Detoxifierea și pierderea în greutate: mituri și realități
Încă de la trecerea în secolul XXI, incidența excesului ponderal a intrat pe un trend ascendent care continuă și în prezent, iar în acest timp oamenii au început să conștientizeze că nu este vorba doar de o problemă estetică. Kilogramele în plus constituie totodată și cauza unor probleme de sănătate iar acesta este un alt motiv datorită căruia există o preocupare crescută pentru slăbitul sănătos.
29.11.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 7 secundeÎn contextul dat a devenit tot mai popular conceptul de detoxifiere care atrage atenția prin însăși rezonanța sa, ducându-te cu gândul la ceva care purifică organismul prin eliminarea substanțelor toxice. Într-adevăr, detoxifierea este benefică și chiar vitală pentru organism, însă prin promovarea intensă a unor cure care „fac minuni”, beneficiile sale au fost exacerbate.
Spre exemplu se vehiculează varianta conform căreia detoxifierea te ajută să slăbești, iar diferite cure detoxifiante sunt promovate ca soluții eficiente pentru a scăpa de kilogramele în plus.
De aceea ne-am propus în acest articol să-ți arătăm care este legătura dintre detoxifiere și pierderea în greutate și cât de mult te ajută în procesul de slăbire.
Ce presupune detoxifierea
La origine, acest termen este unul medical și face referință la procedurile folosite pentru eliminarea rapidă din organismul pacientului a unor substanțe toxice care îi pun viața acestuia în pericol. Mai precis, detoxifierea sau detoxificarea se aplică în cazuri extreme cum ar fi coma alcoolică, administrarea unei supradoze de droguri, ingerarea unei cantități mari de medicamente sau substanțe cu un grad ridicat de toxicitate.
Termenul a fost preluat din limbajul medical iar semnificația sa a fost cizelată, făcând referire la un proces de eliminare a toxinelor prezente în mod normal în organism și care acumulate în cantități mari pot cauza probleme printre care și excesul ponderal. Astfel, conceptul de detoxifiere se referă în prezent la anumite tratamente bazate în general pe alimente și băuturi din ingrediente naturale menite să elimine rapid toxinele din corp.
Cât de necesară este detoxifierea
Trebuie menționat de la bun început că organismul uman este înzestrat din naștere cu un mecanism complex pentru detoxifiere, așa că în condiții normale este capabil să se curețe singur de toxine și să mențină un nivel scăzut ala cestora. Ficatul și rinichii joacă un rol important în procesul de detoxifiere iar o cantitate de toxine este eliminată și prin transpirație. Așadar, dacă nu există probleme funcționalele la nivelul acestor organe și al glandelor sudoripare, nu se impune o cură pentru detoxifiere întrucât organismul se descurcă singur cu acest proces. Din contră, într-un organism sănătos o cură detoxifiantă poate cauza anumite dezechilibre chimice și totodată poate forța ficatul și rinichii, ceea ce bineînțeles că nu este recomandat.
Pe de altă parte, dacă organismul are probleme în a se curăța singur de toxine pe fondul unor afecțiuni hepatice, renale sau de altă natură, o astfel de cură poate fi benefică însă doar dacă este recomandată de un medic. În caz contrar, riscurile pentru sănătate pot fi mult mai mari, având în vedere faptul că vorbim de un organism deja bolnav.
Ce legături există între detoxifiere și pierderea în greutate
După cum spuneam, detoxifierea a început să fie privită de mulți ca o metodă eficientă pentru a scăpa rapid de kilogramele în plus, având și avantajul că elimină substanțele nocive din organism. Ceea ce ne dorim să reții în această privință este faptul că o cură detoxifiană nu poate fi considerată cură de slăbire, cu toate că la finalul ei e posibil să ai mai puține kilograme. Există o diferență între scăderea în greutate și slăbitul efectiv iar în cazul detoxifierii vorbim doar de o reducere temporară a numărului de kilograme.
În continuare îți vom prezenta cele mai des vehiculate mituri despre detoxifiere si eficiența sa în procesul de slăbire.
Detoxifierea ajută la pierderea în greutate
Majoritatea curelor detoxifiante se bazează pe efectul diuretic și cel laxativ stimulând organismul să elimine apa împreună cu substanțele toxice prin urină și materii fecale. Aceste procese fiziologice care fac parte din mecanismul natural de curățare al organismului sunt accelerate și astfel din organism se elimină o cantitate mai mare de lichide și substanțe reziduale decât în mod normal. Bineînțeles că în acest mod se reduce și greutatea corporală creând iluzia celor care țin o astfel de cură că au slăbit.
Spunem că e doar o iluzie pentru că slăbirea presupune topirea grăsimii acumulate sub formă de țesut adipos, ceea ce nu se întâmplă în cazul de față. Pur și simplu se elimină o cantitate mai mare de materii reziduale din organism care vor fi înlocuite de altele noi în scurt timp iar astfel greutatea acorporală va reveni aproape de valoarea inițială.
Detoxifierea reglează metabolismul
Metabolismul reprezintă totalitatea mecanismelor prin care organismul transformă alimentele în energie, fiind responsabil în oarecare măsură și de acumularea kilogramelor în plus. Mai exact, metabolismul arde caloriile conferite de alimente și le transformă în energie, iar surplusul îl transformă în grăsime pentru a-și forma un stoc de rezerve energetice pentru situațiile în care va avea parte de un aport insuficient de calorii.
Ideea de la care pornesc unele cure detoxifiante este aceea că metabolismul încetinește din cauza acumulării de toxine și astfel arde mai puține calorii, ceea ce favorizează acumularea de grăsime. Scopul urmărit este o resetare sau o accelerare a metabolismului prin eliminarea toxinelor din corp, însă și de această dată rezultatul creează doar o iluzie in ceea ce privește slăbirea.
În realitate, metabolismul se reglează singur iar funcționarea sa este influențată in mod special de stilul de viață și mai puțin de nivelul de toxine.
Si de această dată poate apărea o pierdere temporară în greutate, însă rezultatul va fi de scurtă durată dacă nu se intervine și asupra stilului de viață.
În concluzie, dacă vrei într-adevăr să slăbești sănătos, nu te baza pe exclusiv pe detoxifiere, deși aceasta te-ar putea ajuta într-o anumită măsură, însă fără rezultate durabile pe termen lung. În loc de cură detoxifiantă, concentrează-te în mod special asupra alimentației, fă mai multă mișcare și odihnește-te suficient. O dietă echilibrată conferă aportul optim de nutrienți esențiali și calorii menținând totodată la valori normale nivelul toxinelor din corp. Prin mișcare, organismul produce mai multă energie și în consecință arde mai multe calorii, apelând în acest sens și la rezervele de grăsime pe care le topește. Totodată, prin transpirația rezultată în urma activităților fizice intense este eliminată o cantitate mai mare de toxine, astfel că despre mișcare putem spune că are și efect detoxifiant.
În ceea ce privește odihna, aceasta contribuie la reglarea metabolismului despre a cărui importanță în procesul de slăbire am vorbit deja și totodată reglează nivelul hormonilor care induc senzația de foame și cea de sațietate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024