O singură țigară scurtează cu 20 de minute speranța de viață
Iată o nouă perspectivă care te poate motiva să renunți la fumat sau să convingi pe cineva drag să o facă. Fiecare țigară fumată poate scurta cu 20 de minute speranța de viață! Potrivit oamenilor de știință, după numai o săptămână fără țigări, viața ta ar putea deveni cu o zi mai lungă.
03.01.2025
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeAceste calcule au fost efectuate de o echipă de cercetători de la prestigioasă universitate londoneză University College London (UCL). Ele se bazează pe informații recente, adăugate unui studiu din anul 2000, care estima că fiecare țigară fumată echivala cu 11 minute pierdute din viață.
La ora actuală există mai multe statistici privind ratele mortalității unui număr mai mare de fumători, ceea ce permite o estimare mai precisă a speranței lor de viață. Prin urmare, cercetătorii au dorit să actualizeze valorile și au refăcut calculele. Totul pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine impactul acestui viciu, care crește dramatic riscul de a dezvolta cancer pulmonar, leziuni cerebrale și multe alte afecțiuni.
„Transmiterea acestor daune într-un mod clar și accesibil, care să rezoneze cu fumătorii, poate fi o provocare. Ne-am gândit că o modalitate potențială, de impact, pentru a exprima daunele cauzate de fumat este să estimăm pierderea medie a speranței de viață pentru fiecare țigară fumată”, au declarat cercetătorii în motivarea demersului lor științific.
Un an fără țigări = 50 de zile de viață în plus!
Desigur, reducerea la un interval de 20 de minute este o generalizare bazată pe o măsură simplificată a obiceiului fiecărei persoane. Totul, de la cât de profund inhalează fumătorii fiecare fum, până la alte afecțiuni adiacente pe care le au, le poate influența speranța de viață. Cu toate acestea, cele 20 de minute reprezintă un mod util de a imagina impactul fiecărei țigări asupra organismului, subliniind, totodată, faptul că beneficiile renunțării la fumat cresc în timp.
„Datele epidemiologice indică faptul că daunele cauzate de fumat sunt cumulative. Cu cât o persoană renunță mai repede și evită mai multe țigări, cu atât trăiește mai mult. Astfel, o persoană care fumează 10 țigări pe zi și renunță la fumat pe 1 ianuarie 2025 ar putea preveni pierderea unei zile întregi de viață până pe 8 ianuarie, o săptămână de viață până pe 20 februarie și o lună până pe 5 august. Până la sfârșitul anului, ar putea evita pierderea a 50 de zile de viață”, au arătat cercetătorii.
În Marea Britanie, de unde provin datele studiului, a fi fumător echivalează cu o reducere medie a duratei de viață cu 10 ani pentru bărbați și cu 11 ani pentru femei. Fumatul este cauza numărul unu de deces, dizabilitate și îmbolnăvire, prevenibilă. Cu alte cuvinte, stă în puterea fiecăruia dintre noi să o evităm.
Oprirea fumatului, singura soluție
Oamenii de știință precizează că nu este suficient să reduci numărul de țigări fumate. Oprirea completă este singura opțiune, dacă vrei să elimini riscurile suplimentare pentru dezvoltarea bolilor grave. Indiferent de vârsta avută sau de cât timp ai fumat, vei observa beneficii, doar dacă găsești o modalitate de a renunța.
„Renunțarea la fumat este benefică la orice vârstă. Totuși, cu cât fumătorii scapă mai repede de această scară rulantă a morții, cu atât mai lungi și mai sănătoase pot fi viețile lor”, au concluzionat cercetătorii.
Studiul a fost publicat de curând în revista „Addiction”.
Foto: Shutterstock
Erupția dentară. Ce poți face să nu-l doară
18.12.2024