Tratamentul cu lipolaser: informații, rezultate, riscuri
Tratamentul cu lipolaser a devenit cunoscut ca fiind o tehnică eficientă de remodelare corporală cu ajutorul căreia se pot elimina depozitele de grăsime localizate în special pe abdomen, coapse, șolduri sau brațe – zone în care se acumulează straturi mai groase de țesut adipos. Aceste depozite de grăsime afectează silueta iar tratamentul cu lipolaser are rolul de a reda corpului formele armonioase. Așadar, înainte de a intra în detalii este important să reții de la bun început că terapia cu lipolaser nu este un tratament de slăbire care te ajută să scapi miraculos de kilogramele în plus, ci doar o modalitate de a reduce stratul de țesut adipos din zonele în care acesta se acumulează cu preponderență.
10.12.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 36 secundeÎn continuare îți vom arăta în ce consta acest tratament cu lipolaser, cum funcționează, cât este de eficient și ce riscuri presupune.
Ce este tratamentul cu lipolaser
Denumirea de lipolaser este atribuită unui aparat special creat pentru tratamentele de remodelare corporală, care topește cu ajutorul laserului grăsimea acumulată în exces în unele zone ale corpului, care conferă un aspect inestetic. Nu mai este de mult o noutate că laserul și-a găsit o serie de întrebuințări în domeniul medical și totodată în cel al tratamentelor de înfrumusețare și remodelare corporală iar terapia cu lipolaser este considerată una dintre cele mai eficiente de la momentul actual în ceea ce privește îndepărtarea grăsimii în exces.
Este o procedură neinvazivă, absolut nedureroasă și lipsită de riscuri, avantaje ce o recomandă ca o bună alternativă pentru intervenirile chirurgicale de liposucție, care sunt invazive, prezintă anumite riscuri și pe deasupra sunt și mai costisitoare din punct de vedere financiar. Un tratament cu lipolaser presupune mai multe ședințe, însă după fiecare sesiune pacientul poate merge acasă și își poate urma programul normal fără a avea nevoie de repaus sau de recuperare.
Cum funcționează tratamentul cu lipolaser
Tratamentul cu lipolaser se efectuează la un cabinet, clinică sau salon specializat și acreditat pentru astfel de activități și presupune propagarea unor unde laser pe zonele de pe corp unde sunt acumulate depozite de grăsime. Așa cum spuneam, tratamentul cu lipolaser se aplică în general pe abdomen, coapse, zona feselor, a șoldurilor pe brațe dar și în zona gâtului.
Nu este nevoie de niciun fel de protecție pentru piele pentru că undele laser trec prin țesutul conjunctiv fără a-l afecta în vreun fel, ajungând la stratul de grăsime. Tratamentul cu lipolaser este țintit asupra celulelor adipoase, stimulând niște organite din structura acestora numite mitocondrii. Acestea sunt responsabile cu producția de energie iar sub influența undelor laser produc modificări în chimia celulelor adipoase care la rândul lor duc la apariția de pori în membrana celulară. Totodată, trigliceridele din interiorul celulelor se transformă în acizi grași și glcierol care ies prin porii astfel creați ajungând în sistemul limfatic pentru ca în final să fie eliminate din organism.
Cu alte cuvinte, tratamentul cu lipolaser topește celulele adipoase prin distrugerea membranei celulare sub acțiunea undelor laser și astfel determină reducerea mai rapidă a stratului de grăsime.
Cât de eficient este tratamentul cu lipolaser
Pentru ca terapia cu lipolaser să dea rezultatele dorite sunt necesare mai multe ședințe al căror număr se stabilește în funcție de grosimea stratului de țesut adipos ce se dorește a fi eliminat dar și de zona care trebuie tratată. O ședință durează între 20 și 40 de minute iar în mod normal un tratament complet presupune între 6 și 12 ședințe. În cazul persoanelor cu depozite mari de grăsime poate fi necesar un tratament de șoc pe o perioadă de 4-6 săptămâni cu câte două ședințe săptămânal, urmat de o perioadă cu tratament de menținere, cu ședințe programate la anumite intervale de timp.
În privința eficienței, rezultatele arată că după 6-8 ședințe de tratament cu lipolaser, grosimea stratului de țesut adipos se reduce cu aproximativ 30%. De asemenea, în urma unui astfel de tratament țesutul adipos se reface mai greu, astfel că rezultatele se mențin pentru o perioadă mai îndelungată. După cum spuneam terapia cu lipolaser nu este o metodă miraculoasă de a slăbi fără efort, ci un tratament de remodelare corporală menit să elimine depozitele de grăsime care conferă un aspect inestetic și care dispar mai greu, devenind astfel și un motiv de stres.
De aceea, pentru o eficiență maximă, un astfel de tratament cu lipolaser trebuie să fie complementar unui stil de viață sănătos bazat pe o dietă echilibrată, multă mișcare și odihnă suficientă, care contribuie la menținerea unui indice de masă corporală normal.
Ce alte efecte mai are tratamentul cu lipolaser
Scopul principal al tratamentului cu lipolaser este eliminarea depozitelor de grăsime localizate, pentru a remodela corpul și a-i reda forma naturală armonioasă. Eliminând o parte din grăsime, evident că unul dintre efecte va fi și o reducere a greutății corporale însă revenim încă o dată cu precizarea că nu vorbim de o alternativă la curele de slăbire sau o metodă de a slăbi fără efort. Prin reducerea stratului de grăsime tratamentul cu lipolaser este eficient și împotriva celulitei, redând pielii elasticitatea și aspectul natural. Totodată, se reduce și circumferința taliei, dispar „aripioarele” inestetice de pe șolduri, dar și gușa care se datorează tot unor depozite de grăsime acumulate în zona gâtului.
În urma tratamentului cu lipolaser pielea devine mai tonifiată, se îmbunătățește circulația sanguină și totodată metabolismul celular, ceea ce înseamnă o ardere mai eficientă a caloriilor astfel încât acestea să nu se mai depună sub formă de grăsime.
Dat fiind faptul că rezultatele încep se vadă după primele ședințe, un astfel de tratament ere un efect benefic și în plan psihic, îmbunătățind stima de sine dar și starea de spirit, ceea ce ajută la reducerea stresului.
Ce riscuri presupune un astfel de tratament
Pentru o persoană perfect sănătoasă tratamentul cu lipolaser nu prezintă niciun risc fiind vorba după cum am spus de o procedură neinvazivă, nedureroasă care nu afectează decât celulele adipoase.
Așadar, undele laser folosite nu afectează cu nimic pielea și nici vasele de sânge sau țesuturile musculare iar efectul asupra celulelor din stratul adipos este similar modului în care le folosește organismul pentru a le transforma în energie. De asemenea, pe o pilele normală, tratamentul poate fi aplicat în orice zonă a corpului fără a cauza inflamații, vânătăi sau orice urmă de disconfort.
Există însă câteva contraindicații adresate anumitor grupe de pacienți în cazul cărora procedura presupune riscuri care depășesc cu mult beneficiile.
Astfel, femeile însărcinate trebuie să evite o astfel de procedură pentru că efectul undelor laser poate afecta evoluția fătului și pe de altă parte tratamentul ar fi ineficient având în vedere schimbările care au loc în organism în perioada sarcinii. De asemenea, în cazul persoanelor cu afecțiuni cutanate sau diferite eczeme ori leziuni nu se recomandă acest tratament iar acest lucru este valabil și în cazul celor care suferă de epilepsie.
O altă contraindicație este adresată persoanele care au implantate proteze metalice precum și celor cu implanturi dentare pe pivot metalic, dat fiind faptul că sub acțiunea undelor laser aceste materiale se pot supraîncălzi, cauzând arsuri sau alte posibile complicații.
Și stimulatoarele cardiace implantate pacienților cu boli de inimă pot fi sensibile la acțiunea undelor laser iar de aceea nici această categorie de persoane nu poate urma în deplină siguranță un astfel de tratament.
Tratamentul cu lipolaser: informații, rezultate, riscuri
10.12.2024