Consumul de semințe de mac: beneficii și contraindicații
Semințele de mac sunt un ingredient destul de popular și ușor de recunoscut care vine la pachet și cu o serie de beneficii pentru sănătate. Pentru că de obicei se folosesc cantități reduse de semințe de mac, aceste beneficii sunt mai puțin cunoscute însă noi considerăm că nu ar trebui trecute cu vederea, astfel că le-am dedicat articolul de față.
16.12.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 35 secundePrin intermediul său vei afla ce conțin semințele de mac, ce proprietăți au acestea și ce beneficii le sunt asociate, precum și care sunt principalele modalități de consum, dar și posibilele efecte nedorite.
Semințe de mac – informații generale
Macii sunt acele plante cu flori roșii ușor de observat pe câmpuri, dar și la marginea terenurilor cultivate, unde răsar spontan. La baza acestor flori se dezvoltă fructele sub forma unor capsule care conțin semințe de mac și care constituie elementul principal ce se recoltează de la această plantă. Capsulele încă verzi se lasă la uscat după care din ele se extrag cu ușurință semințele de mac, care pot fi consumate ca atare sau pot fi prăjite sau măcinate. Totodată, se folosesc semințe de mac și în industria farmaceutică, fiind vorba de principalul ingredient din care se extrag substanțe opiacee folosite în producerea anumitor medicamente.
Semințele de mac sunt oleaginoase, cu dimensiuni milimetrice și culori în tonuri diferite de la alb la gri și negru, în funcție de soiul plantei din care provin. Au o textură ușor crocantă iar în momentul în care sunt sparte eliberează o aromă discretă cu gust ușor dulceag.
Semințele de mac sunt folosite în scop terapeutic încă din antichitate pentru tratarea insomniilor și ameliorarea durerilor, fiind eficiente împotriva unor astfel de probleme datorită conținutului de substanțe opiacee descoperite și studiate mult mai târziu. În prezent sunt cunoscute preponderent ca ingredient culinar, păstrându-și însă și proprietățile terapeutice pentru care au fost apreciate din cele mai vechi timpuri.
Semințe de mac – valori nutriționale și proprietăți
Semințele de mac sunt încadrate în categoria oleaginoaselor datorită conținutului crescut de grăsimi spătoase, iar acestora li se adaugă o serie de alte elemente nutritive benefice pentru organism. Cum spuneam, au dimensiuni milimetrice astfel că pentru a obține o cantitate de 100 de grame este nevoie de circa 333.000 de semințe de mac. Cumulate, acestea conțin 525 de calorii, dintre care 42 de grame de grăsimi, 27 de grame de carbohidrați, 18 grame de proteine și 20 de fibre. Dintre grăsimi, cea mai mare pondere (24 de grame) o au cele polinesturate precum acizii grași Omega-6, urmate de cele mononesaturate precum acizii grași Omega-9 (7 grame) și o cantitate de 4,5 grame de grăsimi saturate.
În același timp, semințele de mac sunt o sursă bună de vitamine din complexul B (B1, B3, B6 și B9), conținând și colină, care este o substanță nutritivă cu efecte similare acestor vitamine. De asemenea, în semințele de mac se mai găsește și vitamina E alături de minerale precum calciul, magneziul, fosforul, fierul manganul, cuprul, potasiul, seleniul și zincul. Pe lângă toate acestea conțin și o serie de polifenoli, care sunt substanțe naturale cu efect antioxidant.
Datorită acestora, putem vorbi de un bun efect antioxidant al consumului de semințe de mac, la care se adaugă și efectele analgezice și sedative de care am amintit anterior, efectul antiinflamator, imunostimulator și cel antispastic.
Semințe de mac – beneficii asociate consumului
Consumul de semințe de mac poate îmbrăca diferite forme, cel mai adesea acestea fiind asociate cu produsele de panificație sau patiserie. Mai exact, se presară semințe de mac pe deasupra aluatului de pâine, cornuri, chifle, covrigi, plăcinte, biscuiți și fursecuri și totodată acestea pot fi adăugate în acel aluat. În același timp, poți adăuga semințe de mac în sosuri, salate și chiar supe, dar și în compoziția unor prăjituri de casă. Pentru a profita din plin de substanțele nutritive pe care le conțin, semințele de mac se pot consuma și măcinate, în această formă fiind mai bine absorbite din sistemul digestiv.
Nu în ultimul rând, poți consuma pur și simplu doar semințe de mac, fără a le include în vreun preparat anume. Indiferent de varianta aleasă consumul de semințe de mac atrage mai multe beneficii pentru sănătate, după cum vei vedea în cele ce urmează.
Prevenirea stresului oxidativ
Polifenolii și vitamina E din semințele de mac anulează acțiunea nocivă a unor compuși chimici din organism numiți radicali liberi. Aceștia au un număr impar de electroni și de aceea reacționează ușor cu celulele și alte molecule din corp, în scopul de a-și stabiliza structura. În cursul acestui proces cedează sau preiau un electron și astfel celulele cu care intră în reacție își modifică structura, implicit funcționalitatea. Procesul se numește stres oxidativ și stă la baza multor probleme de sănătate. Prin efectul antioxidant, polifenolii și vitamina E neutralizează radicalii liberi reacționând cu aceștia și stabilizându-le structura, iar în acest mod se reduc riscurile asociate cu stresul oxidativ.
Reducerea nivelului de colesterol
Am arătat mai devreme că semințele de mac sunt o sursă bogată de grăsimi nesaturate, care sunt importante pentru sănătatea inimii prin faptul că reduc nivelul de colesterol rău. Este vorba de colesterolul LDL, considerat rău întrucât se depune în vasele sanguine și favorizează apariția hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral.
Grăsimile nesaturate din semințele de mac sunt transformate de ficat în colesterol bun (HDL) care are rolul de a curăța sângele de celălalt tip de colesterol. Acesta din urmă este readus în ficat de unde se elimină apoi prin intermediul bilei, care ajunge în tractul digestiv.
Totodată, prin efectul antioxidant semințele de mac reduc stresul oxidativ care crește aderența moleculelor de colesterol LDL și favorizează depunerea acestuia în vasele de sânge.
Îmbunătățirea digestiei
Consumul de semințe de mac aduce organismului și un aport de fibre care deși nu au calități nutriționale, joacă un rol important în procesul digestiv. Aceste semințe conțin două tipuri de fibre, respectiv cele solubile și cele insolubile, care ajung în tractul digestiv. Aici fibrele solubile se dizolvă și formează o substanță gelatinoasă care se depune în interiorul intestinelor, hrănind bacteriile probiotice care descompun alimentele și totodată acționând ca un lubrifiant ce ușurează alunecarea alimentelor semidigerate, îmbunătățind astfel tranzitul intestinal.
În ceea ce privește fibrele insolubile, acestea conferă volum materiilor fecale și le fac să se deplaseze mai ușor prin intestine, prevenind constipația.
Prevenirea anemiei
Printre mineralele din semințele de mac se numără și fierul, care este un nutrient cu rol crucial în ceea ce priește transportul oxigenului prin intermediul sângelui. Fierul este indispensabil pentru formarea hemoglobinei – o proteină din globulele roșii ale sângelui, care transportă oxigenul către celulele din organe și țesuturi. O cantitate insuficientă de fier duce la apariția anemiei, caracterizată de oxigenarea insuficientă a organismului, din cauza cantității reduse de hemoglobină.
Îmbunătățirea calității somnului
Datorită substanțelor opiacee, semințele de mac au un efect ușor sedativ, iar din acest motiv sunt folosite încă de acum câteva mii de ani ca remediu împotriva insomniei. O linguriță de semințe de mac consumate seara înainte de culcare este un veritabil somnifer natural, inducând starea de somnolență și îmbunătățind totodată calitatea somnului.
Semințe de mac – posibile efecte adverse
Principalul risc pe care mulți îl asociază cu semințele de mac se referă la substanțele opiacee pe care acestea le conțin. Aceste substanțe sunt prezente însă în cantități foarte mici, astfel că ar fi necesar un consum mai mult decât exagerat de semințe de mac pentru a putea vorbi de vreun pericol major. În cel mai rău caz, consumul în cantități mari poate induce o stare pronunțată de somnolență, dar și tulburări digestive precum balonare și diaree. Totuși, dacă urmează să faci un test antidrog, este recomandat să nu consumi semințe de mac în prealabil pentru că în analiza de urină poate fi depistată prezența opiaceelor chiar și în cantități mici.
Tot din cauza conținutului de opiacee, consumul de semințe de mac nu este recomandat femeilor gravide și nici celor care alăptează, pentru a se evita orice risc asupra copilului. Nu în ultimul rând, persoanele cu alergii cunoscute la semințe trebuie să manifeste precauție față de consumul de mac, întrucât în astfel de cazuri poate acționa ca alergen.
Sos de soia - ce beneficii are și cum îl consumăm
12.11.2024