică – beneficii asociate
Datorită proprietăților enumerate mai sus, uleiul de negrilică atrage o serie de benefici dintre care ți le prezentăm pe cele mai importante.
Protecție antioxidantă
În uleiul de negrilică există o serie de substanțe cu efect antioxidant, cele mai importante fiind vitamina C și timochinona. Acest efect este pus în practică împotriva unor compuși chimici din organism numiți radicali liberi. Aceștia sunt nocivi pentru că intră în reacție cu celulele și moleculele din corp, determinând modificarea structurii și a funcționalității acestora în cadrul unui proces numit stres oxidativ. Acest proces stă la baza multor afecțiuni cronice și a altor probleme la nivelul organelor, care pot fi prevenite în parte prin consumul de ulei de negrilică. Substanțele antioxidante pe care acesta le conține intră în reacție cu radicalii liberi neutralizându-i înainte că provoace stres oxidativ.
Reducerea nivelului de colesterol rău
Uleiul de negrilică are în compoziția sa și acizi grași, care sunt grăsimi nesaturate ce joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol rău, de tip LDL. Acesta a fost numit așa pentru că în cantități mai mari decât limita normală se depune în interiorul vaselor sanguine pe care le îngustează și determină astfel creșterea presiunii sângelui și apariția hipertensiunii arteriale. Grăsimile nesaturate din uleiul de negrilică se transformă în colesterol bun (HDL) la nivelul ficatului, care are rolul de a curăța sângele de celălalt tip de colesterol. Astfel, uleiul de negrilică aduce beneficii și în planul sănătății cardiovasculare întrucât previne afecțiunile și evenimentele cardiace asociate cu nivelul crescut de colesterol.
Reducerea riscului infecțios
Datorită efectului antimicrobian, uleiul de negrilică poate contribui la prevenirea infecțiilor și totodată sprijină sistemul imunitar să lupte împotriva agenților patogeni atunci când aceștia pătrund în organism. Acest beneficiu poate fi pus în valoare atât prin administrare orală, cât și prin administrare externă, caz în care se previn sau se tratează infecțiile apărute la nivelul pielii.
Pe lângă efectul antimicrobian, uleiul de negrilică aduce un sprijin importat sistemului imunitar prin aportul de vitamina A și vitamina C, care sunt implicate în procesul de producere a celulelor imunitare.
Îngrijirea părului
Uleiul de negrilică poate fi și un eficient produs pentru îngrijirea părului, folosirea sa în acest scop aducând la rândul său mai multe beneficii podoabei capilare. Mai exact, acesta menține scalpul sănătos și face să dispară mătreața, menține părul hidratat și previne degradarea acestuia, îi accelerează creșterea și chiar previne albirea firelor. În același timp, uleiul de negrilică poate fi un remediu natural eficient pentru părul gras.
Menținerea sănătății pielii
Nu în ultimul rând, din ulei de negrilică poți face și un veritabil produs pentru îngrijirea pielii. Datorită proprietăților antimicrobiene este eficient în tratarea leziunilor întrucât previne infecțiile și grăbește vindecarea fără cicatrici și totodată poate fi un remediu împotriva acneei. Totodată, are efecte benefice și în tratarea eczemelor sau a altor forme de dermatită.
În același timp, efectul antioxidant este pus în valoare și la nivel cutanat, dat fiind faptul că stresul oxidativ este una din cauzele îmbătrânirii premature a pielii. Aceasta se manifestă prin apariția ridurilor și a petelor pigmentare, pierderea elasticității și a strălucirii pielii, deshidratare și apariția de crăpături sau răni. Administrat pe piele, uleiul de negrilică o protejează împotriva radicalilor liberi și previne îmbătrânirea prematură, iar vitamina C pe care o conține îi redă elasticitatea și rezistența, întrucât este implicată și în producția de colagen.
Cu toate aceste beneficii, în cazul în care ai o problemă de sănătate pe care vrei să o tratezi cu ulei de negrilică sau dacă suferi de a afecțiune cronică este recomandat ca mai întâi să te adresezi unui medic.
Rhodiola, beneficii surprinzătoare pentru corp și minte
05.11.2024