Erupția dentară. Ce poți face să nu-l doară
Apariția primilor dințișori reprezintă o bornă importantă în dezvoltarea micuțului, motiv pentru care stârnește mult entuziasm în rândul părinților. Nici nu are cum să fie altfel, mai ales că aduce confirmarea faptului că bebe este îngrijit cum se cuvine și are un ritm normal de creștere.
18.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 27 secundeDintr-un anumit punct de vedere, debutul erupției dentare este un fel de „feedback pozitiv”, de care e atât de mare nevoie pentru a păstra încrederea că faci lucrurile bine. Cu atât mai mult în perioadele în care simți că te lasă bateriile. Or, după atâtea nopți nedormite, momente de anxietate exacerbată și oboseală acumulată, nu e neobișnuit să fii într-o astfel de situație.
Când ies primii dințișori?
Deși mulți părinți tind să urmărească grafice și norme, când vine vorba de apariția dinților de lapte nu există un calendar bătut în cuie. Unii bebeluși culeg prima „perluță” mai devreme (3-4 luni), alții un pic mai târziu (9-10 luni), fără ca acest lucru să constituie o problemă. În cele mai multe cazuri însă, erupția dentară debutează în jurul vârstei de 6-7 luni și continuă până la aproximativ 2-3 ani, când copilul are întreaga dentiție temporară. Dincolo de aceste variații legate de cronologie, există un important numitor comun: erupția dentară este un proces dureros. De aici și suferința și celelalte simptome cu care este adesea însoțit.
Indicii că dinții încep să-și facă apariția
Uneori, primii dințișori pot erupe spontan, fără disconfort marcant. Se întâmplă însă destul de rar. De regulă, procesul este acompaniat de manifestări care pot da complet peste cap liniștea familiei, afectând starea generală a celui mic. Printre acestea regăsim:
- salivația abundentă (hipersalivație);
- iritații în jurul gurii (cauzate de excesul de salivă);
- introducerea frecventă a mâinilor în gură;
- tendința de a mesteca sau mușca obiectele din jur;
- scăderea apetitului (sau refuzul de a mânca alimente solide);
- gingii sensibile, inflamate și roșii în locurile unde urmează să iasă dinții;
- frecarea feței, ochilor sau urechilor, în special în zonele dureroase;
- iritabilitate, agitație și plâns frecvent;
- tulburări de somn (somn agitat sau insomnie).
Se mai consideră că erupția dentară poate să evolueze și cu febră ușoară (nu mai mare de 38,5 grade Celsius) sau scaune moi. Este totuși foarte important de reținut că legătura dintre febră, diaree și erupțiile dentare nu a fost validată prin studii științifice. De aceea, dacă aceste simptome persistă, este esențial să fie consultat medicul pediatru. De asemenea, dacă bebelușul plânge intens și necontrolat pentru o perioadă lungă, nu presupune automat că durerile dentare sunt cauza principală și solicită asistență medicală.
Soluții pentru reducerea disconfortului
Până taie gingia și în special atunci când o fac, dințișorii pot provoca o durere greu de suportat. Din fericire, avem la dispoziție câteva metode prin care le putem veni micuților în ajutor. Primul pe lista opțiunilor este masajul gingival. Acesta poate fi făcut direct cu degetul, prin mișcări circulare și de apăsare ușoare. Se pot aplica și geluri gingivale speciale, cu efect analgezic. Este esențial însă ca acestea să fie utilizate la indicația medicului pediatru și neapărat în doza corectă.
O variantă și mai bună o reprezintă folosirea jucăriilor de dentiție. Pe lângă faptul că asigură un masaj gingival eficient, acestea distrag atenția bebelușului, menținându-l ocupat și fericit. Poți avea convingerea că faci o alegere sigură, dacă îți îndrepți opțiunile spre cele incluse în gama de produse Adora. Din silicon alimentar moale, rezistent și non-toxic, acestea vin cu multiple avantaje.
Adora Jucărie pentru dentiție umplută cu apă, în formă de măr roșu
Fabricată din silicon moale, pentru a nu leza gingiile sensibile ale bebelușului, Adora Jucărie pentru dentiție umplută cu apă este ideală în perioadele care preced erupția dentară, dar și atunci când micii dințișori își fac apariția. Datorită suprafeței texturate, aceasta îi masează cu blândețe gingiile inflamate, aducându-i alinare. Pentru că este umplută cu apă, jucăria poate fi ținută la frigider sau congelator, înainte de folosire. Prin răcirea gingiilor se poate obține un efect calmant mult mai rapid. În plus, jucăria are o formă ergonomică, fiind ușor de ținut în mânuțele mici.
Adora Jucărie pentru dentiție, bleu, în formă de inimă
Cu o formă ergonomică și un design atractiv, în formă de inimioară albastră, Adora Jucărie pentru dentiție este de un real ajutor în perioadele de erupție dentară a micuților. Deoarece este confecționată din silicon moale și are exterior texturat, aceasta masează ușor gingiile sensibile, ameliorând disconfortul bebelușilor.
Dincolo de faptul că ajută la reducerea durerii gingivale, jucăria permite exersarea prinderii, contribuind astfel la îmbunătățirea abilităților motorii. De asemenea, datorită suprafeței cu diferite texturi, favorizează stimularea simțului tactil al celor mici.
Alte sfaturi utile pentru perioada de erupție dentară
În perioada de erupție dentară, trebuie să acordată o atenție deosebită hidratării. Salivația excesivă poate conduce la deshidratare, așa că asigură-te că bebelușul este alăptat mai des și bea suficientă apă. De asemenea, ai mare grijă la protecția pielii din jurul gurii. Salivația îi poate cauza iritații, motiv pentru care este esențial să-i aplici mai des o cremă hidratantă specială pentru bebeluși, care-i asigure un film protector. În cazul în care bebe a început diversificarea alimentației, oferă-i cu prioritate alimente moi și hidratante, precum piersicile, caisele sau merele. Excelente în această perioadă sunt banana și avocado, datorită texturii fine. Pentru un efect răcoritor, îi poți oferi un piure de fructe răcit în prealabil în frigider, pe care, eventual, să-l pui într-un dispozitiv de hrănire, în formă de suzetă.
Adora Jucărie pentru dentiție umplută cu apă, în formă de măr roșu, şi cea bleu, în formă de inimă sunt disponibile în farmaciile Catena şi online pe springfarma.com.
A fost descoperită sursa durerilor de cap cauzate de vinul roșu
18.12.2024