Rețete de sosuri pentru carne
Sosurile pentru carne sunt un ingredient culinar care joacă un rol important în desăvârșirea gustului și aromei mâncărurilor, deși atenția se concentrează deseori asupra elementului principal, mai exact a cărnii. Multe rețete își datorează savoarea atât cărnii, cât și sosului care o însoțește și îi pune în valoare calitățile. Spunem aceasta pentru că sosurile pentru carne nu se aleg întâmplător, ci țintind cont tipul cărnii - care este ingredientul principal - cât și de modul în care aceasta este preparată.
25.11.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 54 secundeAstfel, pentru rețete cu pui sau pește se folosesc sosuri pentru carne albă, care sunt ușoare, în ton cu tipul de carne, în timp ce preparatele cu carne roșie necesită sosuri cu textură densă considerate mai „grele”, datorită conținutului mai ridicat de grăsime sau condimente.
În cele ce urmează îți vom prezenta câteva rețete de sosuri pentru carne împreună cu informații privind alegerea ingredientelor potrivite.
Sosuri pentru carne – ce trebuie să știi despre ele
Sosurile pentru carne pun în valoare ingredientul principal atât din perspectiva gustului și aromei cât și din cea a aspectului din farfurie, care este la rândul său un element important de care depinde satisfacția culinară oferită de un preparat. Pentru ca gradul de satisfacție să fie la un nivel cât mai ridicat, sosurile pentru carne se aleg în funcție de tipul cărnii, conținutul de grăsime și modul în care aceasta este preparată. Putem vorbi astfel de sosuri pentru carne albă, potrivite pentru preparatele care cu carne de pui, pește sau fructe de mare și sosuri pentru carne roșie, folosite în preparatele cu carne de vită, porc, oaie, capră sau vânat.
În ceea ce privește modul de preparare a ingredientului de bază, principalele categorii de sosuri pentru carne sunt sosurile pentru grătar, cele pentru rețetele cu carne la cuptor, pentru carne fiartă dar și cele pentru carne tocată.
Pe baza acestor criterii există numeroase rețete de sosuri pentru carne, care se pot clasifica și în funcție de ingredientele folosite. Putem vorbi astfel de sosuri pentru carne pe bază de vin, sosuri pentru carne pe bază de ierburi aromatice și condimente, sosuri pe bază de fructe sau legume, sosuri exotice și sosuri clasice.
Sosuri pentru carne – cum alegi ingredientele
După cum am menționat mai devreme, principalele criterii în alegerea unei rețete potrivite de sos sunt tipul cărnii și modul în care aceasta este preparată. Dacă ne referim la rețetele pe bază de vin, regula principală este ca pentru carnea albă să se aleagă un vin de aceeași culoare, în timp ce pentru carnea roșie cel mai potrivit este vinul roșu.
Pentru carnea grasă de porc sau vită sunt potrivite sosurile dulci-acrișoare cum sunt cele de merișoare sau afine, în timp ce pentru carnea de pui, care este ceva mai fadă, se recomandă sosuri care conțin condimente cu un gust și o aromă mai pronunțate, precum cele cu ierburi aromatice.
Dacă faci grătar, îți recomandăm rețete cu sosuri pentru carne cu ierburi aromatice și condimente, în timp ce carnea fiartă și cea gătită la cuptor merg mai bine cu sosurile cremoase cu o aromă echilibrată.
Pentru carnea tocată, cele mai potrivite sunt sosurile „light” cu un conținut scăzut de grăsime și condimente puternice, ținând cont de faptul că o astfel de carne este de obicei bogat condimentată.
Sosuri pentru carne – rețete ușor de preparat
Continuăm articolul nostru cu prezentarea câtorva rețete de sosuri pentru carne care nu ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap întrucât se prepară ușor și conțin ingrediente la îndemână în orice bucătărie.
Sos barbeque
Cum probabil ți-ai dat seama, este vorba de un sos potrivit pentru carnea la grătar, iar lista de ingrediente include:
- O ceașcă de ketchup sau pastă de tomate;
- 50 de mililitri de apă;
- 2-3 linguri de oțet;
- O linguriță de zahăr;
- O lingură de muștar;
- O linguriță de praf de usturoi;
- O jumătate de linguriță de boia iute.
Mai ai nevoie de o cratiță mică în care se adaugă toate ingredientele, se amestecă bine după care se pun la foc mediu cam 10 minute și se țin până când apa se evaporă iar sosul capătă consistența dorită. Se lasă apoi să se răcească și se poate folosi pentru a marina carnea dar și pentru a o unge după aceasta a fost luată de pe grătar.
Sos cu mere și ghimbir
Este un sos ușor, foarte potrivit pentru carnea grasă, pentru care ai nevoie de următoarele ingrediente:
- Două mere verzi;
- 20 de grame de rădăcină proaspătă de ghimbir;
- 300 de mililitri de apă.
Merele și rădăcina de ghimbir se taie cubulețe (nu contează dimensiunea), apoi se pun la fiert în apă. Se mai lasă 2-3 minute după ce apa dă în clocot, după care aceasta se scurge iar merele și ghimbirul se pasează sau se dau prin blender până se obține un sos consistent care merge perfect cu carnea de porc sau de vită.
Sos cu smântână și hrean
Acesta este un sos alb potrivit pentru carnea de pui, indiferent de modul în care aceasta este gătită. Ingredientele necesare sunt următoarele:
- 150 de mililitri de smântână;
- 50 de grame de hrean;
- O lămâie;
- Sare și piper, după gust.
Hreanul se dă pe răzătoare și se adaugă într-o tigaie peste smântână, storcând deasupra și lămâia. Se condimentează cu sare și piper, după care tigaia se pune pe aragaz la foc mic, amestecând conținutul în continuu până când sosul capătă consistența pe care ți-o dorești.
Sos de roșii cu busuioc
Nu, nu este vorba de bulion sau ketchup, ci de un sos mai elaborat potrivit pentru orice tip de carne. Pentru a-l prepara trebuie să-ți procuri mai întâi:
- 2-3 roșii proaspete (aproximativ 300 de grame cu totul);
- 3-5 căței de usturoi;
- O linguriță de zahăr;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Câteva frunze de busuioc proaspăt;
- Sare, piper, oregano, după gust.
Mai întâi se taie rondele cățeii de usturoi, după care se pun la călit în uleiul de măsline. După 2-3 minute se adaugă roșiile tăiate cubulețe se amestecă și se lasă la foc mic 5 minute, țintind vasul acoperit. După cele 5 minute se adaugă zahărul și condimentele, se amestecă și se mai lasă 3 minute pe foc. La final se toacă mărunt frunzele de busuioc și se presară peste sosul astfel preparat, după care se mai amestecă o dată și se lasă circa 15 minute să se răcească.
Data publicarii: 25.11.2024
Articole recomandate din categoria Retete
Sosuri light, perfecte când ții dietă
14.11.2024