Alimente nepermise în gonartroză – care sunt și de ce să le eviți
Gonartroza este o formă de osteoartrită specifică genunchiului, constând în uzura progresivă a cartilajelor acestei articulații. Pe măsură ce cartilajele se uzează până la distrugere totală apare și procesul inflamator asociat cu durerea, acestea fiind două simptome specifice ale bolii. Pentru ameliorarea acestor simptome precum și pentru a încetini progresia bolii există o serie de alimente nepermise în gonartroză, care evident că ar trebui excluse din dieta unui pacient cu un astfel de diagnostic.
22.10.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 29 secundeAceste alimente nepermise în gonartroză favorizează inflamația și totodată excesul ponderal care la rândul său accelerează progresia bolii prin presiunea suplimentară pe care fiecare kilogram în plus o exercită asupra articulațiilor genunchilor.
Dacă vrei să afli care sunt alimentele nepermise în gonartroză și ce efecte negative pot avea, găsești toate informațiile în rândurile de mai jos.
Alimente nepermise în gonartroză – cum influențează boala
Așa cum spuneam, gonartroza este însoțită de un proces inflamator care se amplifică pe măsură ce boala progresează, cauzând durere și rigiditate la nivelul articulației afectate. Pe lângă senzația de disconfort pe care o conferă, aceste simptome afectează și mobilitatea, implicit calitatea vieții pacienților, cărora le este tot mai greu să se deplaseze chiar și pe distanțe mici.
Multe alimente nepermise în gonartroză nu sunt recomandate nici în curele de slăbire și nici nu se încurajează consumul lor în dietele sănătoase, întrucât au un aport caloric ridicat, care favorizează creșterea în greutate. În cazul pacienților cu gonartroză, surplusul ponderal poate accelera progresia bolii întrucât se creează presiune suplimentară asupra genunchilor, iar articulațiile devin suprasolicitate, ceea ce accelerează uzura cartilajelor. Pe a altă parte, grăsimea acumulată în urma consumului unor astfel de alimente nepermise în gonartroză produce niște substanțe numite adipokine care au efect infamator la nivelul organismului. Totodată, grăsimea în exces afectează metabolismul și, odată cu el, capacitatea naturală de regenerare a țesuturilor, contribuind și pe această cale la uzura accelerată a cartilajelor genunchiului.
Un alt motiv pentru care vorbim de alimente nepermise în gonartroză constă în faptul că acestea conțin substanțe care favorizează procesul inflamator. Prin urmare, consumul unor astfel de alimente poate cauza o intensificare a durerilor pe fondul inflamării articulației sau articulațiilor afectate de gonartroză.
Alimente nepermise în gonartroză – clasificare
Pentru că lista de alimente nepermise în gonartroză este foarte „stufoasă” și ar fi dificil să menționăm fiecare element în parte, am făcut o clasificare a acestora în funcție de substanțele pe care le conțin și care pot provoca probleme pacienților cu acest diagnostic. Astfel îți va fi mai ușor să reții informațiile esențiale și totodată să identifici pe baza lor alimentele nepermise în gonartroză.
Grăsimi saturate
Grăsimile saturate sunt specifice produselor de origine animală și sunt considerate nesănătoase mai ales prin prisma faptului că în organism se transformă în colesterol de tip LDL, numit și colesterol rău pentru că se depune în vasele de sânge și duce la apariția hipertensiunii arteriale cu toate problemele cardiovasculare asociate.
În contextul discuției noastre, produsele care conțin grăsimi saturate sunt alimente nepermise în gonartroză întrucât aceste grăsimi determină creșterea nivelului de citokine inflamatorii în organism. Bineînțeles că astfel se amplifică procesul inflamator, ceea ce duce la intensificarea durerii și rigidității articulare la nivelul genunchiului sau genunchilor afectați (de regulă, gonartroza se dezvoltă la ambii genunchi, deși inițial poate apărea doar la unul din ei).
Ca exemple concrete, carnea roșie și lactatele nedegresate sunt alimente nepermise în gonartroză întrucât constituie principalele surse de grăsimi saturate. Bineînțeles că și preparatele culinare sau orice alte produse care conțin aceste ingrediente sunt la rândul lor alimente nepermise în gonartroză.
În schimb, se pot consuma în cantități mici carne de pasăre – care conține mai puțină grăsime mai ales dacă se înlătură pielea – și lactate degresate. Totodată, ocazional poate fi consumată și carne roșie slabă, în cantități moderate.
Grăsimi trans
Grăsimile trans se formează în timpul procesului de prăjire în uleiuri vegetale ca urmare a hidrogenării acestor uleiuri la temperaturi ridicate. Acționează în mod similar grăsimilor saturate, favorizând inflamația și totodată constituind un factor de risc în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară.
Așadar, prăjelile de orice fel se adaugă și ele pe lista cu alimente nepermise în gonartroză întrucât conțin grăsimi trans provenite de la uleiul hidrogenat în care au fost preparate.
Hidrogenarea uleiurilor vegetale este totodată și o procedură folosită în industria alimentară pentru a le solidifica și a le prelungi perioada de valabilitate. Cel mai bun exemplu este margarina, care este utilizată apoi ca ingredient pentru diferite produse de patiserie și cofetărie. Aceste produse vor conține la rândul lor grăsimi trans, așa că sunt și ele sunt considerate alimente nepermise în gonartroză, la fel și margarina.
Carbohidrații simpli
Carbohidrații simpli sunt elemente nutritive care furnizează organismului cantități mari de glucoză, de care acesta are nevoie pentru a produce energie la nivelul celulelor. Până aici totul pare în regulă, însă problema în cazul lor e că eliberează rapid în sânge glucoza pe care o conțin, determinând pancreasul să secrete la rândul său o cantitate mare de insulină – hormonul care intermediază absorbția glucozei de către celule. Un nivel crescut de insulină declanșează procesul inflamator și astfel facem legătura cu afecțiunea despre care vorbim.
Totodată, produsele care conțin carbohidrați simpli favorizează creșterea în greutate iar aceste este un alt motiv pentru care sunt alimente nepermise în gonartroză.
Aceste alimente pot fi împărțite la rândul lor în două categorii distincte, și anume dulciuri și produse din făină rafinată. În categoria dulciuri se încadrează orice produs cu zahăr adăugat precum și fructele foarte dulci, iar din categoria produselor din făină rafinată putem menționa pâinea albă, pastele făinoase (cu excepția celor din făină integrală) și toate produsele de panificație sau patiserie care sunt preparate cu făină albă rafinată. Toate acestea sunt alimente nepermise în gonartroză întrucât favorizează procesul infamator și apariția surplusului ponderal – factori ce influențează negativ simptomele și evoluția bolii.
Sarea și aditivii alimentari
Dacă se este prezent în sânge în cantități mari, sodiul din sare, respectiv din alimentele sărate, cauzează retenție de apă, ceea ce înseamnă că organismul reține lichide care se acumulează preponderent în țesuturi și articulații. Astfel, la nivelul genunchilor afectați de gonartroză se formează edeme care pun presiune suplimentară pe cartilajele uzate și amplifică durerea. În același timp, conservanții, coloranții, potențiatorii de gust și alți aditivi alimentari pot cauza sau amplifica inflamația în organism.
De aceea, mâncărurile sau produsele care conțin cantități mari de sare sunt considerate alimente nepermise în gonartroză, la fel și cele care conțin aditivi. Cele mai bune exemple sunt mezelurile, murăturile, conservele, semipreparatele congelate, produsele tip fast-food, chipsurile și snacksurile bogat condimentate.
De altfel, toate preparatele culinare procesate industrial sunt considerate alimente nepermise în gonartroză, din cauza conținutului mare de sare și aditivi.
Acizii grași Omega-6
Deși considerați grăsimi sănătoase, acizii grași Omega-6 pot avea efecte negative dacă depășesc un anumit nivel în raport cu cei de tip Omega – 3. Se creează astfel un dezechilibru ce duce la apariția în organism a unei substanțe cu efect inflamator. Se poate ajunge aici pe fondul unui consum crescut de alimente care conțin acizi grași Omega – 6, mai precis de uleiuri vegetale.
Astfel, uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb și cel de soia sunt la rândul lor alimente nepermise în gonartroză prin prisma conținutului ridicat de astfel de grăsimi.
Nu putem încheia acest material fără a preciza că lista cu alimente neprinse în gonartroză include și câteva tipuri de băuturi care pot avea și ele o influență negativă prin aceleași mecanisme de acțiune prezentate mai sus. Mai precis, sucurile cu îndulcitori, băuturile carbogazoase și energizantele sunt nocive din cauza conținutului mare de zahăr, iar zeama de varză pe care mulți o considera un adevărat medicament poate cauza retenție de apă întrucât conținem multă sare. Nu în ultimul rând, alcoolul trebuie la rândul său evitat întrucât are efect inflamator, contribuie la creșterea în greutate și interferează cu substanțele active din medicamentele folosite în tratamentul gonartrozei.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024