Rețete de post cu spanac
Spanacul este cunoscut mai ales ca o sursă bună de fier și totodată ca un ingredient frecvent folosit în multe rețete de post. În afară de fier, frunzele de spanac mai conțin o serie de vitamine și minerale alături de fibre și diverși compuși vegetali cu efecte benefice asupra organismului.
27.11.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 22 secundeÎn același timp, rețetele de post cu spanac sunt și delicioase, așa că am considerat că avem suficiente argumente pentru a-ți prezenta câteva dintre ele. De asemenea, vom face și o scurtă expunere a beneficiilor consumului de spanac, precum și a calităților ce îl recomandă
Ce conțin frunzele de spanac
Spanacul provine din zona orientală, fiind înrudit cu sfecla roșie, dar și cu quinoa – alte plante pline de calități folosite frecvent ca ingrediente în rețete de post. De la spanac se consumă frunzele, care conțin cantități importante de nutrienți esențiali și substanțe naturale utile organismului. Mai exact, frunzele de spanac sunt o bună sursă de vitamina A, vitaminele B6 și B9, vitamina C, vitamina E și vitamina K, la care se adaugă minerale precum fierul, magneziul potasiul și calciul. De asemenea, în frunzele de spanac se mai găsesc substanțe vegetale cu efect antioxidant cum ar fi quercetina, dar și o cantitate importantă de fibre.
De ce să prepari rețete de post cu spanac
Datorită substanțelor nutritive enumerate mai sus, consumul de spanac este asociat cu mai multe beneficii, care sunt puse în valoare mai ales dacă este e folosit în rețete de post, considerate mai sănătoase în comparație cu cele „de dulce”.
Astfel, datorită conținutului ridicat de fier, consumul de spanac previne apariția anemiei, în timp ce vitamina A îmbunătățește sănătatea ochilor și calitatea vederii, asigurând totodată și buna funcționare a mucoaselor. Vitamina C din spanac întărește imunitatea iar împreună cu vitamina E și celelalte substanțe cu efect antioxidant contribuie la reducerea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Calciul și vitamina K din spanac contribuie la creșterea densității osoase implicit a rezistenței oaselor, iar în cazul vitaminei K mai trebuie precizat că aceasta joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui.
Frunzele de spanac mai conțin fibre solubile și insolubile care îmbunătățesc digestia și totodată mențin senzația de sațietate. Nu în ultimul rând, o cură cu spanac inclus în diferite rețete de post este benefică și pentru sănătatea inimii și reglarea glicemiei.
Cele mai bune rețete de post cu spanac
După ce te-am pus la curent cu beneficiile consumului de spanac a sosit momentul să îți oferim și câteva sugestii de consum iar în acest sens am ales niște rețete de post pe care te invităm să le încerci cu prima ocazie.
Mâncare de spanac cu năut
Lista de ingrediente:
- Două kilograme de spanac proaspăt sau congelat;
- O jumătate de kilogram de boabe de năut fierte în prealabil;
- 250 de mililitri de supă de legume;
- O legătură de pătrunjel;
- O ceapă albă sau roșie;
- O căpățână de usturoi;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Un ardei iute;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Mai întâi, ceapa și usturoiul se curăță și se taie cubulețe iar pătrunjelul și frunzele de spanac se spală și se taie mărunt. Se pune apoi uleiul la încins într-o cratiță și se adaugă mai întâi ceapa și usturoiul, care se călesc câteva minute. Apoi se adaugă spanacul și pătrunjelul împreună cu supa de legume și se lasă la fiert cam un sfert de oră, până când spanacul se înmoaie. Ardeiul iute se taie rondele și se adaugă împreună cu boabele de năut bine scurse, iar totul se mai fierbe la foc mic circa 10 minute, amestecând în continuu. La final se condimentează cu sare și piper și se adaugă zeama de lămâie.
Spanac cu orez
Lista de ingrediente:
- Un kilogram de frunze de spanac;
- O ceapă albă sau o legătură de ceapă verde;
- 1-3 căței de usturoi;
- 100 de grame de orez;
- 2-3 linguri de ulei de măsline;
- O lingură de bulion sau o roșie;
- O legătură de pătrunjel;
- O legătură de mărar;
- O cană de borș;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Frunzele de spanac se curăță de codițe și se opăresc prin adăugare într-o oală cu doi litri de apă clocotită. Se lasă 2-3 minute, după care apa se trece în alt vas printr-o strecurătoare iar frunzele opărite se taie mărunt. Într-o cratiță se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa și usturoiul tăiate mărunt în prealabil. Se lasă 2-3 minute la călit până se înmoaie, apoi se adaugă treptat câte o lingură din apa în care a fost opărit spanacul, cât să înăbușe ceapa și usturoiul.
În vas se adaugă apoi bulionul sau roșia tăiată cubulețe, orezul borșul, frunzele de spanac și o jumătate de litru din apa în care au fost oprite frunzele. Vasul se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic circa un sfert de oră, până se înmoaie boabele de orez. Dacă este cazul, se mai completează cu apă pe parcurs. În acest timp se taie mărunt mărarul și pătrunjelul care se adaugă cu sarea și piperul când boabele de orez sunt fierte suficient. Se amestecă bine și se mai lasă la foc mic 5 minute.
Spanac cu cartofi sotați
Lista de ingrediente:
- O jumătate de kilogram de frunze de spanac;
- 3-4 cartofi;
- 3-5 căței de usturoi;
- 50 de mililitri de ulei de măsline;
- O legătură de pătrunjel;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Cartofii se curăță și se taie cubulețe iar frunzele de spanac se curăță de codite. Cartofii spălați în prealabil se pun la fiert în apă cu puțină sare, iar după ce sunt suficient de moi se adaugă frunzele de spanac. Se mai fierbe totul 2-3 minute apoi vasul se ia de pe foc și conținutul se trece printr-o strecurătoare pentru a separa apa de cartofi și spanac. Apoi, 1-2 căței de usturoi se zdrobesc și se amestecă bine cu puțin ulei și sare până când se obține o „maioneză” consistentă.
Restul de usturoi se taie rondele și se călește 2-3 minute în uleiul pus la încins într-o tigaie. După aceea se adaugă cartofii fierți și spanacul, lăsând totul la sotat timp de 5 minute și amestecând din când în când. Dacă îți dorești ca mâncarea să fie mai cremoasă poți pasa o parte din cartofi pentru a se amesteca mai bine cu uleiul de măsline până obții consistența dorită. La final se taie pătrunjelul mărunt și se presară pe deasupra, după care de adaugă și „crema” de usturoi și se mai amestecă o dată pentru ca aroma să se distribuie uniform.
Sperăm că aceste rețete de post au fost pe gustul tău și că te vor încuraja să consumi spanac mult mai des pentru a profita la maxim de beneficiile sale.
Idei de dressing sănătos pentru salată
27.11.2024